Θεσσαλονίκη: Περισσότερα άτομα αναζητούν βοήθεια για εξαρτήσεις εκτός των ψυχοτρόπων ουσιών

Αυξανόμενη προσέλευση ανθρώπων με πρόβλημα εξάρτησης πέρα από τις παράνομες ψυχοτρόπες ουσίες, όπως το αλκοόλ ή/και τα τυχερά παιχνίδια καταγράφεται στον ετήσιο απολογισμό του Προγράμματος Προαγωγής Αυτοβοήθειας, το οποίο αποτελεί μία σύμπραξη του Τμήματος Ψυχολογίας του ΑΠΘ με τον ΟΚΑΝΑ.

Παράλληλα καταγράφεται συνέχιση προσελεύσεων ανθρώπων όχι μόνο με το παραδοσιακό προφίλ εξάρτησης, αλλά και ανθρώπων που, ενώ αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα κατάχρησης ή και εξάρτησης, διατηρούν ένα ελάχιστο επίπεδο λειτουργικότητας.

Συνολικά, το Πρόγραμμα, που υλοποιείται σε Θεσσαλονίκη, Λάρισα, Χανιά και Σητεία παρείχε κατά το 2019  υπηρεσίες ψυχοκοινωνικής υποστήριξης σε 900 άτομα με πρόβλημα εξάρτησης, καθώς και σε μέλη του συγγενικού τους περιβάλλοντος –892 άτομα, εκ των οποίων τα 558 ήταν άτομα με πρόβλημα εξάρτησης και 334 μέλη του συγγενικού τους περιβάλλοντος.

 Ο συνολικός αριθμός των ανθρώπων που έλαβαν υπηρεσίες από τα προγράμματα -υπηρεσίες ψυχοκοινωνικής υποστήριξης, εκπαίδευσης, συμμετοχής σε δράσεις πρόληψης και προαγωγής αυτοβοήθειας- έφτασε τα 2.590 διαφορετικά άτομα.

Στα Προγράμματα Προαγωγής Αυτοβοήθειας  προσήλθαν για πρώτη φορά 291 διαφορετικά άτομα -αριθμός παρόμοιος με το 2018, οπότε και προσήλθαν 310 διαφορετικά άτομα. Από αυτά τα άτομα τα 147 είχαν πρόβλημα με τη χρήση παράνομων ψυχοτρόπων ουσιών, τα 98 με το αλκοόλ, τα 40 με τα τυχερά παιχνίδια και 6 με άλλες εξαρτητικές συμπεριφορές, π.χ. φαγητό, νομίμως συνταγογραφούμενες ουσίες.

Υψηλός χαρακτηρίζεται και ο δείκτης νέων προσελεύσεων συγγενών και άλλων ατόμων με πρόβλημα εξάρτησης, στα προγράμματα κατά το 2019. Πιο συγκεκριμένα στα προγράμματα προσήλθαν για πρώτη φορά 236 διαφορετικά άτομα (συγγενείς και άλλοι), αριθμός παρόμοιος με το 2018 (226 διαφορετικά άτομα).

ΑΠΕ-ΜΠΕ
Προηγούμενο άρθροΛήγει αύριο ο 2ος κύκλος της Επιστρεπτέας Προκαταβολής
Επόμενο άρθροΤΖΟΚΕΡ: Κλήρωση & διαλογή της 25ης-06-2020