Θεσσαλονίκη: Συντηρήσεις και καθαρισμοί φρεατίων στο εθνικό και επαρχιακό οδικό δίκτυο

Συντηρήσεις στο επαρχιακό οδικό δίκτυο του νομού Θεσσαλονίκης προγραμματίζει η Διεύθυνση Τεχνικών Έργων της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, προκειμένου να αποκαταστήσει προβλήματα, καταρχήν σε σημεία που χρήζουν άμεσης παρέμβασης. 

Αυτά, σύμφωνα με τον υποδιευθυντή της Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων Θεσσαλονίκης, Δημήτρη Αγγελίδη, βρίσκονται, κυρίως, στους δήμους Λαγκαδά και Βόλβης και στην περιοχή του Αξιού, δηλαδή στα Κύμινα, τη Χαλάστρα και το δίκτυο των επαρχιακών οδών τους. Η οικονομική επιτροπή της Περιφέρειας ενέκρινε σήμερα τη συγκρότηση επιτροπών για τη διενέργεια των σχετικών διαγωνισμών, ενώ τα έργα αναμένεται να ξεκινήσουν την άνοιξη του 2018. Από την πλευρά των παρατάξεων της αντιπολίτευσης έγινε λόγος για καθυστερήσεις στις διαδικασίες που αφορούν τους διαγωνισμούς.

Παράλληλα, προωθείται η συντήρηση τάφρων και φρεατίων σε όλο το εθνικό δίκτυο, καθώς, όπως είπε ο κ. Αγγελίδης, στο περιθώριο της οικονομικής επιτροπής, «τα φρεάτια, λόγω των έντονων πλημμυρών και βροχοπτώσεων, φράζουν και φροντίζουμε να έχουμε πάντα μία εργολαβία σε εξέλιξη, ώστε να μπορούμε να επέμβουμε ανά πάσα στιγμή για να αποτρέψουμε και οποιονδήποτε άλλο κίνδυνο».

Σε ό,τι αφορά τα φρεάτια, στα οποία οι υπηρεσίες εστιάζουν την προσοχή τους, αυτά είναι διασπαρμένα στο εθνικό και επαρχιακό οδικό δίκτυο. Ως χαρακτηριστικό παράδειγμα παρεμβάσεων που θα γίνουν κατά προτεραιότητα, ο κ. Αγγελίδης έφερε τον δρόμο της Χαλκηδόνας προς τα Διαβατά και την εθνική οδό Θεσσαλονίκης-Μουδανίων.

Με αφορμή τις χθεσινές ανακοινώσεις του αναπληρωτή υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης, Αλέξη Χαρίτση, ότι θα διατεθούν 30 εκατομμύρια ευρώ από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ), προκειμένου η Περιφέρεια το επόμενο χρονικό διάστημα να προχωρήσει σε έργα συντήρησης του οδικού δικτύου, ο κ. Αγγελίδης διευκρίνισε ότι οι καταγεγραμμένες ανάγκες για συντηρήσεις μόνο στο οδικό δίκτυο του νομού Θεσσαλονίκης υπολογίζονται σε 100 εκατ. ευρώ.

Υπογράμμισε, ωστόσο, τη σημασία της διάθεσης του ποσού των 30 εκατ. ευρώ, τονίζοντας ότι από το 2011 μέχρι το 2015 οι πιστώσεις ήταν μηδενικές για τον νομό Θεσσαλονίκης ενώ πέρυσι ήταν η πρώτη φορά που ξεκίνησαν συντηρήσεις. «Βασική προτεραιότητα είναι, και το αποδείξαμε αυτό την προηγούμενη φορά που δοθήκαν χρήματα, η συντήρηση στην εσωτερική περιφερειακή που τώρα ολοκληρώνεται, αλλά και οι επεμβάσεις στην εθνική οδό Θεσσαλονίκης-Χαλκηδόνας για Έδεσσα» σημείωσε.

Απαντώντας σε ερώτηση του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων για την παράταση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης στον Δήμο Θερμαϊκού, επισήμανε ότι θα βοηθήσει σημαντικά, καθώς δεν έχουν ολοκληρωθεί τα έργα μετά τις περυσινές πλημμύρες και αυτό το τρίμηνο είναι κάτι παραπάνω από απαραίτητο για να υλοποιηθούν.

Εν τω μεταξύ, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας ανακοίνωσε ότι προχωρούν με ταχείς ρυθμούς οι εργασίες αποκατάστασης τμημάτων της επαρχιακής οδού, από τον Κοπανό μέχρι τα όρια της ΠΕ Πέλλας (προς Σκύδρα). Το έργο, προϋπολογισμού 350.000 ευρώ, χρηματοδοτείται από πιστώσεις του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων της ΠΕ Ημαθίας.

 

ΑΠΕ-ΜΠΕ
Προηγούμενο άρθροΚίνα: Επιστήμονες αναπτύσσουν «έξυπνο» φυτοφάρμακο
Επόμενο άρθροΓερμανία: “Σε πειρασμό” η Μέρκελ να αντικαταστήσει τον Σόιμπλε, γράφει η ιταλική εφημερίδα La Repubblica