Θεσσαλονίκη: Ο ΙΣΘ επιμένει στο αίτημά του για δυνατότητα εκτέλεσης μιας συνταγής σε διαφορετικά φαρμακεία σε περίπτωση έλλειψης κάποιου φαρμάκου

Επιμένει ο Ιατρικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης (ΙΣΘ) στο αίτημά του για δυνατότητα εκτέλεσης μίας συνταγής σε διαφορετικά φαρμακεία σε περίπτωση πουείναι σε έλλειψη κάποιο από τα σκευάσματα που περιλαμβάνονται σε αυτή.

 

Ο ΙΣΘ είχε υποβάλει το αίτημα αυτό στο υπουργό Υγείας Θάνο Πλεύρη  με επιστολή του στις 9 Ιανουαρίου και χτες (11/1) έλαβε από την ΗΔΙΚΑ απάντηση διά της οποίας, για την αποφυγή της ταλαιπωρίας των ασθενών, προτείνεται διακριτή συνταγογράφηση του σκευάσματος που είναι σε έλλειψη σε διαφορετική συνταγή.

Ο ΙΣΘ σε νέα επιστολή του προς τον υπουργό Υγείας επισημαίνει ότι η λύση που προτείνει η ΗΔΙΚΑ δεν εξυπηρετεί ούτε τον γιατρό ούτε τον ασθενή. «Δεν εξυπηρετεί τον γιατρό διότι δεν είναι δυνατόν σε πραγματικό χρόνο να γνωρίζει τις ελλείψεις της αγοράς και αφετέρου να επιβαρύνεται με αύξηση της γραφειοκρατίας και σπατάλη πολυτίμου χρόνου για έκδοση διαφορετικών συνταγών. Δεν εξυπηρετεί ούτε τον ασθενή, καθώς, όπως γνωρίζετε, ο ασθενής θα πρέπει να επιβαρυνθεί επιπλέον κόστος που προέρχεται από την αποζημίωση 1 ευρώ ανά εκδοθείσα συνταγή. Γίνεται λοιπόν κατανοητό πως το αίτημά μας για δυνατότητα από τους ασθενείς να εκτελούν την ίδια συνταγή σε διαφορετικά φαρμακεία σε περίπτωση έλλειψης φαρμακευτικού σκευάσματος είναι μονόδρομος. Η προτεινόμενη αλλαγή απαιτεί διαφοροποίηση του τρόπου αποζημίωσης των συνταγών από την ΗΔΙΚΑ, αλλά είμαστε βέβαιοι πως αυτή η αλλαγή δεν αποτελεί ένα αξεπέραστο εμπόδιο προκειμένου να εξυπηρετήσουμε τους ασθενείς αλλά και τη δημόσια υγεία διαχρονικά» αναφέρεται στην επιστολή του ΙΣΘ.

ΑΠΕ - ΜΠΕ

 

Προηγούμενο άρθροΟυκρανία: Τα ουκρανικά στρατεύματα αντιστέκονται στη Σολεντάρ ενώ η Ρωσία αυξάνει τις δυνάμεις της, λέει το Κίεβο
Επόμενο άρθροΑστρονομία: Το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb επιβεβαίωσε τον πρώτο εξωπλανήτη του, που μοιάζει με τη Γη