Την άλλη εβδομάδα οι φορολογικές δηλώσεις – Γράφει ο Δημήτρης Χριστούλιας

Στις αρχές της επόμενης εβδομάδας αναμένεται να ξεκινήσει η διαδικασία των φετινών φορολογικών δηλώσεων.

Δημήτρης Χριστούλιας
Γράφει ο συνεργάτης του Έμβολος δημοσιογράφος Δημήτρης Χριστούλιας

Δηλώσεις, οι οποίες θα έχουν σημαντικές αλλαγές σε σχέση με τις περσινές εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοιού, επηρεάζοντας σημαντικά τον φόρο που θα κληθούν να πληρώσουν ή τις επιστροφές που θα έχουν περίπου 9 εκατομμύρια φορολογούμενοι. Για πρώτη φορά η προθεσμία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων θα λήξει στις 27 Αυγούστου. Ωστόσο όσοι εξαντλήσουν τα χρονικά περιθώρια θα πρέπει να γνωρίσουν ότι στο τέλος Αυγούστου θα πρέπει να καταβάλουν δύο δόσεις του φόρου εισοδήματος, μια που αφορά τον Ιούλιο και μια δόση για τον Αύγουστο.

Σημειώνεται, ότι ο φόρος εισοδήματος θα πληρωθεί σε 8 μηνιαίες δόσεις με την πρώτη την τελευταία εργάσιμη ημέρα του Ιουλίου και την όγδοη την τελευταία εργάσιμη ημέρα του Φεβρουαρίου. Αντίστοιχα, ο ΕΝΦΙΑ θα καταβληθεί σε 6 δόσεις με την πρώτη την τελευταία εργάσιμη ημέρα του Σεπτεμβρίου και την έκτη την τελευταία εργάσιμη ημέρα του Φεβρουαρίου.  Μάλιστα οι φορολογούμενοι δικαιούνται έκπτωση 3% στην περίπτωση  εφάπαξ καταβολής του φόρου εισοδήματος έως τις 30 Ιουλίου. Σημειώνεται ότι πέρυσι η έκπτωση ανερχόταν στο 2%.

Μεγάλοι κερδισμένοι θα είναι φέτος ελεύθεροι επαγγελματίες, όσοι αμείβονται με δελτίο παροχής υπηρεσιών τα γνωστά μπλοκάκια αλλά και χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων οι οποίοι λόγω χαμηλών εισοδημάτων που απέκτησαν το 2020 θα πληρώσουν 50% μικρότερο ΕΝΦΙΑ σε σχέση με πέρυσι.

Τεκμήρια διαβίωσης

Η μεγάλη αλλαγή στις φετινές φορολογικές δηλώσεις αφορά τα τεκμήρια διαβίωσης, τα οποία δεν θα ισχύσουν για όσους ελεύθερους επαγγελματίες και εργαζομένους έχουν πληγεί από την πανδημία το 2020 και ταυτόχρονα δεν είχαν πιαστεί στην «τσιμπίδα» των τεκμηρίων διαβίωσης το 2019 ή το 2020. Έτσι όσοι τέθηκαν σε αναστολή εργασίας ή στο πρόγραμμα ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ θα γλιτώσουν από την τεκμαρτή φορολόγηση, βάσει της οποίας κάθε χρόνο φορολογούνται και πληρώσουν επιπλέον φόρους που εκτιμώνται σε 150 εκατ. ευρώ, περίπου 1,9 εκατομμύρια φορολογούμενοι.

Προηγούμενο άρθροΑλβανία: Μηνύει τον Αμερικανό ΥΠΕΞ ο Σαλί Μπερίσα
Επόμενο άρθροΝ. Χαρδαλιάς: Πάνω από 40 χιλιάδες στρέμματα έγιναν στάχτη στη φωτιά στα Γεράνεια Όρη – Καλύτερη σήμερα η εικόνα
Δημοσιογράφος REALnews Οικονομικό ρεπορτάζ