Ποιος μπορεί να αντισταθεί, σε μια ωραία αφράτη ομελέτα από ολόφρεσκα αυγουλάκια, που μοσχομυρίζουν καλαμπόκι από καλοαναθρεμένες κοτούλες, ανακατεμένα με ψιλοκομμένα σπιτικά λουκανικάκια και μπόλικο ζυμωτό ψωμί;
Μα υπάρχει ωραιότερο φαγητό, από το αυγό τηγανισμένο μάτι, που θα γίνει πολύ χορταστικό με ζ φρέσκο μαλακό ψωμί, και μια ωραιότατη Ελληνική χωριάτικη σαλάτα;
Ή τα υπέροχα «Καγιανά» ή «Παστιτσάδα» που είναι ντομάτες φρέσκες κόκκινες και μυρωδάτες τηγανιτές με αυγά;
Άσε πια τις πατάτες τηγανιτές με αυγά ομελέτα… ή αυγό βραστό για την δίαιτά που είναι και λιποδιαλυτικό… αλλά και μελάτο αυγουλάκι για τα μωρά;
Σίγουρα τα αυγά είναι η ευκολότερη και η φτηνότερη λύση για γρήγορο φαγητό αλλά και για την πρόσληψη της πρωτεΐνης με πολύ λίγες θερμίδες, αφού ένα αυγό έχει περίπου 85 θερμίδες, ενώ ταυτόχρονα ενισχύει την καλή υγεία του ανθρώπου.
Τα αυγά ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού και είναι εξαιρετική πηγή σεληνίου, που ρυθμίζει τις ορμόνες του θυρεοειδούς, ενώ για τα είναι εξαιρετική για τις λειτουργίες της καρδιάς, για την ανάπτυξη των οστών και των αρθρώσεων.
Ένας μύθος σχετικά με τα αυγά και την χοληστερίνη μας κάνει να τα αποφεύγουμε, είναι όμως τόσο σημαντική η αύξηση της σε σχέση με το μύθο;
Ένα μεγάλο αυγό περιέχει 212 mg χοληστερίνη χωρίς αυτό να σημαίνει ότι το αυγό θα αυξήσει την «κακή χοληστερίνη» του αίματος, αφού το ίδιο το σώμα παράγει συνεχώς 80% χοληστερόλη από μόνο του και η κατά 20% χοληστερόλη του αυγού επηρεάζει την υγεία σε πολύ μικρό βαθμό.
Σύμφωνα με έρευνα που έγινε στο University of Eastern Finland, με την κατανάλωση ενός αυγού ημερησίως μειώνεται ο κίνδυνος καρδιακής προσβολής, ενώ η συχνή κατανάλωση αυγών δεν αυξάνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου, ακόμα και σε ανθρώπους που έχουν γενετική προδιάθεση.
Ένα καλό πρωινό πλούσιο σε πρωτεΐνες και χαμηλό σε υδατάνθρακες, που μπορεί να προσφέρει το αυγό, είναι δυνατόν να διατηρήσει τα επίπεδα κορεσμού για αρκετές ώρες και να συγκρατήσει την όρεξή.
Φυσικά αυτό οφείλεται στο γεγονός πως η πρωτεΐνη χρειάζεται περισσότερο χρόνο για να χωνευτεί σε σχέση με τους υδατάνθρακες, ενώ δίνει μεγάλη ενέργεια στον οργανισμό.
Τα αυγά βοηθούν να έχουν τα μαλλιά και το δέρμα λάμψη αφού περιέχουν βιταμίνες Β, B2, Β5 και Β12.
Βοηθούν στη σωστή λειτουργία του νευρικού συστήματος και γίνονται ασπίδα κατά του Αλτσχάιμερ και της Άνοιας αφού περιέχουν το θρεπτικό συστατικό χολίνη που βοηθά στο να παραμείνει νέος ο εγκέφαλός.
Μειώνεται η πιθανότητα εμφάνισης διαβήτη τύπου 2, ο οποίος σχετίζεται κατά κανόνα με την παχυσαρκία ενώ περιέχουν το αμυνοξύ τυροσίνη, που βοηθά σε περιπτώσεις που χρειάζονται να παίρνουμε άμεσες αποφάσεις και να αντιδρούμε γρήγορα.
Τα αυγά είναι γεμάτα με θρεπτικά συστατικά, συμπεριλαμβανομένης της πρωτεΐνης, του ασβεστίου, των βιταμινών Α και D, της θυαμίνης και της ριβοφλαβίνης και βοηθούν για λιγότερο στρες και άγχος, ενώ μειώνουν τα συμπτώματα της κατάθλιψης.
Δείτε αναλυτικά πόση ενέργεια – θερμίδες – και τι ποσότητα θρεπτικών συστατικών παρέχει ο κρόκος και το ασπράδι του αβγού.
Η αγορά αυγών χρειάζεται προσοχή και θέλει έλεγχο, στην ημερομηνία παραγωγής και κατανάλωσης που αναγράφεται επάνω στο κουτί αν είναι αγορασμένα από εμπορικό κατάστημα, αν είναι από αγρόκτημα είναι τα καλύτερα λόγο διατροφής της κότας αλλά και άμεσης κατανάλωσης των αυγών.
Αυτό που πρέπει να γνωρίζουμε είναι πως η υπερβολική κατανάλωση αυγών, όπως και άλλων τροφών όταν γίνεται καταχρηστική, πιθανόν να δημιουργεί διάφορα προβλήματα στον οργανισμό, επίσης πρέπει να διαβάζουμε τις ετικέτες όταν αγοράζουμε προϊόντα για να ελέγξουμε αν περιέχουν αυγά όπως η μαγιονέζα, τα κουλουράκια, οι πίτες, τα κέικ και άλλα, με σκοπό να ελέγχουμε την ποσότητα της λήψης τους σε ημερήσια βάση.