Πολλοί παράγοντες εμπλέκονται στην ρύθμιση του σωματικού βάρους, όπως οι θερμίδες που λαμβάνουμε από τις τροφές, η τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα που ονομάζουμε «γλυκαιμία».
Η γλυκαιμία, χαρακτηρίζει το φυσιολογικό επίπεδο περιεκτικότητας της γλυκόζης στο αίμα.
Η γλυκαιμία σε φυσιολογικά επίπεδα προσδιορίζεται στο αίμα ένα γραμμάριο ανά λίτρο, αν τιμές μέτρησης είναι παραπάνω από το φυσιολογικό επίπεδο παθαίνουμε “υπεργλυκαιμία” και αν είναι μικρότερες του φυσιολογικού παθαίνουμε “υπογλυκαιμία”.
Η γλυκαιμία ρυθμίζεται από το πάγκρεας ως αντίδραση στην απορρόφηση των υδατανθράκων που προσλαμβάνουμε με την διατροφή. Η αύξηση στην έκκριση ινσουλίνης που παράγεται όταν τα επίπεδα γλυκόζης του αίματος ανεβούν πολύ, επιφέρει την απότομη πτώση του γλυκαιμικού δείκτη στο αίμα με αποτέλεσμα την συσσώρευση λίπους, καθώς και την αίσθηση της πείνας.
Ο μηχανισμός που διαθέτει το σώμα μας επεξεργάζεται τα σάκχαρα, έτσι τρώμε μια τροφή πλούσια σε ζάχαρη, η γλυκαιμία μας ανεβαίνει απότομα. Όταν το ζάχαρο είναι πεσμένο αναζητάμε να φάμε ένα γλυκό. Σταδιακά το μηχανικό σύστημα του σώματός μας απορρυθμίζεται, τα κιλά συσσωρεύονται και οι κίνδυνοι για την υγεία πολλαπλασιάζονται.
Για να ρυθμίσουμε την γλυκαιμία μας πρέπει να προσέχουμε την διατροφή μας, έτσι θα έχουμε διπλό αποτέλεσμα, υγεία και καλλίγραμμο σώμα χωρίς λίπος. Δείτε τον παρακάτω πίνακα τροφών για να καταλάβετε τι πρέπει να τρώτε!
Προέλευση: Brand-Miller JC. International table of glycemic index and glycemic load values: 2002. Am J Clin Nutr