Την “άσπρη ημέρα” αναμένουν οι διαχειριστές των χιονοδρομικών κέντρων της Β. Ελλάδας. Υποτονική μέχρι στιγμής η κίνηση

ΑΠΕ-ΜΠΕ-

Να επαληθευτούν οι μετεωρολογικές προγνώσεις που “μιλάνε” για έλευση χιονιά στη Βόρεια Ελλάδα στις 4-5 Ιανουαρίου 2017 εύχονται οι ιθύνοντες των χιονοδρομικών κέντρων, οι οποίοι παρά τις συσσωρευμένες ζημίες, προχώρησαν και φέτος κανονικά σε όλες τις απαιτούμενες εργασίες συντήρησης των υποδομών και περιμένουν να ασπρίσουν οι πλαγιές των βουνών, ώστε να “πλημμυρίσουν” με παιδικές -και όχι μόνο- φωνές.

        Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος της Ένωσης Χιονοδρομικών Κέντρων Ελλάδας, Ηρακλής Λεφούσης, υπογράμμισε ότι με βάση τα μέχρι στιγμής καιρικά δεδομένα, ικανοποιητικά λειτουργούν τα χιονοδρομικά κέντρα στα 3-5 Πηγάδια Νάουσας, όπου υπάρχει δυνατότητα τεχνητής χιόνωσης, στο Πήλιο “που είχε δέκα χρόνια να δει χιόνι”, και μερικώς αυτά σε Φαλακρό Δράμας, Βίγλα-Πισοδέρι και Βόρας – Καϊμακτσαλάν.

Μονόδρομος οι επενδύσεις σε συστήματα τεχνητής χιόνωσης, αλλιώς έπονται ..λουκέτα

“Ααν ζήσουμε άλλες δύο σεζόν, όπως η φετινή και η περσινή, τότε το άμεσο μέλλον προβλέπεται δυσοίωνο και πολλά χιονοδρομικά κέντρα στη Βόρεια Ελλάδα δεν θα καταφέρουν να επιβιώσουν” σημειώνει ο κ. Λεφούσης απαντώντας σε σχετικό ερώτημα και τονίζει ότι πλέον καθίσταται “μονόδρομος για την χιονοδρομία στη χώρα μας η επένδυση σε συστήματα τεχνητής χιόνωσης, ιδίως στα κέντρα που είναι εγκατεστημένα σε υψόμετρο κάτω των 2000 μέτρων”.

‘Οπως διευκρίνισε “μιλάμε για επενδύσεις που κυμαίνονται μεταξύ των 10 εκατ. και 20 εκατ. ευρώ σε κάθε χιονοδρομικό κέντρο, ανάλογα με τη γεωμορφολογία του εδάφους”. Βέβαια, ο ίδιος έσπευσε να σημειώσει ότι “αν οι θερμοκρασίες δεν είναι τουλάχιστον στους -3 βαθμούς Κελσίου, δεν υπάρχει η δυνατότητα εφαρμογής της τεχνητής χιόνωσης” και πρόσθεσε πως “και με την εφαρμογή όμως αυτής της πρακτικής, δεν θα είναι δυνατή η λειτουργία περισσοτέρων από μία, ίσως και δύο πίστες”.

      Στο πλαίσιο αυτό, ο επικεφαλής της Ένωσης Χιονοδρομικών Κέντρων Ελλάδας εκφράζοντας τον προβληματισμό, αλλά και την αγωνία του για την τύχη των χιονοδρομικών κέντρων, σημείωσε ότι στις γειτονικές χώρες τα χιονοδρομικά κέντρα λειτουργούν και παρά την έλλειψη χιονιού, γιατί οι κυβερνήσεις επενδύουν στον τουρισμό του κλάδου που αποδίδει πολλές εκατοντάδες εκατομμύρια”.

                Επαναλαμβάνοντας ότι καταγράφονται μεγάλες οι ζημίες, που έχουν συσσωρεύσει τα χιονοδρομικά κέντρα στη Βόρεια Ελλάδα λόγω της χαμηλής επισκεψιμότητας τα τελευταία χρόνια, ο κ. Λεφούσης σημείωσε ότι “ο τζίρος που πραγματοποιούν στη διάρκεια των εορτών των Χριστουγέννων, της Πρωτοχρονιάς και των Φώτων, αντιπροσωπεύει το 60% του συνολικού σε κάθε έτος”.

