Θεσσαλονίκη: «Πρωταθλήτρια» στην κατανάλωση παγωτού η Θεσσαλονίκη, «σαρώνει» στους τουρίστες το γιαούρτι παγωτό με γεύση καρπούζι

Μετά από την πρωτιά στη μπουγάτσα, την κορυφή στα τρίγωνα Πανοράματος, τώρα η Θεσσαλονίκη είναι και …πρωταθλήτρια στο παγωτό. Η νύμφη του Θερμαϊκού βρίσκεται πρώτη και με διαφορά από τις άλλες πόλεις της χώρας μας, στη λίστα με την μεγαλύτερη κατανάλωση παγωτού.

Χωνάκι και κυπελάκι έχουν, από την αρχή του καλοκαιριού, την τιμητική τους και είναι πρώτα στις προτιμήσεις μετά από ένα γεύμα, σε μια βόλτα στην πόλη ή και στο σπίτι , ενώ τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης  κατακλύζονται με φωτογραφίες όπου το παγωτό έχει φόντο πολλές γωνίες της Θεσσαλονίκης.

Στα περισσότερα από τα 5000 ζαχαροπλαστεία της χώρας, κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, το παγωτό είναι αυτό που «κλέβει» την πρωτιά από όλα τα υπόλοιπα γλυκά. Στη βιτρίνα, τα παγωτά, μαγνητίζουν τα βλέμματα και το δίλημμα είναι μόνο ποιες γεύσεις θα προτιμηθούν, όπως λένε οι ιδιοκτήτες των ζαχαροπλαστείων, επισημαίνοντας ότι το παγωμένο επιδόρπιο που τρώγεται όλες τις ώρες είναι… πρωταθλητής του καλοκαιριού και μάλιστα στη Θεσσαλονίκη παίζει σε κατηγορία…Champions .

«Το παγωτό προτιμάται σε ποσοτσό 80% σε σχέση με τα υπόλοιπα γλυκά το καλοκαίρι, σε όλες του τις μορφές από χύμα μέχρι παγωτό τούρτα, ξυλάκι, χωνάκι και η Θεσσαλονίκη συγκριτικά με το πληθυσμό της έχει τη μεγαλύτερη κατανάλωση παγωτού» ανέφερε μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού/Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 FM», ο Γιάννης Γλυκός πρόεδρος της Ομοσπονδίας Επαγγελματοβιοτεχνών Ζαχαροπλαστών Ελλάδος.

Η λίστα με τις προτιμήσεις του κόσμου συμπεριλαμβάνει τη σοκολάτα, που δίνει μάχη …μπολάκι με μπολάκι με το προφιτερόλ και «ακολουθούν με μεγάλη διάφορα τα λευκά γλυκά και ακόμη πιο πίσω στην κατάταξη τα σιροπιαστά, που θα πάρουν πάλι τα πάνω τους το χειμώνα», όπως λέει ο κ. Γλυκός.

Εξ αιτίας των νέων συνθηκών και των ανατιμήσεων σε αρκετά προϊόντα, η συγκεκριμένη αγορά  επηρεάστηκε κι αυτή και «το ένα κιλό δεν είναι η συνηθισμένη παραγγελία», όπως λένε οι ζαχαροπλάστες, ενώ συρρικνωθήκαν οι μπάλες παγωτού με τις μερίδες να είναι μικρότερες ακόμη και στο κυπελάκι.

παγωτό

Ο κ Γλυκός ωστόσο, ελπίζει να κρατηθεί ζωντανή η αγορά για να καταφέρουν τα ζαχαροπλαστεία να βγάλουν το καλοκαίρι κι όπως επισημαίνει μέχρι στιγμής προσπαθούν να απορροφούν τις ανατιμήσεις και να μην επιβαρύνουν με μεγάλες αυξήσεις τους λάτρεις παγωτού και γλυκού για να μην τους βγει ξινό.

