Σταχτί είναι αυτή τη φορά το χρώμα του φυτοπλαγκτόν, που έκανε την επανεμφάνισή του στον Θερμαϊκό Κόλπο. Το χρώμα εξαρτάται κάθε φορά από το είδος του φυτοπλαγκτόν, επισημαίνει στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο καθηγητής Χημείας Περιβάλλοντος, του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), Κώστας Φυτιάνος, και αναφέρει ότι μπορεί να είναι γαλαζοπράσινο, κόκκινο, καφέ, καφέ ανοιχτό όπως την αμέσως προηγούμενη φορά ή σταχτί όπως τώρα.
Στη συγκεκριμένη περίπτωση εκτιμά ότι έπαιξαν ρόλο και οι τελευταίες βροχοπτώσεις, ενώ εκφράζει φόβους ότι την ερχόμενη εβδομάδα κατά την οποία αναμένονται υψηλότερες θερμοκρασίες το φαινόμενο θα είναι εντονότερο. “Το αποχετευτικό σύστημα της πόλης είναι παντορροϊκό που σημαίνει ότι μαζί με τα απόβλητα οδηγούνται σε αυτό και τα νερά της βροχής. Συνεπώς όποτε πέφτουν μεγάλες ποσότητες βροχής νερού της βροχής, για να μην υπάρξει βλάβη, ανοίγουν τα φρεάτια υπερχείλισης, οπότε το νερό καταλήγει στον Θερμαϊκό μαζί με τα ακαθάριστα λύματα” αναφέρει και διευκρινίζει ότι αυτό συμβαίνει μόνο σε έκτακτες περιπτώσεις και μόνο στο κέντρο της πόλης. “Όταν το αποχετευτικό δίκτυο σχεδιαζόταν στο τέλος της δεκαετίας του ‘70 και τις αρχές της δεκαετίας του ‘80 δεν μπορούσαν να προβλεφθούν αυτές οι εξελίξεις” προσθέτει και κάνει λόγο για πολύ μεγάλο μειονέκτημα.
Τονίζει παράλληλα ότι το φαινόμενο του φυτοπλαγκτόν τείνει να γίνει μόνιμο, καθώς είναι επιβαρυμένος ο Θερμαϊκός Κόλπος και τα λύματα, όπως αναφέρει, “είναι πρώτης ποιότητας τροφής για το φυτοπλαγκτόν καθώς είναι πλούσια σε ενώσεις φωσφόρου και αζώτου”.
“Πρόκειται για ένα φυσικό φαινόμενο που κάνει τον κύκλο του. Το φυτοπλαγκτόν εμφανίζεται και αν δεν υπάρχει αρκετό οξυγόνο έχουμε δυσοσμία. Στη συνέχεια χάνεται μέχρι να εμφανιστεί το καινούριο. Αυτός ο κύκλος κρατά από μια εβδομάδα μέχρι δέκα μέρες. Την περασμένη φορά φύσηξε Βαρδάρης και η κατάσταση βελτιώθηκε. Ελπίζουμε και αυτή τη φορά να συμβεί το ίδιο” υπογραμμίζει ο κ. Φυτιάνος.
ΑΠΕ-ΜΠΕ