Θεσσαλονίκη: Ομαλά εξελίσσεται η φετινή χρονιά από πλευράς παραγωγής για τα πυρηνόκαρπα- «Κακή» προοιωνίζεται για το βερίκοκο

Χωρίς δυσάρεστες εκπλήξεις εξελίσσεται η φετινή χρονιά σε ό,τι αφορά την παραγωγή ροδάκινου (επιτραπέζιου – συμπύρηνου) και νεκταρινιών στη Β. Ελλάδα και υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα σημειωθούν ακραία και εκτός εποχής καιρικά φαινόμενα, το 2023 θα αποτελέσει μια φυσιολογική χρονιά για τη χώρα μας.

Αυτά επισήμαναν εκπρόσωποι αγροτικών συνεταιρισμών στη διάρκεια σημερινής εκδήλωσης που διοργάνωσε το περιοδικό «Φρουτονέα», στο πλαίσιο του Διεθνούς Εμπορικού Γεγονότος Φρούτων και Λαχανικών «Freskon», που ρίχνει αυλαία σήμερα στη Θεσσαλονίκη.
Βέβαια, μπορεί η φετινή χρονιά να εξελίσσεται ομαλά από πλευράς παραγωγής των πυρηνοκάρπων, αλλά το μέλλον προοιωνίζεται αβέβαιο, λόγω της διαφαινόμενης τάσης εγκατάλειψης των συγκεκριμένων καλλιεργειών από τους αγρότες, οι οποίοι στρέφονται σε άλλες πιο προσοδοφόρες, ή και φεύγουν από τον πρωτογενή τομέα, αλλά και συνεπεία των αυξημένων και εντεινόμενων προβλημάτων που αντιμετωπίζουν τα τελευταία χρόνια.
Από τη μία πλευρά, όπως υποστηρίζουν, το ολοένα και αυξανόμενο κόστος παραγωγής, όχι μόνο δεν ισοφαρίζεται από την τιμή πώλησης που απολαμβάνουν, αλλά πολλές φορές μάλιστα βγαίνουν ζημιωμένοι τα τελευταία χρόνια, ενώ φέτος, η αγωνία τους «χτυπά κόκκινο», αφού διαβλέπουν μεγάλο κενό σε εργατικά χέρια. Στο πλαίσιο αυτό, εκφράζουν την έντονη ανησυχία τους για το εάν τελικά θα καταφέρουν να συγκομίσουν τα χωράφια τους.
Σε μείζον θέμα εξελίσσεται τα τελευταία χρόνια η ύπαρξη χιλιάδων μεμονωμένων καλλιεργητών, οι οποίοι αρνούνται πεισματικά να συνεταιριστούν ή και να οργανωθούν σε ομάδες παραγωγών, γεγονός που δημιουργεί μεγάλα προβλήματα και στρεβλώσεις στις πωλήσεις που γίνονται από τη χώρα μας, όπως ανέφερε στη σημερινή εκδήλωση ο πρόεδρος του ΑΣΕΠΟΠ Βελβεντού, Νίκος Κουτλιάμπας. «Ήδη, Ισπανοί έμποροι βρίσκονται στη χώρα μας και ψάχνουν ροδάκινα να αγοράσουν, ενώ το ίδιο θα κάνουν σε λίγο καιρό και οι Ιταλοί» ανέφερε χαρακτηριστικά κι επέστησε την προσοχή όλων των εμπλεκομένων στον κλάδο. «Πρέπει να βρισκόμαστε σε διαρκή επαφή όλοι μας για να μην πέσουμε “θύματα” των ξένων» υπογράμμισε.
Αναφορικά με την πορεία των πυρηνοκάρπων (επιτραπέζιων και βιομηχανικών) στη δυτική Μακεδονία, ο υπεύθυνος πωλήσεων στον ΑΣΕΠΟΠ Βελβεντού Γιώργος Γκάντζιος σημείωσε ότι η φετινή χρονιά φαίνεται να κυλά ομαλά, εκτίμησε πως η παραγωγή ροδάκινου, εκτός απροόπτου, αναμένεται σε 14.500 τόνους, των νεκταρινιών σε 7.500 τόνους και των συμπυρήνων σε 32.000 τόνους, με τα τελευταία να καλλιεργούνται κατά κύριο λόγο στο Αμύνταιο. Αποκάλυψε δε, ότι σε αρνητικό πεδίο κινείται το βερίκοκο λόγω καιρού και τόνισε ότι η φετινή παραγωγή αναμένεται μειωμένη σε ποσοστό ως και 30%, όταν υπό φυσιολογικές συνθήκες ετησίως συγκομίζονται από την περιοχή 18.000 με 19.000 τόνους.
