Την παραχώρηση τμήματος του ακινήτου της “Αμάλθεια Α.Ε.” για τη στέγαση του τελωνείου Ημαθίας ενέκρινε το περιφερειακό συμβούλιο Κεντρικής Μακεδονίας

Την παραχώρηση τμήματος του ακινήτου της “Αμάλθεια ΑΕ” στην περιοχή της Κουλούρας Ημαθίας προς το υπουργείο Οικονομικών, ώστε να ανασκευαστεί ένα κτίριο και να στεγάσει το τελωνείο Ημαθίας, ενέκρινε το περιφερειακό συμβούλιο Κεντρικής Μακεδονίας στη σημερινή του συνεδρίαση.

O περιφερειάρχης, Απόστολος Τζιτζικώστας τόνισε ότι Περιφέρεια, Δήμος Βέροιας και Επιμελητήριο Ημαθίας συμφώνησαν στην ανάγκη να μεταφερθεί στην Κουλούρα το σημερινό τελωνείο της Βέροιας, που σήμερα στεγάζεται σε ένα κτίριο και δεν μπορεί να εξυπηρετήσει τις ανάγκες ενός νομού με ιδιαίτερα σημαντική εξαγωγική δραστηριότητα. Διευκρίνισε δε, ότι δεν τίθεται θέμα συνένωσης του τελωνείου Ημαθίας με εκείνα της Πέλλας ή της Πιερίας.

Ο αντιπεριφερειάρχης Ημαθίας, Κώστας Καλαϊτζίδης, σημείωσε ότι η σχετική συμφωνία προβλέπει την παραχώρηση του χώρου για 50 χρόνια αλλά σε περίπτωση που δεν ολοκληρωθεί το τελωνείο, σε 18 μήνες θα επιστραφεί στην “Αμάλθεια Α.Ε.”.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ημαθίας, Νικόλαος Ουσουλτζόγλου, ανέφερε ότι ο δωρητής θα προσφέρει 200.000 ευρώ για την ανακαίνιση του χώρου, ενώ και το Επιμελητήριο συγκέντρωσε 200.000 ευρώ για τον ίδιο σκοπό. “Πιστεύουμε ότι το έργο μπορεί να ολοκληρωθεί σε τέσσερις μήνες”, πρόσθεσε.

Κατά τη συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου, ο περιφερειακός σύμβουλος της παράταξης “Περιφέρεια Πρωταθλήτρια”, Στάθης Σαρηγιαννίδης τόνισε ότι«είναι ευκαιρία τώρα που βρέθηκε χρηματοδότηση να γίνει κάτι» σε μια περιοχή όπως η Κουλούρα, που είχε ερημώσει.

Η Δέσποινα Χαραλαμπίδου από τη “Ριζοσπαστική Αριστερή Ενότητα” ανέφερε ότι το υπουργείο Οικονομικών έχει την ευθύνη για τη στέγαση του τελωνείου και η Περιφέρεια δεν θα έπρεπε να παραχωρήσει ιδιοκτησία της στο υπουργείο χωρίς κανένα αντάλλαγμα. Ο Νίκος Χρυσομάλλης από την “Ελληνική Αυγή για την Κεντρική Μακεδονία” εξέφρασε την άποψη ότι το θέμα θα έπρεπε να περάσει πρώτα από την οικονομική επιτροπή της Περιφέρειας, ενώ ο Δημήτρης Μούρνος από την παράταξη “Συμμετέχω” ανέφερε ότι είναι φανερό πως θα υπάρξουν συνενώσεις τελωνείων. Κατά του μοντέλου ανάπτυξης που στηρίζει η Περιφέρεια τάχθηκε ο Βασίλης Ρέβας από τη “Λαϊκή Συσπείρωση”, ενώ την ανάγκη εθνικού σχεδιασμού για τα τελωνεία υπογράμμισε η Νιόβη Παυλίδου από τους “Πολίτες Μπροστά”. Για παραχώρηση του χώρου σε διάφορα συμφέροντα έκανε λόγο ο Θανάσης Αγαπητός από την “Ανταρσία”.

ΑΠΕ-ΜΠΕ