Θεσσαλονίκη: Ωφέλιμη για όλους μας η Υπουργική Συνάντηση Ελλάδας, Αλβανίας, Βουλγαρίας, πΓΔΜ, τόνισε ο Ν. Κοτζιάς

«Η Υπουργική Συνάντηση Ελλάδας, Αλβανίας, Βουλγαρίας, πΓΔΜ είναι ωφέλιμη για όλους μας γιατί συζητάμε με μεγάλη ειλικρίνεια το τι σκεφτόμαστε για το μέλλον, αλλά και ποια ζητήματα έχουμε να λύσουμε, να διευθετήσουμε και είναι ένα στοιχείο της γενικότερης πολιτικής της Ελλάδας για οικοδόμηση σημαντικών συνεργασιών σε όλη την περιοχή», επισήμανε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, κατά την εναρκτήρια ομιλία του στη διάρκεια της Συνάντησης που διεξάγεται στο ξενοδοχείο «Hyatt».

Ο κ. Κοτζιάς είπε ότι στο χθεσινοβραδινό δείπνο οι υπουργοί από τις τέσσερις βαλκανικές χώρες είχαν μια πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση για την κατάσταση στην περιοχή και το μέλλον, τόσο σε ό,τι αφορά την ευρωπαϊκή προοπτική (η Αλβανία και η πΓΔΜ δεν είναι μέλη της ΕΕ), όσο και τη μεταξύ τους συνεργασία, όπως και για τα θέματα που θα συζητηθούν στην επόμενη, την τρίτη κατά σειρά, Υπουργική Συνάντηση Ελλάδας, Αλβανίας, Βουλγαρίας, πΓΔΜ.

Στη σημερινή συνάντηση τέθηκαν ζητήματα που έχουν να κάνουν με την ασφάλεια των πολιτών και τη διασυνοριακή συνεργασία, τη συνεργασία σε θέματα πυρασφάλειας, όπως εκδηλώθηκε με την κατάσβεση πυρκαγιών το καλοκαίρι, καθώς και με τον τομέα της ενέργειας.

2Η ΥΠΟΥΡΓΙΚΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΕΛΛΑΔΑΣ ΑΛΒΑΝΙΑΣ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ ΠΓΔΜ – Εναρκτήρια ομιλία του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Κοτζιά(Α) στην 2η Υπουργική Συνάντηση Ελλάδας, Αλβανίας, Βουλγαρίας και πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας (ΠΓΔΜ), στη Θεσσαλονίκη, Πέμπτη 5 Οκτωβρίου 2017. Εκτός από τους υπουργούς Εξωτερικών των τεσσάρων χωρών συμμετέχουν οι υπουργοί Εσωτερικών και Ενέργειας και από την ελληνική πλευρά ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας και ο γενικός γραμματέας Ενέργειας Μιχάλης Βερροιόπουλος.Στο επίκεντρο των συζητήσεων αναμένεται να βρεθεί η συνεργασία σε ζητήματα ασφάλειας, ενέργειας, αντιμετώπισης του εξτρεμισμού, της τρομοκρατίας, του οργανωμένου εγκλήματος και των συνεπειών της προσφυγικής/μεταναστευτικής κρίσης. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΝΙΚΟΣ ΑΡΒΑΝΙΤΙΔΗΣ

Ειδικά για τη συνεργασία στον τομέα της ενέργειας ο κ. Κοτζιάς είπε ότι είναι μεγάλης σπουδαιότητας επειδή η περιοχή μας είναι δρόμος για νέους αγωγούς φυσικού αερίου.

Στη Συνάντηση μετέχουν από την Αλβανία οι υπουργοί Εξωτερικών Ντιτμίρ Μπουσάτι, Εσωτερικών Ροβένα Βόντα, Ενέργειας Κόλι Μπέλε, από τη Βουλγαρία οι υπουργοί Εξωτερικών Εκατερίνα Ζαχαρίεβα, Εσωτερικών Βαλεντίν Ράντεφ, Ενέργειας Ρόσεν Σιμίτσιεφ, από την πΓΔΜ οι υπουργοί Εξωτερικών Νικόλα Ντιμιτρόφ, Εσωτερικών Όλιβερ Σπασόφσκι, Ενεργειας Κρέσνικ Μπέκτεσι και από την Ελλάδα ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας και ο γενικός γραμματείας Ενέργειας Μιχάλης Βερροιόπουλος.

 Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών κάλεσε τους ομολόγους του από την Αλβανία, τη Βουλγαρία και την πΓΔΜ στη Διάσκεψη για την προστασία θρησκευτικών και πολιτισμικών κοινοτήτων στη Μέση Ανατολή, που είναι τα μεγάλα θύματα των πολέμων που διεξάγονται εκεί, η οποία θα γίνει στις 29 και 30 Οκτωβρίου, καθώς και στην 3η Συνάντηση της Ρόδου τον Ιούνιο του 2018.

 

ΑΠΕ-ΜΠΕ