Να γίνουν άμεσα τροποποιήσεις της Κοινής Υπουργικής Απόφασης (ΚΥΑ) για τη μεταφορά των μαθητών, προκειμένου να ρυθμίζονται ζητήματα για τα οποία δεν λαμβάνεται μέριμνα από την υπάρχουσα ΚΥΑ, ζητά από το υπουργείο Εσωτερικών η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Το θέμα έθεσε ο αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας, που ασχολείται με το θέμα, Φάνης Παπάς, κατά την επίσκεψή του χθες στο υπουργείο, όπου βρίσκεται σήμερα και ο δήμαρχος Θέρμης, Θεόδωρος Παπαδόπουλος, εκπροσωπώντας την Περιφερειακή Ένωση Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΕΔ-ΚΜ), για τον ίδιο λόγο.
“Η ΚΥΑ προβλέπει την μετάβαση των παιδιών στο σχολείο με τα πόδια όταν υπάρχει ενδεδειγμένη πεζή διαδρομή και τη μεταφορά τους υπό προϋποθέσεις που αφορούν τις χιλιομετρικές αποστάσεις ανάμεσα στο σπίτι και το σχολείο. Υπάρχουν όμως περιπτώσεις για τις οποίες η ΚΥΑ δεν προβλέπει τι πρέπει να γίνει, περιπτώσεις στις οποίες ένα παιδί θα πρέπει να περάσει μια μεγάλη εθνική ή επαρχιακή οδό και δεν υπάρχει διάβαση. Εκεί θα πρέπει τα παιδιά να δικαιούνται μεταφοράς” τονίζει στο ο κ. Παπάς στο ΑΠΕ – ΜΠΕ.
Παράλληλα αναφέρει ότι θα πρέπει να υπάρξουν και άλλες τροποποιήσεις της ΚΥΑ προκειμένου να ρυθμίζονται οι διαδικασίες μεταφοράς μαθητών όταν υπάρχουν νέα δρομολόγια που προκύπτουν από νέες εγγραφές παιδιών ή όταν δεν υπάρχει ανάδοχος σε κάποια άλλα δρομολόγια. “Δεν έχει προβλεφθεί κάποια γρήγορη διαδικασία διαπραγματεύσεων, εκτός της ηλεκτρονικής διαδικασίας και μέχρι να γίνουν τα απαραίτητα έχει χαθεί ήδη το πρώτο τρίμηνο” λέει ενώ δηλώνει προβληματισμένος και για την παράταση των περσινών συμβάσεων μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία του νέου διαγωνισμού. “Εκτιμώ ότι θα υπάρχουν πάλι προβλήματα στις 31 Δεκεμβρίου. Θα έπρεπε η παράταση να δοθεί μέχρι το τέλος της χρονιάς” συμπληρώνει.
Ο αντιπεριφερειάρχης τονίζει, εξάλλου, ότι η ομάδα εργασίας του Υπουργείου Εσωτερικών έχει λάβει ομόφωνες αποφάσεις για ζητήματα τροποποιήσεων ωστόσο αυτές δεν έχουν μεταφραστεί σε τροποποίηση της ΚΥΑ. Υπογραμμίζει επίσης ότι ορισμένα σημεία της ΚΥΑ θα πρέπει να τροποποιηθούν άμεσα και σε δεύτερο χρόνο θα μπορούσε να γίνει μια νέα σχετική κοινή υπουργική απόφαση.
Από την πλευρά του ο Δήμος Θέρμης, σε ανακοίνωσή του, αναφέρει ότι η φετινή σχολική χρονιά ξεκίνησε με προβλήματα στη μεταφορά των μαθητών και παραθέτει συγκεκριμένα παραδείγματα περιπτώσεων, στις οποίες η χιλιομετρική απόσταση μεταξύ του σχολείου και των σπιτιών των μαθητών είναι κάτω των 3 χιλιομέτρων, δεν υπάρχει γραμμή του ΟΑΣΘ και η πεζή διαδρομή είναι εξαιρετικά επικίνδυνη για τα παιδιά. Επιπλέον ζητά για όλες τις διαδρομές μεταφοράς των μαθητών προς τα σχολεία του Δήμου Θέρμης μέσω ΟΑΣΘ, να αυξηθούν τα δρομολόγια από πλευράς Οργανισμού ώστε οι μαθητές να μπορούν ανεμπόδιστα να φτάνουν στο σχολείο τους.
Σε κάθε περίπτωση ο κ. Παπάς δηλώνει ότι φέτος η κατάσταση είναι αρκετά καλύτερη, σε σχέση με πέρυσι, καθώς οι μεταφορές των μαθητών εκτελούνται σε ποσοστό 90% σε σχέση με 30% πριν από έναν χρόνο ακριβώς. Αποδίδει, μάλιστα, το γεγονός αυτό στη δημιουργία, από την Περιφέρεια, ηλεκτρονικής πλατφόρμας και στην παράταση των περσινών συμβάσεων από τον περασμένο Αύγουστο.
ΑΠΕ-ΜΠΕ