Το κολύμπι και γενικά τα σπορ της θάλασσας είναι απολαυστικά το καλοκαίρι, όμως οι τραυματισμοί στο νερό είναι συνηθισμένο φαινόμενο.
Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία από έρευνες που έγιναν σε λάτρεις της κολύμβησης και των θαλάσσιων σπορ, υπολογίζεται ότι ο ένας στους δέκα παθαίνει κάποιο μικροτραυματισμό, ενώ ένας στους εκατό τραυματίζεται πιο σοβαρά.
Οι περισσότεροι τραυματισμοί συμβαίνουν κατά την κολύμβηση ανάλογα με τον τύπο που ακολουθεί ο κάθε κολυμβητής, πχ στο ελεύθερο προκαλούνται συχνά μυϊκές κακώσεις στους ώμους, ή τραβήγματα των μυών και των συνδέσμων στη σπονδυλική στήλη , πολύ πιο συχνές είναι οι μυϊκές κράμπες στα πόδια ιδικά αν δεν έχει ζεσταθεί το κορμί πριν μπει στο νερό.
Όταν ο κολυμβητής επιλέγει το πρόσθιο ή την πεταλούδα βλέπουμε πως οι πιο συχνοί τραυματισμοί είναι γύρω από το αυχένα με τραβήγματα και πιασίματα των μυών, σύμφωνα με τις κινήσεις που απαιτούν τα στυλ κολυμβήσεως.
Τέλος όταν ο κολυμβητής έχει επιλέξει να κολυμπά το ύπτιο στυλ, συναντούνται τραυματισμοί στους ώμους και τα πόδια.
Πολύ μεγάλη προσοχή χρειάζεται στις βουτιές, μεγαλύτερη ακόμα όταν γίνονται από ψηλά γιατί η λάθος θέση του σώματος μπορεί να οδηγήσει σε υπερέκταση της μέσης και κάταγμα στους σπονδύλους της.
Επίσης οι βουτιές σε άγνωστα νερά μπορεί να κρύβουν κίνδυνο πρόσκρουσης του κεφαλιού σε βράχια, βαριά αντικείμενα που μπορεί να βρίσκονται στο βυθό ακόμα και σίδερα.
Κίνδυνος για κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις και σύνθλιψη των σπονδύλων του αυχένα.
Μην ξεχνάμε τον πνιγμό που μπορεί να προκληθεί από την άγνοια καλής κολύμβησης κατά την απομάκρυνση από τις ακτές πηγαίνοντας στα αβαθή νερά.
Ποτέ φαγητό πριν το μπάνιο για αρκετή ώρα και όσο το δυνατόν πιο συνεσταλμένες και προσεκτικές κινήσεις σε περιοχές που κινούνται σκάφη.
Προσοχή όσοι δεν γυμνάζονται συστηματικά δεν πρέπει να υπερβάλουν με την κολύμβηση, να προσέχουν πόση ώρα κολυμπούν, μέχρις ότου βελτιωθεί η φυσική τους κατάσταση.