Τι ακούστηκε στο Νταβός για την Τεχνητή Νοημοσύνη – Γράφει ο Χρήστος Παγώνης

H τεχνητή νοημοσύνη, οι προοπτικές της αλλά  και οι κίνδυνοι που απορρέουν από την ορμητική της έλευση, μονοπώλησαν σχεδόν το Φόρουμ του Νταβός. Το θέμα του συνεδρίου δεν ήταν άλλο από την τεχνητή νοημοσύνη, από την τεχνολογική της πλευρά μέχρι τους αρνητικούς κινδύνους των μεγάλων γλωσσικών μοντέλων (LLM) που διαπερνούν τώρα τις υποδομές του κόσμου.

Χρήστος Παγώνης
Γράφει ο Χρήστος Παγώνης

Το Yahoo.finance μίλησε με Διευθύνοντες Συμβούλους κολοσσών της τεχνολογίας που ήταν εκεί.

Οι  απαντήσεις τους, δίνουν με ευκρίνεια μέρος της εικόνας αυτού που έρχεται στον κόσμο, στην κοινωνία, στις θέσεις εργασίας:

Ο συνιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Salesforce (CRM) Marc Benioff είπε στο Yahoo Finance Live ότι βλέπει έναν κόσμο «ψηφιακών ανθρώπων» να διαμορφώνεται.

Το 2024 θα είναι η χρονιά της τεχνητής νοημοσύνης που θα ενσωματωθεί στον ίδιο τον ιστό των χώρων εργασίας και του Διαδικτύου. Με τη σειρά του, αυτό θα είναι το έτος κατά το οποίο πολλές εταιρείες στον χώρο της τεχνητής νοημοσύνης θα μετακινηθούν από τις ζημίες του 2023 σε κέρδη.

Θα είναι η χρονιά όπου οι μεγάλοι και ισχυροί παίκτες όπως η Microsoft (MSFT), η Alphabet (GOOG, GOOGL) και η Amazon (AMZN) θα γίνουν πιο ισχυροί και κερδοφόροι λόγω της προόδου της τεχνητής νοημοσύνης. Αυτές οι εταιρείες προσελκύουν τα καλύτερα ταλέντα AI επειδή έχουν την οικονομική δυνατότητα να το κάνουν. Αυτό θα διευρύνει το προβάδισμά τους στον αγώνα για την εισαγωγή προϊόντων και υπηρεσιών τεχνητής νοημοσύνης που αλλάζουν το παιχνίδι.

Εδώ είναι μερικά από τα πιο ενδιαφέροντα που αφορόυν στο μέτωπο της τεχνητής νοημοσύνης από το WEF 2024, όπως ειπώθηκαν στο Yahoo Finance Live.

Συνεργάτης της WorkDay Carl Eschenbach

“Πιστεύω ότι θα αρχίσετε να βλέπετε συγκυβερνήτες. Θα έχουμε συγκυβερνήτες τεχνητής νοημοσύνης που θα σας βοηθήσουν να πλοηγηθείτε στα πράγματα. Νομίζω ότι πρέπει να είστε ειδικευμένοι ή να αποκτήσετε εκ νέου δεξιότητες και σας προτείνουμε τι θα ακολουθήσει στο ταξίδι σας για να προχωρήσετε την καριέρα σας. Μπορούμε να αρχίσουμε να αντιμετωπίζουμε τη στρατολόγηση ως έναν τρόπο αξιοποίησης της τεχνητής νοημοσύνης. Και στη συνέχεια έχουμε αυτό το πράγμα που ονομάζεται κέντρο πληροφόρησης καριέρας που θα βοηθήσει τόσο τους διευθυντές όσο και τους υπαλλήλους να πλοηγηθούν στην καριέρα τους και να προσφέρουν αυτές οι συστάσεις για το πού πρέπει να πάτε και να αποκτήσετε νέες δεξιότητες για να προχωρήσετε στην καριέρα σας. Και θα τους βοηθήσει με την εσωτερική κινητικότητα των ανθρώπων σας.”

Ο CEO της HP, Enrique Lores

“Ο υπολογιστής τεχνητής νοημοσύνης έρχεται φέτος. Και θα είναι ίσως μια από τις μεγαλύτερες αλλαγές στη βιομηχανία των υπολογιστών από τότε που εφευρέθηκε ο υπολογιστής πριν από περισσότερα από 20 χρόνια. Θα επιτρέψει στους πελάτες να εκτελούν εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης τοπικά. Λοιπόν, τι χρειάζεστε σήμερα για να το κάνετε στο cloud με ένα μεγάλο μοντέλο γλώσσας, θα μπορείτε να το κάνετε στον υπολογιστή. Και από άποψη κόστους, ασφάλειας και ταχύτητας, φέρνει πολλά πλεονεκτήματα.”

Ο διευθύνων σύμβουλος της Qualcomm, Cristiano Amon

“Μια μεγάλη συζήτηση αυτή τη στιγμή είναι πώς μπορούμε να βοηθήσουμε τις βιομηχανίες και ποιες είναι οι διαφορετικές περιπτώσεις χρήσης. Και υπάρχει απίστευτο ενδιαφέρον για τη χρήση [AI] στη συσκευή. Απλώς σκεφτείτε το αυτοκίνητο ως παράδειγμα. Η επικοινωνία με φυσική γλώσσα είναι τέλεια όταν είστε πίσω από το τιμόνι και το αυτοκίνητο είναι τώρα ένας νέος χώρος υπολογιστών. Πώς μπορούμε λοιπόν να προσθέσουμε αυτές τις δυνατότητες σε ορισμένα από τα μοντέλα, μερικά που βρίσκονται σε εξέλιξη με το υπάρχον υλικό που διαθέτουμε.”

Επενδυτής τεχνολογίας και πρωταγωνιστής της Black Eyed Peas william

“Ένα έργο που μόλις ξεκίνησα με τη Mercedes ονομάζεται Sound Drive που χρησιμοποιεί την τεχνητή νοημοσύνη και μεταμορφώνει τον τρόπο με τον οποίο ακούμε μουσική ενώ μετακινούμαστε. Λαμβάνοντας τους αισθητήρες από το ηλεκτρικό αυτοκίνητο, δημιουργεί μουσική απλώς οδηγώντας. Η ανάρτηση αλλάζει τη μουσική, την το τιμόνι, η επιτάχυνση, τα επιταχυνσιόμετρα, το GPS και απλώς δημιουργείτε καθώς μετακινείστε».

Προηγούμενο άρθροΆ. Γεωργιάδης: Έχει δυσκολίες το νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια, όμως οι πολιτικοί εκλέγονται για να παίρνουν αποφάσεις
Επόμενο άρθροΤηλεφωνική επικοινωνία Κυρ. Μητσοτάκη – Άντ. Μπλίνκεν