Ιστορίες και παραμύθια, βιογραφίες και διηγήματα, ποιήματα και μυθιστορήματα βρίσκονται στη νέα παραλία Θεσσαλονίκης.
Δεν υπάρχει κίνδυνος το βραδινό αεράκι να τα μπερδέψει μεταξύ τους, ούτε να τα σκορπίσει, αφού είναι καλά φυλαγμένα στο εσωτερικό των βιβλίων.
Θα αποκαλυφθούν μόνο στους αναγνώστες που θα τα επιλέξουν και θα γυρίσουν σταδιακά τις σελίδες τους.
Περισσότερους από 40.000 τίτλους βιβλίων θα έχουν τη δυνατότητα να βρουν φέτος Θεσσαλονικείς και επισκέπτες στο 43ο Φεστιβάλ Βιβλίου, που ξεκινά τη λειτουργία του την Παρασκευή 5 Ιουλίου και παρουσιάζει όλη τη σύγχρονη βιβλιοπαραγωγή.
«Συνεχίζουμε και φέτος τις παρουσιάσεις βιβλίων στο ύψος του αγάλματος του Μεγάλου Αλεξάνδρου, κάτι πολύ σημαντικό τόσο νέους συγγραφείς, όσο και γι’ αυτούς που έχουν έρθει κι άλλες χρονιές στο παρελθόν, με αποτέλεσμα να επαναλαμβάνουν τις επαφές και να ανανεώνουν τις σχέσεις τους με τον κόσμο», δήλωσε στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εκδοτών Βορείου Ελλάδος -φορέα υλοποίησης του Φεστιβάλ, Μπάμπης Μπαρμπουνάκης.
Οι εργασίες για να στηθούν τα 110 εκθετήρια κατά μήκος της παραλίας, από το ύψος του Βασιλικού Θεάτρου προς τα ανατολικά, έχουν ήδη αρχίσει. Σε αυτά θα φιλοξενηθούν φέτος 400 εκδοτικοί οίκοι απ’ όλη τη χώρα και θα δώσουν το παρών περισσότεροι από 500 συγγραφείς. «Θα συνεχίσουμε αυτό που ξεκινήσαμε τα τελευταία χρόνια και σημειώνει μεγάλη επιτυχία, οι συγγραφείς να παρευρίσκονται μέσα στα περίπτερα, να υπογράφουν τα βιβλία τους, να έρχονται σε επαφή με το αναγνωστικό κοινό και να απαντούν στα ερωτήματά του», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μπαρμπουνάκης. Μάλιστα, θα ανακοινώνεται από τα μεγάφωνα ποιος συγγραφέας ή ποιητής βρίσκεται σε ποιο περίπτερο και για πόση ώρα, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι στις συναντήσεις αυτές δεν θα υπάρχουν ανεπιθύμητες απουσίες.
Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εκδοτών Βορείου Ελλάδος τόνισε ότι η χώρα μας παραμένει από τις πιο πλούσιες παραγωγικές συγγραφικές χώρες στον κόσμο, με τα τελευταία χρόνια να έχει καθιερωθεί ο αριθμός των 9.000 με 10.000 τίτλων νέων βιβλίων. «Βέβαια θυμόμαστε ότι την περίοδο του εγκλεισμού με την πανδημία, υπήρξε για έξι μήνες μια αύξηση των πωλήσεων των βιβλίων, οπότε οι εκδότες μπήκαν στη διαδικασία και τα επόμενα χρόνια να αυξήσουν την παραγωγή τους, με την αύξηση αυτή να κυμαίνεται στο 20-30% και σε ορισμένους εκδοτικούς οίκους ακόμη και στο 40%», σημείωσε.
Το φετινό φεστιβάλ θα είναι αφιερωμένο στα κυπριακά γράμματα και στην κυπριακή ποίηση. Στο πλαίσιο αυτό θα γίνουν διάφορες εκδηλώσεις, με κορυφαία την εκδήλωση με αφορμή τα πενήντα χρόνια από τη μεταπολίτευση και τα γεγονότα που συνέβησαν στην Κύπρο στις 20 – 23 Ιουλίου του ’74.
Η φετινή διοργάνωση του Φεστιβάλ Βιβλίου πραγματοποιείται δέκα μέρες αργότερα σε σχέση με πέρυσι, εξαιτίας του Europride 2024 και της αποψινής συναυλίας στο άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, που -σύμφωνα με τους διοργανωτές- αναμένεται να προσελκύσει χιλιάδες κόσμου. Η έναρξη του Φεστιβάλ Βιβλίου είναι την Παρασκευή 5 Ιουλίου, τα επίσημα εγκαίνια θα τελέσει τη Δευτέρα 8 Ιουλίου ο δήμαρχος Στέλιος Αγγελούδης, ενώ έως τις 21 Ιουλίου θα λειτουργεί καθημερινά από τις 7 το απόγευμα έως τις 11 το βράδυ.
Βαρβάρα Καζαντζίδου / ΑΠΕ-ΜΠΕ