Τι κρύβεται πίσω από το θρίλερ με την πώληση του ΟΛΘ – Γράφει ο Νίκος Γ. Σακελλαρόπουλος

Η αποκρατικοποίηση του λιμανιού της Θεσσαλονίκης είναι σε εκκρεμότητα εδώ και πολύ καιρό.  Όλο αυτό το διάστημα που η υπογραφή της συμφωνίας πώλησης ήταν «εν αναμονή» ακούγονταν διάφορα πράγματα στα πολιτικά και δημοσιογραφικά γραφεία.

Σακελλαρόπουλος Γ. Νίκος
Γράφει ο συνεργάτης του Έμβολος δημοσιογράφος Νίκος Γ. Σακελλαρόπουλος

Μάλιστα, παρά τη σπουδή της κυβέρνησης να συμπέσουν οι υπογραφές με την έλευση του Γάλλου πρόεδρου Μακρόν (λόγω και της συμμετοχής της γαλλικής CMA στην κοινοπραξία που πρόκειται να αγοράσει το λιμάνι) κάτι τέτοιο δεν κατέστη δυνατό. Κι η φημολογία φούντωσε.

Είναι χαρακτηριστικό ότι υπήρξαν πολλά δημοσιεύματα στις ΗΠΑ σχετικά με αδιαφάνεια στην πώληση, αναφορικά με όσους συμμετέχουν στην συγκεκριμένη κοινοπραξία. Δημοσιεύματα που είχαν και πολιτικές –γεωπολιτικές προεκτάσεις αναφορικά με τη διείσδυση της Ρωσίας στη χώρα μας και γενικότερα στην Ευρώπη. Υπονοώντας τον Ιβάν Σαββίδη. Ο δε Αμερικανός πρέσβης, μόλις πριν λίγες ημέρες άφησε σαφείς αιχμές.

Την περασμένη Παρασκευή, λοιπόν, ημέρα που ήταν προγραμματισμένη η υπογραφή της συμφωνίας, έπεσε ως βόμβα η είδηση ότι η ρωσική τράπεζα «Promsvayzbank» της οποίας είχε κατατεθεί εγγυητική επιστολή από την κοινοπραξία, τέθηκε σε καθεστώς προσωρινής διαχείρισης.

Οι Γάλλοι που συμμετέχουν στην κοινοπραξία ανακοίνωσαν ότι η συγκεκριμένη τράπεζα δεν συμμετέχει χρηματοδοτικά στο σχήμα της επένδυσης κι ότι η εγγυητική της κατατέθηκε πριν τη δική τους ανάμειξη στο επενδυτικό σχήμα από την εταιρεία «Belterra», του Ιβάν Σαββίδη, που συμμετέχει με 20% (τα υπόλοιπα μερίδια είναι 47% του γερμανικού fund  Deutsche Invest Equity Partners (DIEP ενώ 33% κατέχει η CGM θυγατρική της γαλλικής ναυτιλιακής  CMA CGM, Terminal Link). Δεσμεύθηκαν, μάλιστα, ότι μέχρι την ερχόμενη Πέμπτη θα έχει αντικατασταθεί η εγγυητική επιστολή.

Τι θα συμβεί, όμως, αν τελικά δεν κατατεθεί νέα εγγυητική επιστολή; Τι θα κάνει το ΤΑΙΠΕΔ;

Πάντως, αν η εγγυητική της ρωσικής τράπεζας αντικατασταθεί, τότε η πώληση θα πρέπει να λάβει το «πράσινο φως» της Επιτροπής Ανταγωνισμού κι εν συνεχεία να κυρωθεί από τη Βουλή. Ενώ ήδη ασκείται έντονη κριτική από τους χειρισμούς που έγιναν αναφορικά με την πώληση του λιμανιού.

Κυρίως για το γεγονός ότι η κυβέρνηση δέχθηκε εγγυητική επιστολή από τη συγκεκριμένη ρωσική τράπεζα, η οποία είχε ήδη πιστοληπτική αξιολόγηση «ΒΒ», ενώ οι ρωσικές αρχές είχαν εκδώσει για αυτήν προειδοποιητική ανακοίνωση.

Κι αν δεν υπήρχε αυτή η εγγυητική επιστολή, θα είχε αποκλειστεί από τον διαγωνισμό η συγκεκριμένη κοινοπραξία και το λιμάνι θα είχε καταλήξει σε άλλη.

Εξ ου και οι συνεχείς αναφορές όσων ενεπλάκησαν στον διαγωνισμό εξ ου και οι αναφορές του πρέσβη των ΗΠΑ.

 

Προηγούμενο άρθροΟ τζίρος των Χριστουγέννων θα κινηθεί έως και κατά 2% υψηλότερα από τα περυσινά επίπεδα εκτιμά η ΕΣΕΕ
Επόμενο άρθροΟ Γιάννης Καφάτος σχολιάζει την επικαιρότητα που μερικές φορές είναι από μόνη της επιθεωρησιακό νούμερο. (και όταν δεν είναι την κάνει!)
*Ο Νίκος Γ. Σακελλαρόπουλος είναι δημοσιογράφος και συγγραφέας («Hellas Special Άφιλτρο», «Ο Γέρος του Βοριά» που αποτελεί τη λαϊκή βιογραφία του Κωνσταντίνου Καραμανλή, «Οι Μύθοι και το Παραμύθι»). Θεωρείται εκ των πρωτεργατών της «ελεύθερης ραδιοφωνίας» και επί χρόνια ασχολήθηκε με την πολιτική αρθρογραφία και ανάλυση σε εφημερίδες, περιοδικά, ραδιόφωνα και τηλεοπτικούς σταθμούς. Για πολλά χρόνια συνδύασε την εργασία με τα χόμπι του (αθλητισμός) , με την ιδιότητά του ως Γενικός Διευθυντής της εφημερίδας «Sportime» και της «Αθλητικής Ηχούς», ενώ έχει γράψει στίχους σε τραγούδια σημαντικών Ελλήνων δημιουργών και τραγουδιστών.