Θεσσαλονίκη: Την ένταξη νέων υπηρεσιών στις ήδη παρεχόμενες από τα φαρμακεία επιθυμεί το 95% των πολιτών, σύμφωνα με έρευνα του ΦΣΘ

2021.04.10 Επίσκεψη του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με την κόρη του Δάφνη, σε φαρμακείο ώστε να προμηθευτούν Self test ενόψει της επαναλειτουργία των λυκείων τη Δευτέρα. Αθήνα, 10 Απριλίου 2021 (Γραφείο τύπου Πρωθυπουργού / Δημήτρης Παπαμήτσος)

 Νέες υπηρεσίες υγείας επιθυμούν οι πολίτες να προστεθούν στις παρεχόμενες από τα φαρμακεία, σύμφωνα με στοιχεία έρευνας του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης (ΦΣΘ), με τίτλο «Η άποψη που έχουν οι πολίτες της Θεσσαλονίκης για τις υπηρεσίες υγείας στο χώρο του φαρμακείου».

 

Από την έρευνα προέκυψε ότι το 95% των πολιτών επιθυμεί να ενταχθούν νέες υπηρεσίες υγείας στα φαρμακεία. Μάλιστα, οι πολίτες  προτείνουν την ένταξη στα φαρμακεία υπηρεσιών, όπως  η επιστροφή διάθεσης των Φαρμάκων Υψηλού Κόστους (ΦΥΚ), η δημιουργία ειδικού χώρου μέσα στο φαρμακείο, όπου θα υπάρχει η δυνατότητα συνεδρίας και προσωπικής επικοινωνίας με τον φαρμακοποιό, η επέκταση της διενέργειας εμβολιασμών, η ενημέρωση για θέματα υγείας μέσω αποστολής sms και email, η μέτρηση της γλυκόζης του αίματος με ταυτόχρονη παρακολούθηση της αποτελεσματικότητας της αντιδιαβητικής αγωγής, η μέριμνα για τους ψυχικά νοσούντες, η συμβουλευτική στήριξη σε θέματα που αφορούν τα παιδιά και ενημέρωση για την ορθή χρήση των αντιβιοτικών σκευασμάτων.

Σύμφωνα με την έρευνα, οι υπηρεσίες που έτυχαν μεγαλύτερης αποδοχής είναι η διαχείριση μικροτραυματισμών στο φαρμακείο, η παρακολούθηση της συμμόρφωσης των ασθενών στην φαρμακευτική θεραπεία, η μέτρηση της αρτηριακής πίεσης και η παροχή συμβουλευτικής για τη διακοπή του καπνίσματος.

Συγκεκριμένα:

-Το 58% των ερωτηθέντων συμφωνεί απόλυτα με τη διαχείριση μικροτραυματισμών στο φαρμακείο, ενώ το 32% δηλώνει ότι θα επέλεγε το φαρμακείο ως πρώτο κέντρο φροντίδας για ένα τραύμα.

-Το 56% των ερωτηθέντων συμφωνεί απόλυτα με την παροχή της υπηρεσίας διαχείρισης της φαρμακοθεραπείας και της συμμόρφωσης στη φαρμακευτική αγωγή.

-Το 57% προτιμά τη μέτρηση της αρτηριακής πίεσης στο φαρμακείο και εμπιστεύεται τον φαρμακοποιό του.

-Το 80% επιθυμεί τη λειτουργία του φαρμακείου και ως κέντρου διακοπής καπνίσματος, με τον φαρμακοποιό της γειτονιάς να αναλαμβάνει τον ρόλο του συμβούλου υγείας στην προσπάθεια διακοπής του καπνίσματος.

Η συντριπτική πλειονότητα των πολιτών, ποσοστό που αγγίζει το 97%, πιστεύει ότι η πολιτεία οφείλει να στηρίξει το ελληνικό φαρμακείο στην παροχή υπηρεσιών υγείας που είναι προς όφελος του πολίτη, ενώ 9 στους 10 δήλωσαν ότι ο φαρμακοποιός είναι ο κατ’ εξοχήν επιστήμονας που ασχολείται με τα φάρμακα και παρέχει σωστές πληροφορίες στον ασθενή για τη λήψη τους.

Η έρευνα διενεργήθηκε στις 25 Σεπτεμβρίου, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Φαρμακοποιού, με ερωτηματολόγιο το οποίο σχεδιάστηκε από τη φαρμακοποιό Εύη Κορωνίδου, με στόχο η καταγραφή της αποδοχής των υπηρεσιών που παρέχονται στα φαρμακεία από τους πολίτες. Στο ερωτηματολόγιο απάντησαν 153 πολίτες, εκ των οποίων οι ηλικίας κάτω των 45 ετών ήταν πιο ένθερμοι υποστηρικτές της εισαγωγής νέων υπηρεσιών στα φαρμακεία, με ιδιαίτερη προτίμηση στην παροχή υπηρεσίας για τη χρήση εισπνεόμενων συσκευών. Αντίθετα, οι συμμετέχοντες ηλικίας άνω των 45 ετών ήταν υπέρ των πιο παραδοσιακών υπηρεσιών, όπως η διαχείριση της φαρμακοθεραπείας, η αντιμετώπιση μικροτραυματισμών και η μέτρηση της αρτηριακής πίεσης.

«Τα αποτελέσματα της έρευνας δίνουν μία ξεκάθαρα θετική απάντηση ως προς την αποδοχή των υπηρεσιών υγείας στα κοινοτικά φαρμακεία από τους Θεσσαλονικείς. Επιπλέον αποδεικνύουν και την εκτίμηση που τρέφουν οι συμπολίτες μας προς το φαρμακείο της γειτονιάς» αναφέρει ο πρόεδρος του ΦΣΘ Διονύσιος Ευγενίδης.

ΑΠΕ - ΜΠΕ
Προηγούμενο άρθροΒουλή-Προϋπολογισμός: Αντιπαράθεση για τους πλειστηριασμούς
Επόμενο άρθροΚαβάλα: Καθηγητής βρήκε τον μπελά του από ψεύτικο προφίλ στο FB που δημιούργησε μαθητής