Την ερχόμενη Πέμπτη επισκέπτεται την Αθήνα ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν μέσα σε μια πρωτοφανή δεκάμηνη ηρεμία στο Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο. Θα είναι η τρίτη συνάντησή του με τον Κυρ. Μητσοτάκη από τον Ιούλιο. Παρότι απέχουμε από μια συμφωνία, η εξομάλυνση των διμερών σχέσεων μέσω της θετικής ατζέντας, των ΜΟΕ και του μεταναστευτικού είναι χωρίς αμφιβολία μια θετική εξέλιξη.
Η ελληνική πλευρά μελετά δύο συν ένα σενάρια σε ό,τι αφορά το την πολιτική και επικοινωνιακή παρουσία που θα έχει ο Ταγίπ Ερντογάν στη συνάντηση με τον Έλληνα πρωθυπουργό. Το καλό σενάριο, όπως αναφέρουν διπλωματικές πηγές, είναι η Τουρκία, στο πλαίσιο της υποχρεωτικής πλην όμως τακτικής της αναδίπλωσης (εν πολλοίς εξαιτίας της κατάστασης της οικονομίας αλλά και των εξαρτήσεων της από το δυτικό σύστημα ασφαλείας), να συνεχίσει να παραμένει δεσμευμένη στη πορεία της αποκλιμάκωσης χωρίς εντάσεις στο πεδίο, για μια σταδιακή εξομάλυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων.
Το κακό σενάριο θα είναι να επιλέξει ο Ταγίπ Ερντογάν να τερματίσει νωρίτερα την περίοδο της ηρεμίας. Αυτό δεν είναι το κυρίαρχο σενάριο. Οι περισσότεροι αναλυτές-διεθνολόγοι εκτιμούν ότι ο Τούρκος πρόεδρος θα αποφύγει να κάνει δημόσια, αναφορά για την αποστρατικοποίηση των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου, παρά το γεγονός ότι το επανάφερε στον δημόσιο διάλογο ο αρχηγός του πολεμικού ναυτικού της Τουρκίας, αλλά και μέρος του φιλοκυβερνητικού Τύπου της Τουρκίας.
Επιπλέον, τουλάχιστον προς το παρόν, διαχωρίζει τα ελληνοτουρκικά από άλλα ζητήματα, όπως ο πόλεμος Ισραήλ – Χαμάς. Προφανώς, όμως, τα ελληνοτουρκικά δεν εξελίσσονται στο κενό και θα εξακολουθήσουν να επηρεάζονται από τη μεγάλη εικόνα των σχέσεων Δύσης – Τουρκίας και της προσπάθειας της πρώτης να διατηρήσει υπό σχετικό έλεγχο έναν αναξιόπιστο εταίρο.
Ένα τρίτο σενάριο αντιμετωπίζει τον Ταγίπ Ερντογάν προτιθέμενο να κρατήσει την ίδια στάση, όπως στο Βερολίνο, να επιτεθεί εκ νέου στο Ισραήλ και στις δυτικές χώρες κάνοντας λόγο για σφαγή των Παλαιστινίων.
Πέρα από όλα αυτά ενδιαφέρον παρουσιάζουν και οι συμφωνίες που θα συνάψουν οι δύο πλευρές σε επίπεδο «χαμηλής» πολιτικής, συμφωνίες όμως που και αυτές έχουν τη σημασία τους, καθώς δημιουργούν κλίμα στις μεταξύ των δύο χωρών σχέσεις.
ΑΠΕ-ΜΠΕ