Σε μία μαραθώνια τηλεδιάσκεψη που διήρκησε περισσότερο από 8 ώρες, την Τετάρτη 7 Απριλίου 2021, οι Πρόεδροι των Ενώσεων – Μελών της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Φοροτεχνικών Ελευθέρων Επαγγελματιών (Π.Ο.Φ.Ε.Ε.), διαμορφώνοντας γόνιμο διάλογο προβληματισμού και εμπεριστατωμένης ανάλυσης, μετέφεραν τις θέσεις και τις απόψεις για τα γεγονότα που απασχολούν τόσο σε τοπικό επίπεδο, όσο και σε επίπεδο επικράτειας τους Λογιστές-Φοροτεχνικούς, μέλη των Ενώσεών τους.
Κατά την έναρξη της Ολομέλειας, απεύθυναν χαιρετισμό ο Υφυπουργός Οικονομικών κος Απόστολος Βεσυρόπουλος και ο Διοικητής της ΑΑΔΕ κος Γιώργος Πιτσιλής, αναγνωρίζοντας ιδιαίτερα την προσφορά και τον σημαντικό ρόλο που έχουν διατελέσει οι Λογιστές-Φοροτεχνικοί που «αποτελεί πολύτιμο αρωγό και έχει συμβάλει καθοριστικά στη διαχείριση της πανδημίας».
Στην ατζέντα των θεμάτων που συζητήθηκαν, κυριάρχησαν τα φλέγοντα ζητήματα που έχουν παραμείνει χωρίς ουσιαστική λύση, και τα οποία είχαν συζητηθεί και αποτελέσει μέρος της αντίστοιχης επιστολής (και εμπεριστατωμένων προτάσεων) που είχε συνταχθεί μετά την έκτακτη Ολομέλεια Προέδρων της 18ης Ιουνίου 2020 και είχε αποσταλεί προς την Κυβέρνηση, τα πολιτικά κόμματα και βέβαια προς την Φορολογική και Ασφαλιστική Διοίκηση.
Ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ομοσπονδίας κ. Βασίλης Καμπάνης, ξετύλιξε τη διαχρονική δράση και τα κομβικά σημεία των παρεμβάσεων και ανάδειξης της επικοινώνησης των καθημερινών προβλημάτων στα κατά περίπτωση αρμόδια Υπουργεία και υπηρεσίες.
Ανέφερε όλες τις περιπτώσεις των ανθρωπίνως δυνατών λύσεων στις πιέσεις των προθεσμιών, το άνοιγμα των εφαρμογών για επαναλήψεις των δηλωτικών και ανυπαίτιων λαθών, όπως ενδεικτικά στις επιστρεπτέες προκαταβολές, τις αναστολές, τα ενοίκια κ.α.
Ο κ. Καμπάνης επανέλαβε ότι ως Ομοσπονδία κάνουμε συνδικαλιστική δράση με «το πράττειν και όχι το φαίνεστε», ενώ επανακωδικοποίησε τις πάγιες θέσεις για τα ηλεκτρονικά βιβλία, όπως αυτές έχουν γεννηθεί μέσα από μακρές συζητήσεις και ψηφίσματα των Γενικών Συνελεύσεων, με συχνή παρουσία του Διοικητή της ΑΑΔΕ, αλλά και από πληθώρα σεμιναρίων.
myDATA:
Στο θέμα των Ηλεκτρονικών Βιβλίων, δεν απουσίασε από κάθε ομιλητή η θέση της Ένωσης που εκπροσωπούσε, ούτε βεβαίως οι προτάσεις, η κριτική και ο προβληματισμός που σχετίζεται με την υλοποίηση του μέτρου στην τρέχουσα δύσκολη περίοδο.
