Θεσσαλονίκη: Μεγαλύτερη και περισσότερο διεθνής από ποτέ η 11η Zootechnia, που εγκαινιάζεται αύριο

Μεγαλύτερη και περισσότερο διεθνής από ποτέ, με ρεκόρ συμμετοχών, αλλά και με έντονο ψηφιακό στοιχείο, ανοίγει “αυλαία” στο Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο Θεσσαλονίκης η 11η έκθεση κτηνοτροφίας και πτηνοτροφίας Zootechnia, την οποία θα εγκαινιάσει ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σταύρος Αραχωβίτης, αύριο Πέμπτη 31 Ιανουαρίου, στις 7 το βράδυ. Η κλαδική έκθεση, που έκανε ντεμπούτο το 1999, πραγματοποιείται ανά διετία εναλλάξ με την Agrotica και διοργανώνεται από τη ΔΕΘ-Helexpo ΑΕ.

 “Η φετινή 11η Zootechnia (31/1-1/2) είναι μεγαλύτερη, είναι πιο διεθνοποιημένη και θα είναι και digital, καθώς το (θεματικό πάρκο ψηφιακής τεχνολογίας) Digital Greece εντάσσεται πλέον σε όλες τις σημαντικές εκθέσεις” τόνισε στη διάρκεια της σημερινής συνέντευξης Τύπου ο πρόεδρος της ΔΕΘ-Helexpo ΑΕ, Τάσος Τζήκας.

Όπως διευκρίνισε “εκτός από τη λειτουργία της φετινής Zootechnia, στους χώρους του Διεθνούς Εκθεσιακού Κέντρου Θεσσαλονίκης, θα υπάρχει παράλληλα νησίδα τεχνολογίας με ελληνικές startups που εξειδικεύονται στον τομέα της ζωϊκής παραγωγής”.

Υπογραμμίζοντας τη μεγάλη βαρύτητα που δίνει στον πρωτογενή τομέα η διοίκηση της ΔΕΘ-Helexpo, ο κ. Τζήκας είπε ότι αυτό είναι αναμενόμενο, αφού “αποτελεί στρατηγικό τομέα για την ανάπτυξη της χώρας”. Συμπλήρωσε ότι “στην στρατηγική αυτή επιλογή εντάσσονται εκτός από την Zootechnia οι διοργανώσεις των Agrotica, Agrothessaly, Frescon, αλλά και  Detrop”.

“Στόχος μας ήταν η Zootechnia να φθάσει στα επίπεδα της Agrotica” είπε από την πλευρά του ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΘ-Helexpo, Κυριάκος Πoζρικίδης. Παραθέτοντας τα στοιχεία που συνθέτουν το προφίλ της φετινής διοργάνωσης, διευκρίνισε ότι στην 11η Zootechnia συμμετέχουν 988 εκθέτες, έναντι των 939 της προηγούμενης έκθεσης, ο εκθεσιακός χώρος που καταλαμβάνεται φτάνει σε 16.663 τ.μ., από 14.350 τ.μ. το 2017, ενώ οι άμεσες και έμμεσες συμμετοχές ξένων εκθετών, προέρχονται από 41 χώρες.

Πλούσιο είναι και το πρόγραμμα συναντήσεων των ξένων hosted buyers, που ανέρχονται σε 380, εκ των οποίων οι 354 αφορούν σε ομαδικές συμμετοχές από Βουλγαρία, Αλβανία και πΓΔΜ και οι υπόλοιποι από Αλβανία, Αλγερία, Κύπρο, Αίγυπτο, Ρωσία, Σαουδική Αραβία και Τυνησία.

Βιοκλιματικός σταύλος με γαϊδουράκια γαλακτοπαραγωγής

Στη φετινή Ζootechnia οι συμμετέχοντες θα έχουν τη δυνατότητα να ενημερωθούν για τα τελευταία επιστημονικά επιτεύγματα. Οπως επισήμανε ο καθηγητής Γεώργιος Αρσένος, του Εργαστηρίου Ζωοτεχνίας του τμήματος Κτηνιατρικής του  Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), σε συνεργασία με επιχειρήσεις θα παρουσιαστεί στη φετινή Zootechnia ένας Βιοκλιματικός σταύλος 300 τ.μ., που αφορά σε μία εγκατάσταση που αποτελεί την υπεύθυνη πρόταση που προέκυψε μετά από επιστημονική έρευνα ετών. «Οι εγκαταστάσεις που επιδοτήθηκαν στα προηγούμενα χρόνια με κοινοτικά κονδύλια, ήταν “τερατουργήματα” και δημιούργησαν πολλά προβλήματα στους Έλληνες κτηνοτρόφους» είπε ο ίδιος χαρακτηριστικά.

