Τα ελληνικά αγροτικά προϊόντα, με αιχμή τη Γεωγραφική Ένδειξη «φέτα», αναμένεται να απολαμβάνουν πλήρους προστασίας στην αγορά της Ιαπωνίας, σύμφωνα σε όσα αναφέρθηκαν στη συνάντηση του Συμβούλιου Υπουργών Εξωτερικού Εμπορίου της ΕΕ (FAC-Trade)
Ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης, Ηλίας Ξανθάκος, εκπροσώπησε την Ελλάδα στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες.
Κατά τη διάρκεια των εργασιών του Συμβουλίου, όπως αναφέρει ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομίας, οι υπουργοί Εξωτερικού Εμπορίου είχαν την ευκαιρία ενημερωθούν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και να ανταλλάξουν απόψεις σχετικά με την προετοιμασία της 11ης Υπουργικής Διάσκεψης του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ) που θα πραγματοποιηθεί στις 10-13 Δεκεμβρίου στο Μπουένος ‘Αιρες.
Ο κ. Ξανθάκος επεσήμανε την ανάγκη για πολιτική δέσμευση από όλα τα μέλη ΠΟΕ ως προϋπόθεση για επίτευξη προόδου στις διαπραγματεύσεις και σημείωσε ότι η ΕΕ θα πρέπει να διαδραματίσει ηγετικό ρόλο στη διαφύλαξη του πολυμερούς εμπορικού συστήματος με στόχο την προώθηση του δίκαιου και ελεύθερου εμπορίου που διασφαλίζει αναπτυξιακά οφέλη για όλους.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχαν οι συζητήσεις για την πρόοδο των διαπραγματεύσεων με το Μεξικό και τις χώρες Μερκοσούρ (Αργεντινή, Βραζιλία, Ουρουγουάη, Παραγουάη), περιοχές που αποτελούν πολλά υποσχόμενη αγορά, μεταξύ άλλων, για τα ποιοτικά ελληνικά τρόφιμα.
Ο κ. Ξανθάκος τόνισε ότι απαιτείται ακόμα πρόοδος σε σημαντικούς τομείς πριν από την επίτευξη συμφωνίας, επισημαίνοντας ιδιαίτερα τις ναυτιλιακές υπηρεσίες και την ανάγκη αυξημένης προστασίας των Γεωγραφικών Ενδείξεων. Έδωσε έμφαση στη σημασία διασφάλισης ίσων όρων ανταγωνισμού στις εν λόγω χώρες μέσω της άρσης τεχνικών εμποδίων στο εμπόριο και της καταπολέμησης αθέμιτων εμπορικών πρακτικών, όπως η καπήλευση των ευρωπαϊκών Γεωγραφικών Ενδείξεων. Περαιτέρω, επισήμανε την ανάγκη προστασίας του αγροτικού τομέα σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι «o αγροτικός τομέας είναι από τους πλέον ευαίσθητους τομείς της ευρωπαϊκής οικονομίας, συνδεδεμένος με την περιφερειακή ανάπτυξη, και σε αυτό το πλαίσιο θα πρέπει να δίνεται η μέγιστη προσοχή στις ανησυχίες των κ-μ.»
Σημειώνεται ότι κατά το γεύμα εργασίας πραγματοποιήθηκε συζήτηση αναφορικά με την πρόοδο των διαπραγματεύσεων με την Ιαπωνία μετά την επίτευξη συμφωνίας επί της αρχής το καλοκαίρι. Υπενθυμίζεται ότι, μετά από δύσκολες διαπραγματεύσεις, μέσω της εν λόγω συμφωνίας τα ελληνικά αγροτικά προϊόντα, με αιχμή τη Γεωγραφική Ένδειξη «φέτα», αναμένεται να απολαμβάνουν πλήρους προστασίας στην αγορά της Ιαπωνίας.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε η συζήτηση σχετικά με την εφαρμογή και ενίσχυση των προβλέψεων για τη βιώσιμη ανάπτυξη μέσα από τις εμπορικές συμφωνίες και ειδικότερα των προβλέψεων για την προστασία των εργαζομένων και του περιβάλλοντος.
ΑΠΕ-ΜΠΕ