Στα 60 εκατ. ευρώ ο ετήσιος τζίρος στα χιονοδρομικά κέντρα

Στην Ελλάδα υπάρχουν 22 χιονοδρομικά κέντρα, εκ των οποίων τα 10 στη Βόρεια Ελλάδα. Από αυτά βρίσκονται σε λειτουργία τα 18, στα οποία ο τζίρος ανά επίσκεψη -για εξοπλισμό, μεταφορά, διανυκτέρευση, διατροφή κ.ά- υπολογίζεται, όπως είπε ο κ. Λεφούσης, στα 100 ευρώ. Στο πλαίσιο αυτό, ο ετήσιος τζίρος στα χιονοδρομικά κέντρα στην Ελλάδα υπολογίζεται στα 60 εκατ. ευρώ, ενώ “ο κλάδος αποδίδει  άλλα 100 εκατ. ευρώ τουλάχιστον σε παρεμφερή επαγγέλματα που ασκούνται στις ορεινές γωνιές της χώρας μας”. Σήμερα, στην Ελλάδα υπάρχουν χιονοδρομικές πίστες μήκους 190 χλμ. και περισσότεροι από δέκα τουριστικοί αναβατήρες, από τους οποίους και 30 εναέριοι, με συνολική μεταφορική ικανότητα 75.000 ατόμων/ώρα.

Μεταξύ άλλων ο κ. Λεφούσης μας σημείωσε ότι η χιονοδρομία στην Ελλάδα είναι φθηνή, αλλά άκρως ποιοτική, με τους ιθύνοντες αντιλαμβανόμενοι την οικονομική κατάσταση των πολιτών να έχουν διατηρήσει σταθερές τις τιμές τους σε βάθος πενταετίας, “αν και πολλοί φέτος έχουν προχωρήσει και σε μειώσεις ως και 15%”. Σε ό,τι αφορά την “ταυτότητα” των επισκεπτών στα ελληνικά χιονοδρομικά κέντρα, τα τελευταία έτη οι περισσότεροι είναι Έλληνες.

Τα χιονοδρομικά της Β. Ελλάδας με μια ματιά

Συνολικά στη Β. Ελλάδα λειτουργούν, όπως προαναφέρθηκε, δέκα χιονοδρομικά κέντρα, από τα οποία κάποια απευθύνονται κατά κύριο λόγο στην εγχώρια αγορά, ενώ είναι και ορισμένα που αποτελούν πόλο έλξης για εκδρομείς από όλη την Ελλάδα και τα γειτονικά κράτη.

Το Χιονοδρομικό Κέντρο Βόρας – Καϊμακτσαλάν απέχει 45χλμ. από την πόλη της Έδεσσας, 140 χιλιόμετρα από τη Θεσσαλονίκη και 570 χιλιόμετρα από την Αθήνα. Κατατάσσεται ανάμεσα στα καλύτερα χιονοδρομικά κέντρα της Ελλάδας, τόσο για την ποιότητα του χιονιού του όσο και για τη μεγάλη διάρκεια λειτουργίας του (λειτουργεί την περίοδο Νοεμβρίου – Μαΐου).

Το κέντρο αναπτύσσεται στη νοτιοανατολική πλευρά του όρους Βόρας, που είναι το τρίτο υψηλότερο βουνό της Ελλάδας και οι πίστες του αναπτύσσονται σε υψόμετρο 2.050 έως 2.524 μέτρων. Λειτουργούν 14 πίστες, συνολικού μήκους 11.000 μέτρων, δύο πίστες αγώνων, με ηλεκτρονικό χρονόμετρο, πέντε πίστες δύσκολες, τρεις εύκολες και ισάριθμες για τους λιλιπούτειους φίλους του χιονιού.

Το Χιονοδρομικό Κέντρο Ελατοχωρίου βρίσκεται στη βορειοανατολική πλευρά των Πιερίων, στη θέση “Παπά Χωράφι” και σε υψόμετρο βάσης 1450 μέτρων. Οι εγκαταστάσεις του απέχουν οκτώ χιλιόμετρα από τον οικισμό Ελατοχώρι0, ενώ από την πόλη της Κατερίνης η απόσταση είναι 36 χιλιόμετρα. Λειτούργησε για πρώτη φορά το 2001 και έκτοτε συγκεντρώνει μεγάλο αριθμό φίλων του σκι και του χιονιού. Υπάρχει χώρος υποδοχής επισκεπτών, “σαλέ” 600 τετραγωνικών περίπου, συρόμενος αναβατήρας μήκους 700 μέτρων και σε υψόμετρο 1.800 μέτρων και baby lift.

Το Χιονοδρομικό Κέντρο Βασιλίτσας απέχει 42 χιλιόμετρα από τα Γρεβενά μέσα στην “καρδιά” της Πίνδου στο νοτιοδυτικό τμήμα του νομού και εκτείνεται σε υψόμετρο από 1788 μέτρα έως 2110 μ. Διαθέτει 16 συνολικά πίστες διαφόρων επιπέδων δυσκολίας.

