Θεσσαλονίκη: Το στοίχημα της βιώσιμης ανάπτυξης, οφείλουν να κερδίσουν επιχειρηματίες, δήμοι και οι άνθρωποι του πρωτογενούς τομέα

Τα χρηματοδοτικά εργαλεία και οι προτάσεις βιώσιμης ανάπτυξης και επιχειρηματικότητας, οι υπηρεσίες που προσφέρουν οι δήμοι για την αναβάθμιση της ποιότητας της ζωής των πολιτών και οι νέες τεχνολογίες, προκλήσεις, αλλά και ευκαιρίες για έναν βιώσιμο αγροδιατροφικό κλάδο, έθεσαν επί τάπητος στο 17ο πολυσυνέδριο του Ka-business, αρμόδιοι εισηγητές.

Αναφερόμενος στη σημασία της βιώσιμης ανάπτυξης ο πρώην υπουργός και πρώην βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Γιάννης Μαγκριώτης, επισήμανε ότι τα κοινοτικά δημοσιονομικά πλάνα περιλαμβάνουν σημαντικά κονδύλια για τη βιώσιμη ανάπτυξη, ενώ υψηλά καταγράφονται και αυτά που θα διατεθούν μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης και λέγοντας ότι αυτά πρέπει να απορροφηθούν μέχρι το 2027, υπογράμμισε την επιτακτική ανάγκη «να κινηθούμε ταχύτατα».
Για την υποστήριξη των εμπορευματικών κέντρων από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, μίλησε από την πλευρά του ο αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, Κώστας Γιουτίκας, υπογραμμίζοντας πως στην περιοχή έχουν αναπτυχθεί 319 κέντρα διανομής, εκ των οποίων τα 242 βρίσκονται στη Θεσσαλονίκη. «Κεντρική μας πολιτική είναι η στήριξη της επιχειρηματικότητας, κάτι το οποίο κάνουμε και συνεχίζουμε» επισήμανε χαρακτηριστικά, κάνοντας αναφορά στο πρόγραμμα «Διέξοδος» προϋπολογισμού 200 εκατ. ευρώ.
«Οι επιχειρηματίες πρέπει να αντιληφθούν το τι έρχεται και οι εργαζόμενοι να μη διεκδικούν τη στασιμότητα», επισήμανε ο καθηγητής χρηματοοικονομικής και νευρωνικών συστημάτων, τέως πρύτανης πανεπιστημίου Μακεδονίας, Αχιλλέας Ζαπράνης, μιλώντας για την 4η βιομηχανική επανάσταση και το αποτύπωμα που θα αφήσει αυτή το επόμενο διάστημα στην οικονομία.
Στα βήματα που πρέπει να γίνουν για τη βιώσιμη ανάπτυξη αλλά και για τη σημασία της για την επόμενη ημέρα του επιχειρείν, αναφέρθηκε ο βουλευτής της Α΄ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ, Χρήστος Γιαννούλης, ενώ η ιδρύτρια και ιδιοκτήτρια των εταιρειών Faria Group και Faria Thess, Θάλεια Βαλκούμα, τόνισε ότι εάν θέλουμε αποτελέσματα για την επιχειρηματικότητα και την κοινωνία «απαιτείται συνέργια της κοινωνίας, των επιχειρήσεων, της πολιτείας, των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων».

Οι δήμοι στις υπηρεσίες της βιώσιμης ανάπτυξης

Στις δράσεις, στις οποίες προχωρούν οι δήμοι για την αναβάθμιση της ποιότητας της ζωής των πολιτών τους αναφέρθηκαν οι συμμετέχοντες δήμαρχοι στο πάνελ με θέμα «Οι δήμοι στις υπηρεσίες της βιώσιμης ανάπτυξης».
Ο αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος του δήμου Θεσσαλονίκης, Ερωτόκριτος Θεοτοκάτος αναφέρθηκε στις δράσεις για την απομάκρυνση των αρρώστων και γερασμένων δέντρων αλλά και τη δεντροφύτευση στην οποία έχει προχωρήσει η δημοτική αρχή.
«Με όραμα και δουλειά ο δήμος Καλαμαριάς έχει αποκτήσει ταυτότητα και πλέον πέρα από smart city έχει γίνει και green city», επισήμανε από την πλευρά του ο δήμαρχος Καλαμαριάς, Ιωάννης Δαρδαμανέλης και αναφέρθηκε στα έργα που πραγματοποιούνται και αυτά που έχουν δρομολογηθεί με στόχο τη βιώσιμη ανάπτυξη της πόλης.
Το Αλιευτικό Καταφύγιο, που είναι ύψους 6,6 εκατ. ευρώ και οι εργασίες κατασκευής του αναμένονται τέλος του τρέχοντος έτους, η Βιοκλιματική Ανάπλαση Κηφισιάς-Βότση, η εκπόνηση του Σχεδίου Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας, η διάνοιξη της οδού Πόντου είναι μερικά μόνο από τα μεγάλα έργα στα οποία αναφέρθηκε.
«Αναβαθμίζουμε τη βιώσιμη αστική κινητικότητα, όχι μόνο με μεγάλα έργα, αλλά και με μικρότερα, όπως έργα ασφαλτοστρώσεων με ιδίους πόρους (3 εκατ. ευρώ), έργα αναπλάσεων πεζοδρομίων, μέσω του προγράμματος «Αντώνης Τρίτσης» (περίπου 2 εκατ. ευρώ). ‘Αλλα 10 εκατ. ευρώ έχουν εξασφαλιστεί από το Ταμείο Ανάκαμψης για αστικές αναπλάσεις σε 9 άξονές του, με σκοπό τη βελτίωση της αστικής κινητικότητας. Αυτές οι παρεμβάσεις σκοπεύουν να συνδέσουν κυρίως τους 9 άξονες με τους σταθμούς του ΜΕΤΡΟ, αλλά και την παραλία μας, που βρίσκεται πολύ ψηλά στην ατζέντα μας» τόνισε ο κ. Δαρδαμανέλης. Μεταξύ άλλων έστειλε το δικό του μήνυμα λέγοντας «ξεπερνάμε τα εμπόδια και συνεχίζουμε στην Καλαμαριά μας με την ίδια αποφασιστικότητα και ενθουσιασμό που είχαμε την πρώτη μέρα, ώστε να δημιουργήσουμε το αύριο της πόλης για τις επόμενες γενιές».
Στις αστικές παρεμβάσεις που υλοποιεί ο δήμος Πυλαίας – Χορτιάτη, αναφέρθηκε ο δήμαρχος Ιγνάτιος Καϊτεζίδης ενώ ο δήμαρχος Θερμαϊκού, Γιώργος Τσαμασλής, μίλησε για το τεχνολογικό πάρκο 4ης γενιάς το ThessINTEC, στην περιοχή της Περαίας, το οποίο όπως τόνισε θα κάνει πράξη την καινοτομία, δημιουργώντας 7.000 θέσεις για επιστήμονες.
Για τις πράσινες πολιτικές που ακολουθεί ο δήμος Νεάπολης – Συκεών, μίλησε ο δήμαρχος Σίμος Δανιηλίδης, υπογραμμίζοντας τη σημασία της ανάπτυξης πρασίνου στη Θεσσαλονίκη, όπου η αντιστοιχία ανά πολίτη είναι 1,7 τμ πρασίνου όταν στη γειτονική μας Σόφια είναι 21 τμ ανά κάτοικο.