Στον βιοκλιματικό σταύλο, όπως επισήμανε ο κ. Αρσένος, θα στεγάζονται θηλυκά γαϊδουράκια, θα προσφέρεται γάλα και προϊόντα γάλακτος από γαλακτοπαραγωγούς όνους, μηχανήματα, τεχνικές καινοτόμες για την διαβίωση των ζώων αλλά και τον πολλαπλασιασμό τους.

Παραμένουν πολλά τα προβλήματα στην ελληνική κτηνοτροφία

   Στην παραδοχή ότι ο κλάδος των γαλακτοκομικών προϊόντων και του γάλακτος δεν ευημερεί στην Ελλάδα, εν αντιθέσει με το τι γίνεται στο εξωτερικό, προχώρησε η πρόεδρος της Ένωσης Κατασκευαστών Γεωργικών Μηχανημάτων Ελλάδος (ΕΚΑΓΕΜ), Δήμητρα Εμμανουηλίδου.

  «Δεν ευημερεί ο αγροτικός τομέας. Από το 2017 οι τιμές του γάλακτος μειώνονται κατακόρυφα» επισήμανε η ίδια, καλώντας δε το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης να σκεφτεί σοβαρά το ενδεχόμενο διπλασιασμού τουλάχιστον των κονδυλίων, ύψους 316 εκατ. ευρώ, που δίνονται για τη στήριξη του κλάδου. Παράλληλα, ζήτησε να “μπει επιτέλους τελεία στο φαινόμενο των ελληνοποιήσεων” και να εκδοθεί η Κοινή Υπουργική Απόφαση για την αγορά του γάλακτος. “Εάν δεν στηριχθεί αποτελεσματικά από την πολιτεία ο κλάδος της κτηνοτροφίας-πτηνοτροφίας, παρά τις εξαγωγές που γίνονται σήμερα, “σε λίγο καιρό το μόνο που θα εξάγεται, θα είναι βούτυρο στο ψωμί των ξένων”. Μεταξύ άλλων, η ίδια επισήμανε ότι τα μέλη του ΕΚΑΓΕΜ, που το 2018 αυξήθηκαν κατά 15, απασχολούν 5.000 εργαζομένους και τόνισε ότι “όλοι μαζί επιτυγχάνουν να κάνουν και εξαγωγές σε Βαλκανικές χώρες”.

      Στις μεγάλες καθυστερήσεις στα Σχέδια Βελτίωσης, αναφέρθηκε εκ νέου ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εισαγωγέων Αντιπροσώπων Μηχανημάτων (ΣΕΑΜ), Σάββας Μπαλουκτσής,  συμπληρώνοντας πως “είναι μονόδρομος για τις κτηνοτροφικές επιχειρήσεις ο εκσυγχρονισμός εγκαταστάσεων και εξοπλισμού. Η τεχνολογία προχωράει τόσο πολύ που σε λίγο πολλές δουλειές δε θα γίνονται στο στάβλο και στο χωράφι, αλλά σε γραφείο και πίσω από ένα κομπιούτερ”.

     Την παρουσία στη Zootechnia, για πρώτη φορά, εταιρειών τεχνολογίας στις μονάδες βιοαερίου υπογράμμισε από την πλευρά του ο υπεύθυνος οργάνωσης της Zootechnia, Βασίλης Σπύρου, ενώ αναφέρθηκε στο αυξημένο ενδιαφέρον από πλευράς επισκεπτών, κυρίως από τα Βαλκάνια, αλλά και στο άνοιγμα της έκθεσης στην Αφρική. Ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής της ΔΕΘ-Helexpo, Αλέξης Τσαξιρλής, έκανε μια αναδρομή στην έναρξη της Zootechnia πριν από 20 χρόνια, όταν η έκθεση έκανε δειλά την εμφάνισή της, για να φτάσει σήμερα να είναι η δεύτερη σε μέγεθος διοργάνωση της εταιρείας μετά την Agrotica.

     Υπογραμμίζεται ότι στο πλαίσιο της 11ης Zootchnia, θα πραγματοποιηθούν το Σαλόνι Αλόγου και το Pet Festival, ενώ στις παράλληλες δράσεις εντάσσονται μεταξύ άλλων:το Πανελλήνιο Συνέδριο «Το κρέας και τα προϊόντα του», που συνδιοργανώνει η ΔΕΘ- Helexpo με το περιοδικό Meat News, στο οποίο το Εργαστήριο Ζωοτεχνίας του ΑΠΘ θα παρουσιάσει τις πιο επίκαιρες καινοτομίες στην κατασκευή των σταβλικών εγκαταστάσεων, τη διατροφή των ζώων και τη χρήση νέων τεχνολογιών στη διαχείριση των κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων και το συνέδριο για την Κυκλική Οικονομία στη γεωργία και την κτηνοτροφία.

 

ΑΠΕ-ΜΠΕ