Το Χιονοδρομικό Κέντρο Λαϊλιά απέχει 26χλμ. από τις Σέρρες και 110 χλμ. από την Θεσσαλονίκη, βρίσκεται σε υψόμετρο 1847 μέτρων στο ορεινό όγκο Βροντούς και λειτουργεί από το 1978. Στις εγκαταστάσεις του λειτουργεί την καλοκαιρινή περίοδο κατασκήνωση, το “mountain summercamp”, για παιδιά από οκτώ έως και 15 ετών.

Το Χιονοδρομικό Κέντρο 3-5 Πηγάδια βρίσκεται στη δυτική πλευρά του όρους Βέρμιον σε υψόμετρο από 1430 έως 2005 μ. και απέχει 17χλμ. από την πόλη της Νάουσας. Υπάρχουν συνολικά πέντε  πίστες, ενώ το σύστημα τεχνητής χιόνωσης εξασφαλίζει άριστη ποιότητα χιονιού κατά τη διάρκεια όλης της χειμερινής περιόδου

Στη Βίγλα – Πισοδέρι, το χιονοδρομικό κέντρο απέχει 19 χιλιόμετρα από τη πόλη της Φλώρινας και βρίσκεται σε υψόμετρο 1600- 1900 μέτρων στη διάβαση Βίγλας – Πισοδερίου, μέσα σε ένα υπέροχο δάσος από οξιές, στη συμβολή των βουνών Βέρνου και Βαρνούντας. Λειτουργούν δέκα πιστές όλων των επιπέδων δυσκολίας, πέντε αναβατήρες, τρεις συρόμενοι και δύο εναέριοι καθώς και ένα baby lift.

Το Χιονοδρομικό Κέντρο Βίτσι απέχει 22χλμ. από την πόλη της Καστοριάς, βρίσκεται σε υψόμετρο 1610 μ. έως 1880 μ. στο όρος Βέρνο στην περιοχή Οξιά και λειτουργούν ένας συρόμενος μονοθέσιος αναβατήρας και ένα baby lift, που εξυπηρετούν τις πέντε πίστες.

Το Χιονοδρομικό Κέντρο του Παγγαίου ή αλλιώς Κοιλάδα του Ορφέα, απέχει 42χλμ. από την πόλη της Καβάλας και βρίσκεται σε υψόμετρο 1780 μ., ενώ είναι ένα από τα μικρότερα χιονοδρομικά της χώρας.

Το Χιονοδρομικό Κέντρο Προφήτης Ηλίας ή Πολιτσιές, απέχει μόλις 4χλμ από το Μέτσοβο, έχει εύκολες πίστες και σε μικρό μήκος. Βρίσκεται στο όρος Μαυροβούνι και αναπτύσσεται σε υψόμετρο από 1360 έως1620μ. με έκταση 25 χλμ. από την κορυφή Μαυροβούνι/Φλέγγα που βρίσκεται σε υψόμετρο 2160 μ.Τους επισκέπτες οδηγούν στις πίστες τρεις συρόμενοι αναβατήρες (πιάτο ή άγκυρα) 700, 550 και 150 μέτρων αντίστοιχα.

Το Εθνικό Χιονοδρομικό Κέντρο Σελίου είναι το πρώτο οργανωμένο χιονοδρομικό κέντρο της χώρας. Λειτουργεί από το 1934, χρονιά που οργανώθηκαν οι πρώτοι πανελλήνιοι αγώνες χιονοδρομίας. Βρίσκεται σε υψόμετρο 1530 μέτρων

Απέχει 24 χιλιόμετρα από τη Βέροια, 20 χιλ. από Νάουσα, 95 χιλ. από Θεσσαλονίκη και 74 χιλ. από Κοζάνη. Διαθέτει άνετους χώρους πάρκινγκ έκτασης 36 ασφαλτοστρωμένων στρεμμάτων, πολλούς και συγχρόνους αναβατήρες για την άνετη και γρήγορη εξυπηρέτηση των σκιέρ, μεγάλη ποικιλία στίβων με πίστες για τουριστική και αθλητική χιονοδρομία, παιδικές χαρές και πίστες δρόμων αντοχής, με δυνατότητα διεξαγωγής διεθνών αγώνων. Επίσης διαθέτει μονοπάτια (διαδρομές) πορείας ορειβασίας.

Προηγούμενο άρθροΣτα λευκά ντύθηκε η ορεινή Χαλκιδική. Χαμηλές θερμοκρασίες στη Βόρεια Ελλάδα
Επόμενο άρθροΈως και τη Δευτέρα 2 Ιανουαρίου θα μπορούν οι φορολογούμενοι να καταβάλουν τα τέλη κυκλοφορίας για το 2017