Για τα Ηλεκτρονικά Βιβλία ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας επανέλαβε τις ανάλογες ασυμβίβαστες προϋποθέσεις για την σωστή λειτουργία του εγχειρήματος με επίκεντρο την όλη εμπλοκή και ευθύνη του νόμιμου Λογιστή – Φοροτεχνικού με υπογραφή χωρίς όρια τζίρου, εξηγώντας τον κίνδυνο της παραοικονομίας και φοροδιαφυγής αν υπάρχουν υπόχρεες οντότητες και μη υπόχρεες, όσον αφορά την υποχρέωση χαρακτηρισμού από πιστοποιημένο Λογιστή-Φοροτεχνικό, όπως με εσφαλμένη ερμηνεία των ισχυουσών διατάξεων (τις οποίες για ακόμη μια φορά επικαλέστηκε) ορίζει η κοινή εξουσιοδοτική απόφαση που προέβλεψε η σχετική διάταξη του νόμου (άρθρο 15Α του ΚΦΔ- Ν.4174/2013, όπως προστέθηκε με την παράγραφο 1 του άρθρου 30 του ν. 4646/2019).
Επί του κρίσιμου αυτού θέματος, στην ολομέλεια υιοθετήθηκαν για να συνδιαμορφώσουν την κοινή ατζέντα και αρκετές προτάσεις Ενώσεων της Ομοσπονδίας, οι οποίες μεταξύ άλλων αποτελούν προϋποθέσεις και συνδυάζουν την ευθύνη υπογραφής, ως «μεγάλη υπόθεση στον όλο σχεδιασμό των myDΑΤΑ», στον αντίποδα μάλιστα της απαίτησης «υποχρεωτικής υπογραφής απάντων των δηλώσεων επιχειρήσεων µε μηδενικό όριο και ταυτόχρονη ευθύνη του υπογράφοντα Λογιστή-Φοροτεχνικού ακόμα και µε απώλεια της άδειας εξάσκησης επαγγέλματος ή και µε ποινικές ευθύνες».
Ιδιαίτερα με γνώμονα τις αυτονόητες δυσκολίες επιβίωσης των επιχειρήσεων και των Λογιστών με τον διπλό και τριπλό φόρτο, τονίστηκε ότι για τη λειτουργία των myDATA μέχρι να ολοκληρωθεί δεν πρέπει να επιβάλλονται πρόστιμα, η δε διαβίβαση των εσόδων να είναι πρωταρχικό μέλημα και προτεραιότητα και να συνεπάγεται ταυτόχρονα την κατάργηση των ΜΥΦ για το έτος 2021 με τον χαρακτηρισμό των εξόδων να ακολουθεί σε μεγαλύτερο βάθος χρόνου. Άλλωστε με την διαπίστωση αυτή κινείται και η άποψη του Υφυπουργού κου Απόστολου Βεσυρόπουλου, όπου κατά την ομιλία του, μεταξύ άλλων, υπογράμμισε ότι «…τα ηλεκτρονικά βιβλία δεν μπορούν να εφαρμοστούν όσο διαρκεί η πανδημία».
Το θέμα της ασθένειας και της ψυχικής υγείας του Λογιστή-Φοροτεχνικού απασχόλησε την Ολομέλεια, ακόμα περισσότερο λόγω και της απώλειας από τον κορωνοϊό (και όχι μόνο) αρκετών συναδέλφων τον τελευταίο χρόνο. Συγκεκριμένα, η ασθένεια, ενώ νομοθετήθηκε, δεν καλύπτει, όπως ήταν η πάγια πρόταση της Π.Ο.Φ.Ε.Ε., το σύνολο των περιπτώσεων ασθένειας (εντός και εκτός δημόσιου νοσοκομείου) και θανάτου, καθώς και τις περιπτώσεις εγκυμοσύνης.
