Θεσσαλονίκη: Στο 85% η εμβολιαστική κάλυψη σε βρέφη και παιδιά στην Κεντρική Μακεδονία

Στο 85% διαμορφώνεται το ποσοστό της εμβολιαστικής κάλυψης σε βρέφη και παιδιά, τόνισε σήμερα ο παιδίατρος Κωνσταντίνος Χατζηδάκης, μιλώντας σε ενημερωτική ημερίδα για τους παιδικούς εμβολιασμούς που οργάνωσε στο δήμο Σερρών η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΕΔ-ΚΜ), σε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρεία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης (ΕΕΤΑΑ).

Ο κ. Χατζηδάκης επισήμανε ότι η εμβολιαστική κάλυψη σε επίπεδο επικράτειας είναι ικανοποιητική και υπογράμμισε ότι όταν ο εμβολιασμός πραγματοποιείται κατά την παιδική ηλικία είναι γενικά ασφαλής. Οι παρενέργειες, εάν εμφανιστούν, είναι συνήθως ήπιες και εξαρτώνται – σε κάθε περίπτωση – απ’ το διενεργούμενο εμβόλιο.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Σερρών, Άγγελος Βάκαλος, τόνισε οι εμβολιασμοί των παιδιών είναι πολύ σοβαρό ζήτημα και ότι οι γονείς θα πρέπει να είναι θετικοί στη χρήση τους, εφόσον δεν υπάρχει οικονομική επιβάρυνση. Υποστήριξε ακόμη ότι σήμερα το ποσοστό εμβολιασμών στη χώρα είναι πολύ υψηλό, αλλά επιδίωξη της ιατρικής κοινότητας είναι να αυξηθεί ώστε να υπάρχει κάλυψη κατά 95%, ποσοστό που “αγγίζει” τα όρια της ανοσίας στην κοινότητα.

“Σήμερα κινδυνεύουμε από ιούς και μικρόβια. Για αυτό χρειαζόμαστε αντισώματα. Ασθένειες, όπως η ιλαρά, η πολιομυελίτιδα και η ευλογιά εμφανίστηκαν ξανά και είναι ενδεικτικό ότι τις τελευταίες δεκαετίες δεν είχαμε κρούσματα, παρά μόνο σε ανεμβολίαστα παιδιά” τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Χατζηδάκης. Αναφερόμενος στο αντιεμβολιαστικό κίνημα, σχολίασε ότι δείχνει να αυξάνεται, ωστόσο κατέστησε σαφές ότι ο εμβολιασμός των παιδιών επιβάλλεται και οι επιστήμονες προτρέπουν τους γονείς να εμβολιάζουν τα παιδιά τους, από δύο μηνών, στο πλαίσιο του εθνικού προγράμματος εμβολιασμών.

Όπως αναφέρθηκε εξάλλου, δεδομένου του κόστους των εμβολίων και του γεγονότος ότι πολλοί γονείς είναι ανασφάλιστοι, θα πρέπει όλοι να γνωρίζουν ότι η διαδικασία μπορεί να γίνει εντελώς δωρεάν σε δημόσια νοσοκομεία ή άλλες δημόσιες δομές, για όλα τα εμβόλια που εντάσσονται στο εθνικό πρόγραμμα εμβολιασμών.

Επίσης, ο παιδίατρος αναφέρθηκε και στο εμβόλιο της μηνιγγίτιδας τύπου Β΄ για το οποίο είπε ότι δεν έχει μπει στο εθνικό πρόγραμμα εμβολιασμών και ως εκ τούτου δεν έχει την προβλεπόμενη αποζημίωση, ωστόσο σημείωσε ότι θα πρέπει να χορηγηθεί στα παιδιά.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, που παρουσιάστηκαν στην ημερίδα, το πρώτο 6μήνο του 2018 σημειώθηκε υψηλό ρεκόρ δεκαετίας στην Ευρώπη με περισσότερα από 41.000 κρούσματα ιλαράς, αριθμός που θα ήταν μικρότερος αν είχαν γίνει τα εμβόλια. Αντίθετα, η χρήση εμβολίων για την πολιομυελίτιδα, ασθένεια που συνεχίζει να ενδημεί, είχε ως αποτέλεσμα μόνο τρεις χώρες να παραμένουν σήμερα ενδημικές. Πρόκειται για το Πακιστάν, το Αφγανιστάν και τη Νιγηρία.

Από την άλλη πλευρά ο κ. Χατζηδάκης υπογράμμισε ότι ο εμβολιασμός δεν σταματά στην παιδική ηλικία, αλλά συνεχίζεται ως και την τρίτη ηλικία. Ειδικότερα, ανέφερε ότι για τους ηλικιωμένους ο εμβολιασμός επικεντρώνεται στην πνευμονία και τη γρίπη που είναι πιο θανατηφόρες σε αυτές τις ηλικιακές ομάδες, ενώ υπενθύμισε ότι το 2006 δημιουργήθηκε εμβόλιο για τον έρπητα, μία ασθένεια από τον ιό της ανεμοβλογιάς, ο οποίος συχνά προσβάλλει τους ηλικιωμένους.

Η επόμενη ενημερωτική εκδήλωση της ΠΕΔ-ΚΜ και της ΕΕΤΑΑ θα γίνει την ερχόμενη Τετάρτη στο Δήμο Πολυγύρου Χαλκιδικής.

 

ΑΠΕ-ΜΠΕ
Προηγούμενο άρθροΚτηνοτροφία : Πόσο καλά γνωρίζετε τις αγελάδες σας;
Επόμενο άρθροΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ: Νόμος Παρασκευόπουλου: Κυβερνητικό αλαλούμ