Θύμωσε και βρίζει; Καλά πάμε! – Γράφει ο Νίκος Γ. Σακελλαρόπουλος

Την Κυριακή το βράδυ στα δημοσιογραφικά γραφεία περιφέρονταν οι νέες δηλώσεις του Ερντογάν. Με τις οποίες επιτέθηκε στους Μητσοτάκη και Μακρόν χαρακτηρίζοντάς τους «φιλόδοξους» κι «ανίκανους»! Ενώ αναρωτήθηκε αν ο ελληνικός και γαλλικός λαός δέχονται …ότι θα τους συμβεί!!! Η είδηση αυτή έκανε αμέσως τον γύρο του κόσμου.

Γράφει ο συνεργάτης του Έμβολος δημοσιογράφος Νίκος Γ. Σακελλαρόπουλος

Λίγες ημέρες πριν από αυτό, ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ αποκάλυψε, άθελά του μιλώντας μπροστά σε ανοικτά μικρόφωνα που νόμιζε κλειστά, ότι «οι Τούρκοι είναι πολύ εκνευρισμένοι με την Ελλάδα»!

Σκέφτομαι ότι αυτά είναι οι σοβαρότερες ενδείξεις ότι πάμε καλά στα μέτωπα που άνοιξε απέναντί μας ο Ερντογάν.  Ο Μητσοτάκης, αθόρυβα μα άκρως αποτελεσματικά του έχει επιφέρει συνεχή πλήγματα εκεί που νόμιζε ότι τον έχει του χεριού του ή εκεί που νόμιζε ότι θα κάνει περίπατο.

Προσέξτε: Από τον Έβρο, τον περασμένο Μάρτιο, φτάσαμε στην ελληνοϊταλική συμφωνία για την ΑΟΖ στο Ιόνιο που δρομολογεί δεδομένα και για άλλες περιοχές, κάναμε τη συμφωνία με την Αίγυπτο που ακυρώνει το τουρκο-λιβυκό μνημόνιο, φτάσαμε στην «επακούμβηση» της «Λήμνου» και από εκεί στις προχωρημένες ασκήσεις με τους Γάλλους στην Ανατολική Μεσόγειο. Και δεν είναι μόνο αυτοί οι λόγοι. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει κινητοποιήσει κάθε διπλωματικό της όπλο και κυρίως τη θέση της Ελλάδας στον σκληρό πυρήνα της Ευρώπης. Ας μη ξεχνάμε δε, ότι σχεδόν οι περισσότερες μουσουλμανικές χώρες (πλην του Κατάρ) ασπάζονται τις ελληνικές θέσεις, ενώ αυτή τη στιγμή που διαβάζετε αυτές τις γραμμές, υπερσύγχρονα αεροπλάνα F-16 των Αραβικών Εμιράτων περιπολούν μαζί με τα δικά μας στο Αιγαίο. Χώρια που οι αθόρυβοι διπλωματικοί ελιγμοί της ελληνικής κυβέρνησης τη χαρακτηρίζουν ως «ήρεμη κι αποτελεσματική δύναμη» και κάνουν «τσατάλια» τα νεύρα του Ερντογάν, του Τσαβούσογλου, του Ακάρ και των άλλων Τούρκων αξιωματούχων. Ενώ όσα λένε και κάνουν  επιβεβαιώνουν τις εκτιμήσεις σε διεθνές επίπεδο, ότι έχουμε να κάνουμε με τον πιο επικίνδυνο «ταραξία» στη Μεσόγειο.

Από την άλλη πλευρά είναι σαφές ότι εμείς πρέπει να προσέχουμε διπλά. Πρέπει πάση θυσία ν’ αποφύγουμε το λάθος. Δεν πρέπει να συρθούμε στις λογικές πολεμικού κλίματος ή σε «ετσιθελικό» συμβιβασμό.  Ν’ αφήσουμε να εκτίθεται ο θυμωμένος ή εκνευρισμένος Ερντογάν, ειδικά τώρα που άρχισε να επιτίθεται ανοίκεια και χυδαία και σε άλλους Ευρωπαίους ηγέτες, όπως ο Μακρόν.

