Θεσσαλονίκη: Το μέλλον του αγροδιατροφικού τομέα επιτάσσει προσανατολισμό στην αειφορία της γεωργίας

Προσανατολισμένοι σε έναν κόσμο που αλλάζει, στον οποίο η αειφορία της γεωργίας είναι το νούμερο ένα ζητούμενο, καλούνται να είναι όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς στον πρωτογενή τομέα. Προς αυτή την κατεύθυνση, απαραίτητα συστατικά είναι η συνεργασία, οι τεχνικές δεξιότητες, η οικοδόμηση δικτύων, η στρατηγική ανάπτυξης και η διαπραγμάτευση, που θα πρέπει να εστιάζουν κυρίως, αν όχι αποκλειστικά στην βιωσιμότητα.

Σε αυτή τη θέση κατέληξαν οι συμμετέχοντες στην πρώτη ημέρα εργασιών του τετραήμερου Διεθνούς Συνεδρίου «Εβδομάδα Γυναικείας Επιχειρηματικότητας- Female Entrepreneurial Week», υπογραμμίζοντας μάλιστα και τη σημασία της σχεδίασης και εφαρμογής συστημάτων εκπαίδευσης και κατάρτισης, για να προωθηθεί πιο αποτελεσματικά η «πράσινη αλλαγή».

Στο πλαίσιο αυτό, ο project manager στο σουηδικό πανεπιστήμιο γεωργικών επιστημών (SLU), Martin Melin, ανέπτυξε τη φιλοσοφία του συνεργατικού και προσανατολισμένου στη δράση μοντέλου μάθησης NextFood», που εστιάζει στην εκπαίδευση της επόμενης γενιάς επαγγελματιών στο αγροδιατροφικό σύστημα, ενώ αποτελεί πρωτοβουλία της ΕΕ και συμμετέχουν 19 συνεργάτες από 13 χώρες και τρεις ηπείρους. Το έργο χρηματοδοτείται στο πλαίσιο του Horizon 2020, ενώ ξεκίνησε να «τρέχει» το 2018 και διαρκεί μέχρι το 2022.

Το «NEXTFOOD» οδηγεί την κρίσιμη μετάβαση σε πιο βιώσιμη και ανταγωνιστική ανάπτυξη συστημάτων αγροδιατροφής και δασοκομίας, σχεδιάζοντας και εφαρμόζοντας συστήματα εκπαίδευσης και κατάρτισης για να προετοιμάσουν εκκολαπτόμενους ή ήδη ασκούμενους επαγγελματίες με ικανότητες, να προωθήσουν την πράσινη αλλαγή στην ταχέως μεταβαλλόμενη κοινωνία και όπως είπε ο κ. Merlin, «αμφισβητεί τη γραμμική άποψη της μεταφοράς γνώσης ως διαδικασίας από την κορυφή προς τα κάτω, από την έρευνα στη συμβουλή και την πρακτική και υποστηρίζει τη μετάβαση σε εκπαίδευση και μάθηση με γνώμονα τον μαθητή, τη συμμετοχική και τη δράση σε συστήματα γεωργοδιατροφής και δασοκομίας.

«Αναπτύσσουμε το πλαίσιο για την έρευνα σε σχέση με την αγροδιατροφή και ένα σύστημα εκπαίδευσης που θα απαντά στις προκλήσεις του μέλλοντος», είπε ο ίδιος και πρόσθεσε ότι «κάνουμε απογραφή των ικανοτήτων και δεξιοτήτων που χρειάζεται ο κλάδος «αύριο» και στο μέλλον θα τις εξειδικεύσουμε κιόλας».

Διευκρίνισε ότι ήδη σε αρκετές πρωτοποριακές περιπτωσιολογικές μελέτες, που καλύπτουν συστήματα αγροδιατροφής και δασοκομίας στην Ευρώπη, την Ασία και την Αφρική, «οι αγρότες επιλύουν πραγματικές προκλήσεις που σχετίζονται με την αειφορία μαζί με ερευνητές, φοιτητές και άλλους σχετικούς φορείς, ενώ αναπτύσσουν τόσο πράσινες τεχνικές δεξιότητες όσο και ήπιες συνεργατικές ικανότητες».

Το NextFood καθοδηγείται με κυκλικό τρόπο, «διασφαλίζοντας ότι η ερευνητική διαδικασία και οι πραγματικές περιπτωσιολογικές μελέτες βελτιώνονται συνεχώς», σημείωσε και τόνισε ότι η προσανατολισμένη στην πρακτική έρευνα μπορεί να είναι καθοριστική για την επίτευξη: καλύτερη συνεργασία μεταξύ πανεπιστημίου και κοινωνίας, περισσότερη καινοτομία στον τομέα των συστημάτων αγροδιατροφής και δασοκομίας και τη δημιουργία μιας προοδευτικής κοινότητας αγροδιατροφής, έτοιμη να αντιμετωπίσει περίπλοκες προκλήσεις αειφορίας του 21ου αιώνα.

