Θεσσαλονίκη: Παγκοσμίου ενδιαφέροντος γαστρονομικός προορισμός η Θεσσαλονίκη

Μια καινούρια πλατφόρμα cityofgastronomy.thessaloniki.gr που σκοπό έχει να ενισχύσει την ορατότητα της Θεσσαλονίκης, να προβάλει και να προωθήσει τα μοναδικά προϊόντα της Μακεδονικής γης και να ενημερώσει το κοινό για τις διατροφικές πολιτικές σύμφωνα με τα βιώσιμα αστικά διατροφικά (Food) συστήματα προωθεί ο Δήμος Θεσσαλονίκης, με τη συμμετοχή του στο Σύμφωνο Αστικής Πολιτικής Τροφίμων του Μιλάνου (Milan Urban Food Policy Pact – MUFPP).

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, δημιουργήθηκε η νέα ιστοσελίδα η οποία μέσα από φωτογραφίες που δελεάζουν τις αισθήσεις, μεταφέρουν την ιστορία και την μοναδικότητα των πιάτων της Θεσσαλονίκης. Ακόμη, υπάρχει πληροφοριακό υλικό για το Συμβούλιο Διατροφικής Πολιτικής, για το ευρωπαϊκό πρόγραμμα Food trails του Δήμου Θεσσαλονίκης και τις farm to fork στρατηγικές που προωθεί. Κεντρική θέση στην ιστοσελίδα έχουν οι αρχές της UNESCO για την ανάπτυξη της βιωσιμότητας, της αειφορίας, της κοινωνικής ευθύνης και της τοπικής οικονομίας αλλά και η σημασία αυτής της μεγάλης διεθνούς διάκρισης για την πόλη.

Επιπλέον, επισημαίνονται σημεία ενδιαφέροντος της Θεσσαλονίκης, όπως το Καπάνι, τα Λαδάδικα, ο αστικός αμπελώνας, οι ορυζώνες, τα οινοποιεία της περιοχής κ.α. Μέσα από το cityofgastronomy.thessaloniki.gr θα ενημερώνονται οι τουρίστες και οι πολίτες για όλα τα σημαντικά γαστρονομικά δρώμενα που λαμβάνουν χώρα στη Θεσσαλονίκη.Η διεθνής αναγνώριση που κατέκτησε η Θεσσαλονίκη με την ένταξη της στο Δίκτυο Δημιουργικών Πόλεων Γαστρονομίας της UNESCO (UCCN), κάνει ευρύτερα γνωστή την μακραίωνη ιστορία πολιτισμού και την πλούσια κληρονομιά της πόλης, που με κινητήρια δύναμη τη γαστρονομία, τη βιωσιμότητα και την καινοτομία, μπαίνει σε ένα διεθνή διάλογο δημιουργικότητας, με στόχο την ανάπτυξη στην οικονομία, στην κοινωνία και στην αναβάθμιση του περιβάλλοντος. Αυτή η κληρονομιά είναι που έχει διαμορφώσει το χαρακτήρα μιας σύγχρονης ευρωπαϊκής πόλης, η οποία αναγνωρίζεται πλέον, ως ένας από τους καλύτερους γαστρονομικούς προορισμούς της Ευρώπης.

Αναφορικά με τη λειτουργία της νέας πλατφόρμας ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Στέλιος Αγγελούδης τόνισε πως «η βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη της πόλης μας περνά μέσα από την προώθηση ειδικών μορφών τουρισμού όπου κυρίαρχη θέση καταλαμβάνει ο γαστρονομικός τουρισμός. Η δυναμική της Θεσσαλονίκης ως ενός γαστρονομικού παράδεισου προωθείται με τη λειτουργία της νέας ιστοσελίδας που θα αναδείξει το κορυφαίο αυτό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα της πόλης και θα ενισχύσει την εξωστρεφή της ματιά στον κόσμο».

ΑΠΕ-ΜΠΕ
Προηγούμενο άρθροΆρθρο Β. Κορκίδη: Η εξωστρέφεια της οικονομίας αναπτύσσει «εξαγωγική κουλτούρα»
Επόμενο άρθροΔΥΠΑ: Μειώθηκαν κατά 5,4% οι εγγεγραμμένοι άνεργοι τον Φεβρουάριο του 2024 σε σχέση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα