Εκστρατεία ευαισθητοποίησης για τη ρύπανση από πλαστικά και μικροπλαστικά στις ελληνικές θάλασσες ξεκινάει η περιβαλλοντική οργάνωση iSea με τη στήριξη της OceanCare καθώς, σύμφωνα με διεθνείς προβλέψεις, εκτιμάται ότι έως το 2050 στις θάλασσες θα υπάρχουν περισσότερα πλαστικά απ’ ό,τι ψάρια!
«Στην Ελλάδα, τα πλαστικά απορρίμματα που καταλήγουν στα υδάτινα οικοσυστήματα ξεπερνούν το 50% των συνολικών απορριμμάτων. Οι διαφορετικές μορφές, τα μεγέθη και οι προσμίξεις των πλαστικών σε συνδυασμό με την ικανότητα διασποράς τους μέσω των ρευμάτων καθιστούν ιδιαίτερα πολύπλοκη την αντιμετώπιση της ρύπανσης. Σημαντικό μέρος του φορτίου των πλαστικών στα υδάτινα οικοσυστήματα αποτελείται από την κατηγορία των μικροπλαστικών. Τα μικροπλαστικά είναι πλαστικά διαμέτρου μικρότερης των 5mm», αναφέρεται στη σχετική καμπάνια. Η παρουσίασή της θα γίνει αύριο το πρωί, στην εκδήλωση «Θαλάσσια ρύπανση: η ανάγκη για γνώση, συνέργειες και δράσεις», που διοργανώνεται στο δημαρχείο Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο του προγράμματος «MARLITER».
«Στόχος της εκστρατείας αποτελεί η ενημέρωση του κοινού για τις συνέπειες των πλαστικών απορριμμάτων και των μικροπλαστικών στα θαλάσσια οικοσυστήματα και τον άνθρωπο, παρουσιάζοντας πραγματικές εικόνες από τις επιπτώσεις των πλαστικών στους θαλάσσιους οργανισμούς. Στο δεύτερο βήμα της καμπάνιας, θα προταθούν τρόποι για την αντικατάσταση πλαστικών μιας χρήσης, όπως τα πλαστικά μπουκάλια με νερό που παίρνουμε συνήθως στην παραλία», εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Ιωάννης Γιώβος από την iSea.
Παράλληλα, θα διατεθεί ενημερωτικό υλικό για σχολεία και εκπαιδευτικούς, με σκοπό τη δημιουργία μιας zero plastic τάξης, όπου θα αντικατασταθούν π.χ. οι πλαστικοί μαρκαδόροι ή η χρυσόσκονη που περιέχει μικροπλαστικά, όπως λέει ο κ. Γιώβος.
Στην εκστρατεία ενημέρωσης θα διοργανωθεί «Science Café» με live streaming ερευνητών που ασχολούνται με το ζήτημα των πλαστικών και των μικροπλαστικών, οι οποίοι θα απαντούν σε σχετικές ερωτήσεις του κοινού. Επίσης, προγραμματίζονται δράσεις παράκτιου καθαρισμού σε επιλεγμένες περιοχές της Θεσσαλονίκης που επιβαρύνονται από τη ρύπανση από πλαστικά, σε συνεργασία με το Φορέα Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Θερμαϊκού Κόλπου.
*Επισυνάπτονται φωτογραφίες από την καμπάνια ευαισθητοποίησης που παραχώρησε η iSea
ΑΠΕ-ΜΠΕ