Πρέπει ν’ αποφύγουμε την πυροδότηση θερμού επεισοδίου, επειδή μπορεί να κλιμακωθεί σε μια μεγαλύτερη πολεμική κλιμάκωση, αφού αυτό επιδιώκουν οι Τούρκοι.

Είναι και κάτι άλλο.  Ακούγονται πολλές φωνές για τη βύθιση του τουρκικού ερευνητικού σκάφους! Τίποτα πιο ανεύθυνο από αυτό. Αν η ελληνική κυβέρνηση προχωρούσε σε μια τέτοια κίνηση, θα ικανοποιούσε κάποιους λίγους οπαδούς της θεωρία της «Κόκκινης μηλιάς» μα θα έκανε ένα κορυφαίο στρατηγικό λάθος. Μόνο τέτοιο θα ήταν η βύθιση  ενός ερευνητικού σκάφους σε μη καθορισμένη υφαλοκρηπίδα.

Φυσικά, προκύπτει το ερώτημα: Θ’ αφήσουμε αναπάντητες τις τουρκικές προκλήσεις στο διηνεκές;  Η απάντηση σαφώς και είναι «όχι». Αυτό όμως δεν γίνεται παρά ΜΟΝΟ με δυο τρόπους. Ο πρώτος είναι με τη συνεχή στρατιωτική ισχύ και παρουσία στην περιοχή. Ο δεύτερος είναι η συνεχής πίεση της διεθνούς κοινότητας προς την Τουρκία και πρωτίστως οι σοβαρές οικονομικές κυρώσεις της Ευρώπης.

Πρέπει να πούμε κάτι ακόμη: Ο φοβισμένος από τον εκνευρισμένο Ερντογάν Μπορέλ, δεν βοηθά ούτε τις ελληνικές ούτε τις ευρωπαϊκές θέσεις.  Κάποιος πρέπει να πει σ’ αυτόν τον σοσιαλιστή  Ισπανό μερικά διπλωματικά φωνήεντα (ακόμη και στα γαλλικά) και να του εξηγήσει ότι ο κατευνασμός προς τον οποίο θέλει να κινηθεί, αποθρασύνει την Τουρκία.

Ναι, σκούζει, βρίζει, απειλεί ο Ερντογάν. Άρα, μάλλον πάμε καλά! Κι αν φτάσουμε σε διερευνητικές επαφές, είναι σαφές ότι θα πάμε με τις εθνικές θέσεις, ότι οι μόνες διαφορές που έχουμε με την Τουρκία είναι η οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ. Αλλά, πάντα σε μια διερευνητική επαφή/διαπραγμάτευση

Κάτι τελευταίο: Ο Ερντογάν «τρέμει» το αποτέλεσμα των αμερικανικών εκλογών και κυρίως την πιθανή ήττα του Τραμπ που θ’ αλλάξουν δεδομένα την κατάσταση στην περιοχή. Άρα, αναζητά πάση θυσία τετελεσμένα πριν από αυτές.

Προσέξτε: Πιστεύει ότι αν δημιουργήσει τετελεσμένα πριν τις αμερικανικές εκλογές, θα έχει κερδίσει στρατηγικά τα πάντα. Θα έχει υποτάξει την Ελλάδα, θα έχει καταστήσει αναξιόπιστη την Ευρώπη που δεν θα μπορούσε να βοηθήσει εμάς και την Κύπρο, ενώ θα την εξέθετε και στους Αιγύπτιους και Λίβυους φια ευνόητους λόγους.  Χώρια που έχει την πεποίθηση ότι ο Τραμπ δεν θα τον ενοχλήσει σε ότι κάνει…

Όμως η Ελλάδα δουλεύει. Έχει συμμαχία με την Γαλλία, το Ισραήλ, την Αίγυπτο, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και την Σαουδική Αραβία που φτάνει σε επίπεδο  κοινών στρατιωτικών ασκήσεων.  Εξ ου κι ο Ερντογάν βρίζει και ξαναβρίζει και μάλιστα χυδαία… Αυτό, όμως τον καθιστά πιο επικίνδυνο. Ας έχουν γνώση οι φύλακες.