Θεσσαλονίκη: Μικρά ποσοστά απόντων μαθητών σε Γυμνάσια και Λύκεια στην Κ. Μ.

Χωρίς προβλήματα και με εφαρμογή των οδηγιών του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας, άρχισαν να επιστρέφουν από σήμερα -στη μεγάλη τους πλειοψηφία- στις αίθουσες των σχολείων της Κεντρικής Μακεδονίας

οι μαθητές των Α’ και Β’ τάξεων Λυκείου, καθώς και των τριών τάξεων του Γυμνασίου, μία εβδομάδα μετά την επιστροφή των μαθητών της Γ’ Λυκείου. Σύμφωνα με την πρώτη εικόνα από τα στοιχεία που έχει συλλέξει η Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας για τα Γυμνάσια, το ποσοστό των απόντων κυμαίνεται μεταξύ 10% και 12% και στα Λύκεια από 17% έως 20%. Στην επαρχία, η συμμετοχή των μαθητών είναι πολύ υψηλή. Αντίστοιχα, σύμφωνα με τα στοιχεία της διεύθυνσης για την πρώτη εβδομάδα μαθημάτων στη Γ’ Λυκείου, οι απόντες είναι στα επίπεδα του 30%.

Σε αυτό το ποσοστό, όμως, πέραν εκείνων που απουσιάζουν επειδή ανήκουν οι ίδιοι ή κάποιος από το στενό οικογενειακό τους περιβάλλον σε ευπαθείς στον SARS-CoV-2 ομάδες, θα πρέπει να υπολογιστούν και οι μαθητές που -ως είθισται τέτοια περίοδο- κάνουν τις απουσίες που ο νόμος τους δίνει τηνδυνατότητα, προκειμένου να αξιοποιήσουν τον χρόνο για μελέτη στο σπίτι ενόψει των πανελλαδικών εξετάσεων. Σε ό,τι αφορά την αποτίμηση της πρώτης εβδομάδας λειτουργίας των σχολικών μονάδων, ο περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας Αλέξανδρος Κόπτσης δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι «πήγε εξαιρετικά και όπου υπήρξαν μικρά προβλήματα επιλύθηκαν αμέσως». Όπως διευκρίνισε, σε κάποιες σχολικές μονάδες στη Δυτική Θεσσαλονίκη, όπου Σύλλογοι Γονέων εξέφρασαν ανησυχίες για το αν οι αίθουσες πληρούσαν τα κριτήρια για τη διεξαγωγή μαθήματος, με τη συμβολή των οικείων δήμων άνοιξαν αίθουσες παραπλήσιων δημοτικών σχολείων, για να φιλοξενήσουν κάποια τμήματα.

Διαχείριση ύποπτου κρούσματος δεν προέκυψε τις προηγούμενες ημέρες, παρά μόνο σε δύο περιπτώσεις μαθητές που είχαν παρουσιάσει δέκατα, αποχώρησαν από το σχολικό περιβάλλον και επέστρεψαν στα σπίτια τους. Σχετικά με τους εκπαιδευτικούς, οι οποίοι απουσιάζουν, είτε γιατί κάνουν χρήση άδειας ειδικού σκοπού επειδή είναι γονείς με παιδιά σε εκπαιδευτικές δομές που παραμένουν σε αναστολή, είτε γιατί ανήκουν οι ίδιοι σε ευπαθείς ομάδες, ο κ. Κόπτσης απάντησε ότι το ποσοστό και για τις δύο περιπτώσεις συνολικά δεν ξεπερνά το 12%, ενώ πολλοί από αυτούς τα απογεύματα πηγαίνουν στα σχολεία για να κάνουν μαθήματα μέσω τηλεδιασκέψεων. Αναφορικά με τη δυνατότητα των μαθητών να απουσιάζουν δικαιολογημένα, εξήγησε: «Δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για την προσκόμιση πιστοποιητικών, γίνεται με μία υπεύθυνη δήλωση μόνο, καθώς έχουμε εμπιστοσύνη στους γονείς και τους μαθητές ότι δεν θα έλθουν εκείνοι, που πραγματικά έχουν κάποιο πρόβλημα».

«Θεωρούμε ότι είναι συνειδητοποιημένοι όλοι κι εμείς από την πλευρά μας έχουμε πάρει όλα τα μέτρα, υπάρχουν παντού αντισηπτικά, οι αποστάσεις τηρούνται απαρέγκλιτα, οι εκπαιδευτικοί ελέγχουν τους μαθητές που προσέρχονται, υπάρχουν διαφορετικοί χώροι για τους μαθητές κάθε τμήματος στην αυλή», επισήμανε ο κ. Κόπτσης. Οι μαθητές πηγαίνουν στα σχολεία σε εκ περιτροπής υποτμήματα, που έχουν προκύψει από τη διαίρεση κάθε τμήματος στα δύο, ώστε σε κάθε αίθουσα ο απώτατος αριθμός μαθητών να είναι 15 άτομα και η απόσταση μεταξύ τους ενάμισι μέτρο. Δευτέρα, Τετάρτη και Παρασκευή πηγαίνει στο σχολείο το α’ μισό κάθε τμήματος και Τρίτη, Πέμπτη το άλλο μισό, ενώ την επόμενη εβδομάδα αντιστρέφεται το πρόγραμμα. Τα ολιγομελή τμήματα έως 15 άτομα λειτουργούν καθημερινά. Υπάρχει πρόγραμμα μελέτης στο σπίτι για τις ημέρες που οι μαθητές δεν πηγαίνουν στο σχολείο.

Ερωτηθείς, τέλος, για την προετοιμασία της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης ενόψει των πανελλαδικών εξετάσεων ο κ. Κόπτσης απάντησε: «Εργαζόμαστε πυρετωδώς, είμαστε έτοιμοι ακόμη και για επιπλέον εξεταστικά κέντρα, ακόμη και βαθμολογικά κέντρα αν χρειαστεί, έχουμε επιλέξει όλους τους χώρους, έχει διασφαλιστεί ότι παντού θα τηρηθούν οι προβλεπόμενες αποστάσεις και περιμένουμε διευκρινιστικές εγκυκλίους για ό,τι άλλο χρειαστεί να μεριμνήσουμε».

ΑΠΕ-ΜΠΕ
Προηγούμενο άρθροΑνοσία μετά από λοίμωξη COVID-19. Ανεπαρκή δεδομένα και αναπάντητα ερωτήματα
Επόμενο άρθροe-ΕΦΚΑ: Οι ημερομηνίες καταβολής των συντάξεων Ιουνίου