Θεσσαλονίκη: Τηλεφωνική γραμμή για άτομα που τραυλίζουν θέτει σε λειτουργία το Κοινοτικό Κέντρο Ψυχικής Υγείας ΒΔ Τομέα

Τηλεφωνική γραμμή επικοινωνίας με ενήλικες και εφήβους που τραυλίζουν θέτει σε λειτουργία το Κοινοτικό Κέντρο Ψυχικής Υγείας Βορειοδυτικού Τομέα (Κ.Κ.Ψ.Υ. ΒΔ/Τ.) της Θεσσαλονίκης για μία μόνο ημέρα, στις 22 Οκτωβρίου, στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας για τon Τραυλισμό.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να  καλούν στις 22/10 στο τηλέφωνο 2313-310139, κατά τις ώρες 10.00-13:00 ή να στείλουν μήνυμα με την επισήμανση «τραυλισμός» στο email bdtcenter_sec@psychothes.gr προκειμένου να λάβουν ενημέρωση και πληροφορίες για θέματα που τους απασχολούν σε σχέση με τον τραυλισμό.

Όπως αναφέρουν οι ειδικοί, ο εξελικτικός τραυλισμός, ως μια διαταραχή στη ροή της ομιλίας, εμφανίζεται στο 5% των παιδιών προσχολικής ηλικίας, παραμένει όμως μόνο στο 1% από αυτά και στην μετέπειτα ζωή τους. Το άτομο που τραυλίζει δυσκολεύεται να μιλάει με ευχέρεια, μπορεί να επαναλαμβάνει φθόγγους, συλλαβές ή λέξεις, να επιμηκύνει ήχους, να έχει μπλοκαρίσματα, να αποφεύγει τη βλεμματική επαφή κ.ά.

Όταν το άτομο που τραυλίζει αρχίσει να έχει επίγνωση της δυσχέρειας στη ροή της ομιλίας του, μπορεί να αποφεύγει λέξεις ή και τη συμμετοχή του ακόμη σε διάφορες επικοινωνιακές καταστάσεις. Έτσι, ο τραυλισμός μπορεί να δημιουργήσει συναισθηματικές δυσκολίες και να επηρεάσει την σχολική επίδοση και την κοινωνική ζωή του προσώπου που τραυλίζει. Η έγκαιρη και κατάλληλη θεραπεία μπορεί να βοηθήσει σε κάθε ηλικία τα πρόσωπα που τραυλίζουν, ενώ οι κατάλληλες παρεμβάσεις σε παιδιά προσχολικής ηλικίας μπορεί να τον αποτρέψουν.

Στο Κοινοτικό Κέντρο Ψυχικής Υγείας Βορειοδυτικού Τομέα (Κ.Κ.Ψ.Υ. ΒΔ/Τ.) της Θεσσαλονίκης λειτουργούν, με υπεύθυνη λογοπεδικό με εξειδίκευση στον τραυλισμό Αικατερίνη Καλαϊτζίδου, ατομικά προγράμματα  θεραπείας τραυλισμού για παιδιά προσχολικής ηλικίας με τη συμμετοχή των γονιών τους, παιδιά σχολικής ηλικίας, εφήβους και ενήλικες και ομαδικά προγράμματα θεραπείας τραυλισμού για εφήβους και ενήλικες. Τα προγράμματα είναι προσαρμοσμένα και ανάλογα με τις συνθήκες λόγω Covid-19.

ΑΠΕ-ΜΠΕ
Προηγούμενο άρθροΘεσσαλονίκη: Το «στίγμα» της παχυσαρκίας, εκτός από την επαγγελματική και κοινωνική λειτουργικότητα, επηρεάζει την πρόληψη και διαχείριση της νόσου
Επόμενο άρθροM. Θεοδωρίδου: Τα παιδιά μεταδίδουν τον ιό όπως και οι ενήλικες και συμβάλλουν στη δημιουργία νέων μεταλλάξεων