Σαρώνει το παγωμένο γιαούρτι με γεύση καρπούζι

Και μπορεί το παγωτό σοκολάτα ή το παγωτό βανίλια να ήταν το …μεγάλο δίλημμα της προηγουμένης γενιάς , τα τελευταία χρόνια όμως οι γεύσεις παγωτού είναι πάρα πολλές, ιδιαίτερες και σε αρκετές περιπτώσεις μικρές ή μεγαλύτερες υπερπαραγωγές, με τουλάχιστον εξήντα επιλογές σε συνοδευτικά.

Όπως λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Στέλιος Ρίμπας που διατηρεί δύο καταστήματα με παγωμένο γιαούρτι και παγωτό στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, αυτό που φέτος σαρώνει και ξετρελαίνει τους τουρίστες είναι η γεύση καρπούζι.

« Οι τουρίστες αναζητούν και αγαπούν ότι μυρίζει και έχει γεύση από Ελλάδα. Το παγωμένο γιαούρτι ελληνικό προϊόν και μάλιστα με γεύση καρπούζι είναι αυτό με το οποίο δεν προλαβαίνουμε φέτος να γεμίζουμε τη βιτρίνα. Όσοι ξέρουν το καρπούζι ως φρούτο, το έχουν γευτεί μετά το μεσημεριανό τους στο ελληνικό τραπέζι, ξετρελαίνονται στη ιδέα να το δοκιμάσουν και σε μορφή παγωμένου γιαουρτιού και κάθε μέρα η συγκεκριμένη γεύση είναι sold out» σημειώνει ο κ Ρίμπας.

Ακόμη και οι πιο δύσκολοι κριτές, οι Ιταλοί, γνωστοί για το «τζελάτο» τους όταν έρχονται στη Θεσσαλονίκη, υποκύπτουν στη γοητεία του ελληνικού παγωτού και ειδικά όταν αυτό έχει πινελιές από κάθε γωνιά της χώρας. Οι περισσότεροι επιλεγούν να βάλουν συνοδευτικά με γεύσεις από διάφορες μαρμελάδες φρούτων, μέλι και καρύδια αλλά και γεύσεις εκτός εποχής όπως πράσινο μήλο.

«Ευτυχώς φέτος το παγωτό δεν το λέμε παγωτάκι, μιας και μετά τα δυο δύσκολα χρόνια με το κλείσιμο και τα μέτρα λόγω της πανδημίας, η εικόνα είναι πιο χαλαρή. Κάνουμε μια προσπάθεια να κρατήσουμε σταθερές τις τιμές μας, αφενός για τους Έλληνες που κάνοντας τη βόλτα τους θα πάρουν το παγωτό στο χέρι και αφετέρου για να μην φύγουν οι τουρίστες με παράπονα και δυσάρεστες αναμνήσεις αλλά μόνο με τη δροσιά και τη γλύκα του παγωτού»λέει ο κ. Ρίμπας.

Εξάλλου, όπως σημειώνει οι περισσότεροι ανεβάζουν φωτογραφίες τους στα social media και ειδικά οι νεότερης ηλικίας στο Instagram, με το παγωμένο γιαούρτι καρπούζι σε ροζ χρώμα και φόντο την παραλία της πόλης την Αριστοτέλους ή το Λευκό Πύργο οπότε είναι σημαντικό τα σχόλια να είναι μόνο εγκωμιαστικά. Αυτό που αναμφίβολα έχει πετύχει φέτος το καρπουζοπαγωτό…

ΑΠΕ-ΜΠΕ / Αναστασία Τελιανίδου
Προηγούμενο άρθροΑυξημένο μερίδιο στην τουριστική κίνηση διεκδικούν φέτος οι ελληνικοί προορισμοί που διακρίνονται για την εύκολη πρόσβαση τους
Επόμενο άρθροΘεσσαλονίκη: Μια νέα αρχή στα ΕΠΑΛ από μαθητές που έδωσαν νέα ζωή σε τρόφιμα, τα οποία θα  κατέληγαν στα απορρίμματα