Ήταν έντονη η αγανάκτηση στο θέμα αυτό και καταγράφηκε η διεκδίκηση να ξανά προστεθεί στη νέα «λίστα», μαζί με όλα τα θέματα που καλείται για ακόμη μια φορά να σκύψει με τη δέουσα βούληση η πολιτική ηγεσία (κυβέρνηση και αντιπολίτευση), ως ειλικρινή έκφραση της ηθικής αναγνώρισης του κρίσιμου ρόλου του Λογιστή – Φοροτεχνικού. Να βελτιωθεί η υφιστάμενη ρύθμιση έτσι όπως τη θέλει ο Κλάδος (στα πλαίσια της «ανωτέρας βίας») και μέσα από την ασφάλεια δικαίου των εργασιακών συνθηκών και των υπηρεσιών που προσφέρει στο Κράτος ο Λογιστής-Φοροτεχνικός, αλλά και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και αγαθών της υγείας.
Επιπρόσθετα, ζητήθηκε από το Δ.Σ. της Ομοσπονδίας να διερευνήσει την δυνατότητα εμβολιασμού κατά προτεραιότητα των συναδέλφων Λογιστών-Φοροτεχνικών ως «μέιζον ζήτημα στην παρούσα συγκυρία, να διασφαλιστεί η απρόσκοπτη περίοδος των φορολογικών δηλώσεων, που εξαρτούν τα δημόσια έσοδα», καθότι ο κίνδυνος είναι ορατός από την ανάγκη να έρθουν οι συνάδελφοι σε επαφή με ακόμα μεγαλύτερο αριθμό φορολογούμενων, κάτι το οποίο δεν είναι εφικτό να γίνει εξ’ αποστάσεως.
Θετική χαρακτήρισε η Ολομέλεια το σχέδιο της Κυβέρνησης για νομοθετική ρύθμιση που θα προβλέπει τη συνδρομή (εκτός των Δικηγόρων) και των πιστοποιημένων Λογιστών – Φοροτεχνικών, στην ταχύτερη έκδοση των συντάξεων του e-ΕΦΚΑ, όπως έχει προαναγγείλει ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων κ. Κωστής Χατζηδάκης, (και επανέλαβε στην μεγάλη ενημερωτική εκδήλωση της Π.Ο.Φ.Ε.Ε. με τη Διοίκηση και τα στελέχη του e-ΕΦΚΑ στις 29 Μαρτίου 2021, όπου παρέστη), με την επιφύλαξη προϋποθέσεων (όρια ευθυνών, κατάλληλη εκπαίδευση, κλπ).
Ως μήνυμα και θέση προς την κοινωνία και στην πολιτική ηγεσία, καταγράφηκε από την Ολομέλεια, η υπευθυνότητα του Λογιστή – Φοροτεχνικού και ο επαγγελματισμός που αυτός επέδειξε εδώ και δώδεκα μήνες, επιστρατεύοντας τα βιολογικά και ψυχικά αποθέματα πέρα και πάνω από την απειλή του κινδύνου της πανδημίας για να σταθεί όρθια η οικονομία και η κοινωνία και να μη χαθεί ούτε ένα ευρώ από τα μέτρα στήριξης, καθώς πανθομολογουμένως μέσα από τις αλλεπάλληλες πλατφόρμες ξενύχταγε, με την πρωτοφανή πίεση των προθεσμιών.
Συμπερασματικά και με έντονη την απόφαση να εκκινήσουν αποφασιστικά οι επόμενες ενέργειες με ενιαίο συλλογικό επικοινωνιακό πρόγραμμα, οι Ενώσεις που έδωσαν με τους Προέδρους τους το παρών στην Ολομέλεια, προσυπογράφουν το παρόν Δελτίο Τύπου που ως παράρτημα έχει και το υπόμνημα που θα σταλεί διαβαθμισμένα αφενός στους κκ Βεσυρόπουλο και Πιτσιλή που πήραν μέρος με την χαιρετιστήρια παρουσία τους και αφετέρου στους αρμόδιους Υπουργούς, τα πολιτικά κόμματα, τις συνομοσπονδίες ΓΣΕΒΕΕ και ΕΣΕΕ και φυσικά στο επιστημονικό φορέα του κλάδου, το ΟΕΕ.
Ακολουθεί το υπόμνημα με συνοπτική παρουσίαση των ζητημάτων που καλείται να επιλύσει η Κυβέρνηση.