Τα κράτη μέλη αποφάσισαν να αφήσουν αυτή την απόφαση στα χέρια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία αναφέρει :
Η ψηφοφορία διοργανώθηκε από την Ευρωπαϊκή Εκτελεστική μέσω συγκεκριμένης τεχνικής επιτροπής. (Αυτή είναι η πρώτη που συστάθηκε , δεδομένου ότι η νέα νομοθεσία εγκρίθηκε το 2015, και τότε τέθηκε σε ισχύ). Αυτό επέτρεψε στα κράτη μέλη να ζητήσουν την απαγόρευση 3ων Γενετικά Τροποποιημένων Οργανισμών (ΓΤΟ).
Δεκαεπτά κράτη μέλη (Βουλγαρία, Γερμανία, Κύπρος, Λετονία, Ελλάδα, Κροατία, Γαλλία, Αυστρία, Ουγγαρία, Πολωνία, Ολλανδία, Λιθουανία, Ιταλία, Σλοβενία, Μάλτα, το Λουξεμβούργο και η Δανία) έχουν δηλώσει την αντίθεσή τους με τους (ΓΤΟ). Σε αντίθεση με τέσσερις περιοχές, που είναι η Σκωτία, η Ουαλία, η Βόρεια Ιρλανδία και η Βαλονία.
Επί του παρόντος, το MON 810, από το μεγάλο παίκτη Monsanto, είναι το μόνο εξουσιοδοτημένο ΓΤΟ στην ΕΕ. Η άδεια έχει δοθεί από το 1998, και έτσι το ΜΟΝ 810 καλλιεργείται στην Ισπανία, την Πορτογαλία και, σε μικρότερο βαθμό, στην Τσεχική Δημοκρατία.
Από τότε, όλες οι προσπάθειες για να εισαχθούν ΓΤΟ έχουν αποτύχει, γιατί υπάρχει αντίσταση από τα κράτη μέλη
Σήμερα η ψηφοφορία περιστράφηκε γύρω από την ανανέωση της άδειας για τον αραβόσιτο από τη Monsanto, καθώς και την αδειοδότηση των δύο νέων τύπων τροποποιημένου αραβοσίτου σπόρων, προϊόντα των εταιριών DuPont και Syngenta.
Ένας εκπρόσωπος της Επιτροπής ανακοίνωσε σε σύντομο ανακοινωθέν “Χωρίς ειδική πλειοψηφία, είτε υπέρ είτε κατά της αδειοδότησης, κανένα αποτέλεσμα δεν έχει επιτευχθεί.”
Ο αριθμός κρατών μελών, οι οποίοι χρησιμοποιούνται για την παροχή απόσυρσης, καταψήφισαν τις άδειες, και ο εκπρόσωπος δήλωσε , καταλήγοντας στο συμπέρασμα: “Εναπόκειται τώρα στην Επιτροπή να μελετήσει τις επόμενες φάσεις.”
Αρκετές ΜΚΟ έκαναν γνωστή την αυξανόμενη ανησυχία τους πριν από την ψηφοφορία.
Προέλευση: Το Βρυξελλών Times