Για έναν βιώσιμο αγροδιατροφικό κλάδο

«Οι νέοι αγρότες πρέπει να ακολουθήσουν τις νέες τεχνολογίες», τόνισε από την πλευρά του ο αντιπεριφερειάρχης Αλιευτικής Πολιτικής Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης, Ανδρέας Καραγιώργης υπογραμμίζοντας πως οι νέοι επιχειρηματίες πρέπει να καταλάβουν τη σημασία τους, αφού με τη χρήση τους θα μπορέσουν να κάνουν τα επόμενα βήματά τους.
«Ζούμε στην ψηφιακή εποχή. Αν δεν εναρμονιστούν με τις νέες τεχνολογίες οι νέοι επιχειρηματίες δεν θα έχουν μέλλον, άλλωστε αυτό αποτελεί προαπαιτούμενο και από την Κομισιόν» τόνισε ο γεωπόνος, project leader, Ιnnovation and Impact Hub της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής, δρ. Ηλίας Κάλφας.
Μια αναδρομή στο παρελθόν, στο 1923, όταν δημιουργήθηκε το πρώτο Ινστιτούτο Έρευνας έκανε ο διευθυντής Ερευνών ΕΛΓΟ – Δήμητρα, δρ. Δημήτρης Κατσαντώνης. Θέλοντας μάλιστα να αναδείξει τη σημασία της έρευνας, τόνισε ότι με τη βοήθεια του Ινστιτούτου η χώρα μας είχε για πρώτη φορά επάρκεια σε σιτάρι το 1957, ενώ στο παρελθόν η Ελλάδα ήταν άκρως ελλειμματική καθώς χρειαζόταν τουλάχιστον 600.000 τόνους σιτάρι.
Για τις δυο νέες βιολογικές αγορές που αναμένεται να αποκτήσει η Θεσσαλονίκη το επόμενο διάστημα, με αποτέλεσμα να αριθμεί επτά, μίλησε ο βιοκαλλιεργητής – πρόεδρος Βιολογικών Αγορών Παραγωγών Θεσσαλονίκης, Ιωάννης Παπαδόπουλος. Όπως είπε, αρχές Απριλίου θα ξεκινήσει τη λειτουργία της αυτή στο δήμο Πυλαίας – Χορτιάτη, ενώ το καλοκαίρι αναμένεται και μια δεύτερη στο δήμο Θεσσαλονίκης.
Το 17ο Πολυσυνέδριο Καινοτομίας και Ανάπτυξης με θέμα «Προοπτικές ανάπτυξης και επιχειρηματικότητας» του ka-business.gr, καταθέτουν τη θέση τους 60 εισηγητές από τον χώρο της πολιτικής, της τεχνολογίας, των επιχειρήσεων, του αγροτικού και τουριστικού χώρου, της καινοτομίας του ακαδημαϊκού χώρου και σύμβουλοι επιχειρήσεων.
Το 17ο πολυσυνέδριο πραγματοποιείται υπό την αιγίδα των υπουργείων Ανάπτυξης & Επενδύσεων, Περιβάλλοντος & Ενέργειας, Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων και του Εσωτερικών, τομέας Μακεδονίας & Θράκης. Υποστηρικτές του πολυσυνεδρίου είναι η Γενική Γραμματεία Έρευνας και Καινοτομίας, ο ΦΟΔΣΑ ΚΜ, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, ο δήμος Θεσσαλονίκης, ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων-ΣΕΒΕ και το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης (ΒΕΘ).

ΑΠΕ-ΜΠΕ
Προηγούμενο άρθροΡωσία: Η Μόσχα λέει ότι παρατείνει για 60 –και όχι για 120 ημέρες –τη συμφωνία για τα σιτηρά της Μαύρης Θάλασσας
Επόμενο άρθροΚαιρός: Ο καιρός στη χώρα για σήμερα Κυριακή 19-3-2023