Τι ξέρουμε για την βιταμίνη Β6; – Γράφει η Μαρία Αλιμπέρτη – Κατσάνη

Η βιταμίνη Β6 είναι πολύτιμη για τον οργανισμό και αναντικατάστατη, μας δίνει ενέργεια διαρκώς, και είναι απαραίτητη για υγιή καρδιά, το ανοσοποιητικό σύστημα και για την καλύτερη λειτουργία του εγκεφάλου.

μαρια αλιμπερτι1
Γράφει η συνεργάτης του Έμβολος δημοσιογράφος Μαρία Αλιμπέρτη Κατσάνη

Ονομάζεται αλλιώς και πυριδοξίνη και συμμετέχει στο μεταβολισμό των αμινοξέων, των λιπών και των πρωτεϊνών, ενώ παίζει ρόλο και στο νευρικό και το μυϊκό σύστημα.

Την βρίσκουμε σε τροφές όπως είναι το γάλα, το κρέας, τα ψάρια, τα μη επεξεργασμένα δημητριακά, το καλαμπόκι, τα δαμάσκηνα, οι ξηροί καρποί, οι γλυκοπατάτες, η σόγια και οι μπανάνες, τα φασόλια, οι φακές, τα φιστίκια, το ψωμί, τα δημητριακά, το αυγό, το κρέας και το ψάρι.

Συνιστάται σαν ημερήσια δόση βιταμίνη Β6 τα 1,4mg :

1 μπολ αβοκάντο
1 μπανάνα
110 γραμμάρια ψητού σολομού ή μπακαλιάρου
110 γραμμάρια ψητού τόνου
110 γραμμάρια ψητού στήθους κοτόπουλου
1 μπολ σπανάκι μαγειρεμένο
1 μπολ πατάτα με τη φλούδα

Η έλλειψή της Β6 συνδέεται με ζαλάδα, ναυτία, κόπωση, σύγχυση, αναιμία, δερματικά προβλήματα, όπως δερματίτιδες.

Η Β6 βοηθάει τη φυσιολογική λειτουργία του εγκεφάλου, του κεντρικού νευρικού συστήματος και των μυών, ενώ βοηθά για την απορρόφηση της βιταμίνης Β12.

Προηγούμενο άρθροΑυτοκίνητο: Ένα εκατομμύριο κινητήρες βενζίνης Energy 1.3 Tce το έτος σχεδιάζει να παράγει η Renault
Επόμενο άρθροΔείτε όλους τους επιτάφιους των χωριών της Δ.Ε. Αλεξάνδρειας και της Αλεξάνδρειας – Βίντεο – φωτο