Εκφράζοντας την ανησυχία του για τον φετινό ήπιο χειμώνα και λέγοντας χαρακτηριστικά «δεν είμαι σίγουρος ότι τα δέντρα ξεκουράστηκαν πέφτοντας σε “χειμερία νάρκη”», ο εμπορικός διευθυντής του ΑΣΕΠΟΠ Τυρνάβου Χρήστος Γεωργίου εξέφρασε τη συγκρατημένη αισιοδοξία του για τη φετινή παραγωγή πυρηνοκάρπων. Όπως φαίνεται μέχρι στιγμής, σύμφωνα με τον ίδιο, η χρονιά θα είναι ομαλή, με την παραγωγή συμπύρηνου στους 20.000 τόνους και σε 15.000 τόνους ροδάκινα και νεκταρίνια, με την αναλογία να βρίσκεται σε 30% προς 70%. «Αν και μέχρι στιγμής δεν έχουμε γίνει μάρτυρες εκριζώσεων, ωστόσο “βλέπουμε” ότι πολλοί ροδακινοπαραγωγοί στρέφονται στην καλλιέργεια νεκταρινιών, λόγω των τιμών που είναι υψηλότερες», είπε χαρακτηριστικά.
Για μια «δύσκολη» χρονιά σε ό,τι αφορά το βερίκοκο (βιομηχανικό και επιτραπέζιο), μίλησε και ο κ. Γεωργίου, επισημαίνοντας ότι η φετινή παραγωγή αναμένεται μειωμένη σε ποσοστό 70%, έναντι της περσινής παραγωγής που ανήλθε σε 7.000 με 8.000 τόνους.
Για την απροθυμία των ανθρώπων του πρωτογενούς τομέα να ασχοληθούν με τα πυρηνόκαρπα, επέλεξε να μιλήσει στην αρχή της τοποθέτησής του ο διευθυντής της Κοινοπραξίας Συνεταιρισμών Ομάδων Παραγωγών νομού Ημαθίας Στέφανος Νταούκας. Λέγοντας ότι η τάση εγκατάλειψης της καλλιέργειας κυμαίνεται ήδη στο 18%, εκτίμησε ότι δεν αποκλείεται αυτό το ποσοστό να αυξηθεί στο άμεσο μέλλον.
Εκφράζοντας τον προβληματισμό του για την προαναφερόμενη εξέλιξη, ο κ. Νταούκας σημείωσε ότι το κόστος παραγωγής έχει αυξηθεί σημαντικά, διευκρινίζοντας πως από 680 ευρώ/στρέμμα το 2021, έφτασε στα 780 ευρώ/στρέμμα το 2022 και φέτος, όπως είπε, υπολογίζεται ότι έχει εκτιναχθεί στα 950 με 1000 ευρώ/στρέμμα. «Με μέση τιμή πώλησης τα 0,55 λεπτά/κιλό τα ροδάκινα και 0,60 λεπτά/κιλό τα νεκταρίνια καθίσταται σαφέστατη η αδυναμία βιωσιμότητας», επισήμανε, λέγοντας ότι «το περιθώριο κέρδους για τους αγρότες καταγράφεται σημαντικά συμπιεσμένο στην καλύτερη περίπτωση, αφού εκτιμώ ότι έχει μηδενιστεί και πολλές φορές βγαίνουν και ζημιωμένοι».
Υπογραμμίζοντας ότι η Κοινοπραξία Συνεταιρισμών Ομάδων Παραγωγών νομού Ημαθίας έχει υπό την σκέπη της εκτάσεις 20.000 στρεμμάτων με ροδάκινα και 10.000 με νεκταρίνια, ο ίδιος μίλησε για παραγωγή φέτος 50.000- 60.000 τόνους και 30.000-33.000 τόνους αντίστοιχα. Βέβαια, ο ίδιος δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να παρατηρηθεί εντός του Μαΐου καρπόπτωση, εξέλιξη που ίσως και να αλλάξει τα δεδομένα.
Σε 2.000 τόνους αναμένεται η παραγωγή πυρηνοκάρπων στην Πελοπόννησο, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του εκδότη του περιοδικού Φρουτονέα Τάκη Ορφανού, ο οποίος υπογράμμισε ότι «η παραγωγή βαίνει μειούμενη τα τελευταία χρόνια», σημειώνοντας πως οι παραγωγοί στρέφονται σε άλλες καλλιέργειες και δη θερμοκηπιακές, όπως φράουλα και φρούτα του δάσους. Για το τι μέλλει γενέσθαι φέτος με το βερίκοκο, ο κ. Ορφανός είπε ότι η κατάσταση «φαίνεται συγκεχυμένη» και σημείωσε ότι «τουλάχιστον από πλευράς τιμών, θα είναι μια άκρως ενδιαφέρουσα χρονιά σε ό,τι αφορά το βερίκοκο».

ΑΠΕ-ΜΠΕ
Προηγούμενο άρθροΣτην Ιτέα την Τετάρτη ο Αλέξης Τσίπρας
Επόμενο άρθροΡωσία: Όσοι δεν υπηρετούν την χώρα είναι «εσωτερικοί εχθροί», λέει ο Πατριάρχης πασών των Ρωσιών Κύριλλο