Για την απουσία της ολοκληρωμένης εκπαίδευσης στον αγροδιατροφικό τομέα, μίλησε από την πλευρά του ο πρόεδρος της Αγροδιατροφικής Σύμπραξης Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, Κωνσταντίνος Κιλτίδης, υπογραμμίζοντας την ανάγκη να χαραχθεί μια νέα γεωργική πολιτική για την γενιά του αύριο. Μεταξύ άλλων τόνισε την ανάγκη η κεντρική διοίκηση να στηρίξει τους ανθρώπους του πρωτογενούς τομέα και κυρίως τις γυναίκες, λέγοντας «ζούμε το ξεθεμελίωμα της υπαίθρου».

Στο έργο Loc-Food «Τοπική ανάπτυξη και διασυνοριακή συνεργασία στον τομέα των γεωργικών προϊόντων και των παραδοσιακών τροφίμων», που εντάσσεται στο πρόγραμμα Interreg “Black Sea Basin Programme 2014-2020” και είναι ύψους 798.927 ευρώ, εκ των οποίων το 92% αποτελεί συμμετοχή της ΕΕ, αναφέρθηκε η καθηγήτρια στο Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδας, Μαρία Παπαγεωργίου.

Τόνισε ότι γενικός στόχος του έργου είναι η υποστήριξη της βιώσιμης οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης στις αγροτικές περιοχές της ευρύτερης περιοχής της Μαύρης Θάλασσας μέσω ολοκληρωμένων πρωτοβουλιών που ενσωματώνουν οικονομικές, περιβαλλοντικές, κοινωνικές και πολιτιστικές διαστάσεις, με σκοπό την ενίσχυση της περιφερειακής συνεργασίας.

Διευκρίνισε δε ότι οι δράσεις του έργου θα προωθήσουν τις διεθνικές εταιρικές σχέσεις για ανταλλαγή ορθών πρακτικών, ημέρες ενημέρωσης, εκπαιδευτικά σεμινάρια, επιτόπιες επισκέψεις, δημιουργία Συλλόγων Παραγωγών Παραδοσιακών Τροφίμων και ένα Δίκτυο της Μαύρης Θάλασσας για την προώθηση αγροδιατροφικών προϊόντων. Στην τοποθέτησή της επισήμανε ότι η πτώση του αγροτικού τομέα στην Μακεδονία είναι «αισθητή» και αναλύοντας τις προκλήσεις, ζήτησε για την καθοδήγηση του NextFood.

Στην πρώτη ημέρα εργασιών του διεθνούς συνεδρίου, στελέχη της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής μίλησαν για την εφαρμογή της προσέγγισης του Next Food, και παρουσιάστηκε η πρακτική-προσανατολισμένη έρευνα στη Σουηδία και αναπτύχθηκε ο ρόλος της γυναίκας στον αγροδιατροφικό τομέα.

Το διεθνές συνέδριο, με θέμα την «Επανεκκίνηση της Οικονομίας» που διοργανώνει φέτος στη Θεσσαλονίκη με επιβεβαιωμένες συμμετοχές από 20 χώρες ο Σύνδεσμος Επιχειρηματιών Γυναικών Ελλάδας (Σ.Ε.Γ.Ε), εστιάζει στους τομείς των αγροδιατροφής, έξυπνης γεωργίας, τουρισμού, ενέργειας και της κοινωνικής επιχειρηματικότητας, ενώ τελεί υπό την αιγίδα των υπουργείων Μετανάστευσης και Ασύλου, Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Εσωτερικών (Τομέας Μακεδονίας- Θράκης), της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και του δήμου Θεσσαλονίκης.

Υπενθυμίζεται ότι η διοργάνωση, αποτελεί επίσημη εκδήλωση της Παγκόσμιας Εβδομάδας Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων και σηματοδοτεί ένα σημαντικό ορόσημο για την πορεία της γυναικείας επιχειρηματικότητας και της οικονομικής ενδυνάμωσης των γυναικών, στην ευρύτερη περιοχή της Ευρώπης.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Προηγούμενο άρθροΤα νέα μέτρα τα οποία ισχύουν από σήμερα στους χώρους λατρείας στη συνεδρίαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου
Επόμενο άρθροΜ. Θεοδωρίδου: Έχουμε έναν πολύ δύσκολο χειμώνα μπροστά μας