Πώς θα είχαν εξελιχθεί η επιστήμη της μηχανικής, η τεχνολογία, αλλά και η καθημερινότητά μας, εάν ο Νικόλα Τέσλα είχε ολοκληρώσει κάποια από τα μεγαλύτερα πειράματά του, που αποτέλεσαν όραμα της ζωής του, όπως για παράδειγμα η ασύρματη δωρεάν μεταφορά ενέργειας; Το ερώτημα εξακολουθεί να παραμένει ρητορικό, αλλά σίγουρα μέσα από μια συνοπτική ξενάγηση στα εκατοντάδες επιτεύγματα του μεγάλου αυτού επιστήμονα – εφευρέτη του 20ου αιώνα μπορεί κάποιος να αντιληφθεί ότι η ανθρωπότητα θα είχε κερδίσει πολύ περισσότερες δυνατότητες, πολύ πιο γρήγορα και με μεγάλη οικονομία.
Η περιοδική έκθεση “Νικόλα Τέσλα: Ο άνθρωπος που εφηύρε το μέλλον” φιλοξενείται στο Κέντρο Διάδοσης Επιστημών και Μουσείο Τεχνολογίας “Νόησις” και στοχεύει να αναδείξει το πολυσήμαντο έργο του, που διαμόρφωσε τον αιώνα του και άνοιξε νέες προοπτικές για το μέλλον. Σε συνεργασία με το Μουσείο “Νικόλα Τέσλα” του Βελιγραδίου, επιχειρείται παράλληλα η ανάδειξη της πολύπλευρης προσωπικότητάς του, η ευφυΐα και ο οραματισμός του, αλλά και η κοσμοθεωρία του για την ζωή, καθώς ο Νικόλα Τέσλα υπήρξε, με τις αξίες που πρέσβευε, και ένας φιλόσοφος.
Η έκθεση για τον Νικόλα Τέσλα στο Νόησις θα φιλοξενηθεί μέχρι τα τέλη του Μαρτίου του 2018 και τα εγκαίνιά της θα γίνουν το Σάββατο 4 Νοεμβρίου (στις 19.00), οπότε εκτός από τις ομιλίες που θα γίνουν (γενική γραμματέας Έρευνας και Τεχνολογίας, Ματρώνα Κυπριανίδου, πρόεδρος Δ.Σ. Νόησις, Μιχάλης Σιγάλας, διευθύντρια Πολιτιστικού Κέντρου Βελιγραδίου, Ivona Jevtic, και διευθυντής του Μουσείου “Νικόλα Τέσλα”, Branimir Jovanovic), θα λάβει χώρα μία και μόνη επίδειξη στο κοινό της λειτουργίας του πηνίου Τέσλα, ύψους 4,5 μέτρων, που μπορεί να παράγει 12 εκατομμύρια Volt. Επίσης, καθημερινά, στον εξωτερικό χώρο του Νόησις θα γίνονται σε τακτά χρονικά διαστήματα επιδείξεις ενός μικρότερου πηνίου, δύο μέτρων (2 εκατομμύρια Volt).
Εντός της έκθεσης, ο επισκέπτης θα μπορεί να περιηγηθεί σε πληθώρα εκθεμάτων που παρέχουν πληροφορίες για την προσωπική ζωή του Τέσλα, τις εφευρέσεις του, τη φιλοσοφία του για τη ζωή. Σε αυτά περιλαμβάνονται 15 διαδραστικά εκθέματα, όπως ένα επιτραπέζιο πηνίο Τέσλα, το οποίο ο επισκέπτης μπορεί να κινήσει μόνος του και να βλέπει τις ηλεκτρικές εκκενώσεις που δημιουργούνται, μοντέλα σε μακέτες των εργαστηρίων του Τέσλα, ηλεκτροκινητήρες, ακόμη και μία μινιατούρα αντίγραφο του πύργου που είχε δημιουργήσει στο Λονγκ Άιλαντ για την ασύρματη μεταφορά ενέργειας, ο οποίος έμεινε ανολοκλήρωτος.
Σε αυτή την μικρογραφία οι επισκέπτες μπορούν να δουν τη μεταφορά ενέργειας σε συσκευή δέκτη που βρίσκεται σε απόσταση ενός μέτρου, προκειμένου να κατανοήσουν το όραμα που είχε ο εφευρέτης για την ασύρματη μεταφορά ενέργειας. Μπορεί ακόμη να δει κάποιος δεκάδες πατέντες του οι οποίες συνέβαλαν στην ανακάλυψη μετέπειτα εφευρέσεων, όπως η ασύρματη μετάδοση σημάτων, οι ακτίνες Χ κ.α.
Ένα ακόμη μοντέλο σε κλίμακα είναι και το υδροηλεκτρικό εργοστάσιο στους καταρράκτες του Νιαγάρα, το αεροπλάνο κάθετης απογείωσης, καθώς και λειτουργικά μοντέλα των εφευρέσεων του, όπως ο επαγωγικός κινητήρας. Σε οπτικά και ηχητικά στοιχεία σε πληροφοριακά πάνελ και σε videoroom, περιλαμβάνονται δύο ολιγόλεπτα βίντεο: ένα 15λεπτο που αποτελεί περίληψη της ζωής και του έργου του, και ένα επτάλεπτο, που είναι ο αυθεντικός επικήδειος ραδιοφωνικός λόγος του δημάρχου της Νέας Υόρκης “F.H. LaGuardia”, στον οποίο ουσιαστικά εκφράζει την ευγνωμοσύνη του για την προσφορά του Νικόλα Τέσλα στον δυτικό κόσμο. Η έκθεση περιλαμβάνει τέλος και μία οθόνη αφής γύρω από τις απόψεις του μεγάλου εφευρέτη – που έγιναν τρόπος ζωής για τον ίδιο – για την εγκράτεια, την ανιδιοτέλεια, την προσφορά, καθώς και για την φιλοσοφία του για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και την δωρεάν ενέργεια.
“Πρόκειται για μία πολυσύνθετη προσωπικότητα αξιοπρόσεκτη τόσο για το επιστημονικό και τεχνολογικό της έργο, όσο και για τις ανθρώπινες αξίες που πρέσβευε. Επινόησε το εναλλασσόμενο ρεύμα και αγωνίσθηκε για τη διάδοσή του χωρίς να αποσκοπεί σε οικονομικό όφελος. Συναινούσε στη χρήση πατενταρισμένων ιδεών του από άλλους επειδή πίστευε ότι έκαναν καλή δουλειά. Ματαίωνε την εξέλιξη εφαρμογών που μπορεί να εξελίσσονταν καταστροφικές από κακή χρήση. Αδιαφορούσε για επαίνους και φήμη και πέθανε φτωχός και μόνος, αφήνοντας κληρονομιά τεχνολογίες που χρησιμοποιούνται σήμερα περισσότερο από ποτέ” ανέφερε ο υπεύθυνος εκθέσεων και ανάπτυξης περιεχομένου του Νόησις, Λεωνίδας Γυμνόπουλος.
Ώρες λειτουργίας της έκθεσης:
Τρίτη-Παρασκευή: 10.00-15.00
Σάββατο: 13.30-20.30
Κυριακή: 11.30-18.30
Δευτέρα: κλειστά
Ε.Ρ.
ΣΣ: Επισυνάπτονται φωτογραφίες της έκθεσης που παραχώρησε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ το “Νόησις”
ΑΠΕ-ΜΠΕ