Με τη δική μου ματιά – Από την δημοσιογράφο Πηγή Περσιάδου

Ευλογημένοι οι άνθρωποι που βάζουν ένα στόχο ζωής, τον υπηρετούν αδιαλείπτως, ξεπερνούν τα εμπόδια, καταφέρνουν και τον φέρνουν εις πέρας και τον απολαμβάνουν ολοκληρωμένο. Και μαζί μ’ εκείνον και όλοι εμείς.

Πηγή Περεσιάδου
Γράφει η συνεργάτης του Έμβολος δημοσιογράφος Πηγή Περσιάδου

Ένας τέτοιος άνθρωπος είναι ο δημοσιογράφος Πέτρος Δραγουμάνος η έρευνα του οποίου για την ελληνική δισκογραφία από το 1950 έως το 2016, ψηφιοποιήθηκε και δίνει πλέον μια πληρέστατη εικόνα για τους δίσκους τις πωλήσεις και τους καλλιτέχνες των ετών αυτών. Και μένω έκπληκτη με τα μεγέθη και τις πληροφορίες. π.χ. :

– Το τραγούδι με τις περισσότερες επανεκτελέσεις είναι το ”Ζητάτε να σας πω” του Αττίκ με 21.

– Ο πρώτος ελληνικός χρυσός δίσκος δόθηκε το 1960 για ένα 45άρι που περιελάμβανε δύο τραγούδια του Μάνου Χατζιδάκι με την Αλίκη Βουγιουκλάκη: το ”Εχω ένα μυστικό” και το ”Γκρίζο γατί” από την ταινία ”Το ξύλο βγήκε από τον Παράδεισο”.

– Η εταιρεία που απέκτησε το 1997 τα παγκόσμια δικαιώματα των ”ζωντανών” ηχογραφήσεων της Μαρίας Κάλλας ήταν η Sakkaris Records.

– Τα άλμπουμ με τις μεγαλύτερες πωλήσεις δίσκων είναι ”Τα νησιώτικα” Γιάννης Πάριος με 800.000 με δεύτερο ”Τα τραγούδια μου” Γιώργος Νταλάρας με 700.000

– Από τους καλλιτέχνες με τους περισσότερους δίσκους, (προσωπικούς και συμμετοχές) είναι ο Στέλιος Καζαντζίδης με 271 LP & CD με δεύτερο τον Γιώργο Νταλάρα με 252 LP & CD.

– Στο top 10 καλλιτεχνών με χρυσά και πλατινένια άλμπουμ, πρώτος έρχεται ο Γιώργος Νταλάρας με 67 και δεύτερος ο Γιάννης πάριος με 55.

Οι πληροφορίες που διάβασα είναι πάρα πολλές.

Το ψηφιακό αρχείο του Δραγουμάνου αποτελείται από 44.000 δίσκους και 130.000 τραγούδια με πλήρη στοιχεία (στιχουργός, συνθέτης, ερμηνευτής, πρώτη εκτέλεση και επανακτελέσεις) ενώ υπάρχουν και τα εξώφυλλα των δίσκων αυτών.

Μπορούμε να μιλάμε και να διαβάζουμε ώρες τα αποτελέσματα της μακροχρόνιας έρευνας του, να μαθαίνουμε χίλια πράγματα για την ελληνική δισκογραφία που δεν τα ξέραμε και συνεχώς να εκπλησσόμαστε.

 

Προηγούμενο άρθροΒιωματικές ποινές σε όσους προκαλούν σοβαρά τροχαία ατυχήματα, ανακοίνωσε ο Ν. Μαυραγάνης. Πρώτη αιτία θανάτου, παγκοσμίως, τα τροχαία δυστυχήματα σε ηλικίες από 15 έως 29 ετών
Επόμενο άρθροΕΥΞΕΙΝΟΣ ΛΕΣΧΗ ΠΟΝΤΙΩΝ ΝΑΟΥΣΑΣ: Παγκόσμια Ημέρα παιδικού βιβλίου