Κάλεσμα προς όλες τις ποντιακές ομοσπονδίες της Ελλάδας και του εξωτερικού να βρεθούν ενωμένες ενόψει της συμπλήρωσης των 100 χρόνων από την Γενοκτονία των Ποντίων, το 2019, και να αγωνιστούν προκειμένου να κάνουν γνωστή την ιστορία και τον πολιτισμό των Ελλήνων του Πόντου, διεκδικώντας το δικαίωμα της αναγνώρισης της γενοκτονίας, απηύθυναν οι πρόεδροι τριών Παμποντιακών Ομοσπονδιών του εξωτερικού (Ευρώπης, ΗΠΑ- Καναδά και Αυστραλίας) και τα εννέα παραιτηθέντα μέλη του Δ.Σ. της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδας (ΠΟΕ), στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου που δόθηκε με αφορμή τις εκδηλώσεις του 2019 ανά τον κόσμο για τα 100χρονα.
Οι τρεις ομοσπονδίες των Ποντίων του εξωτερικού προτείνουν την σύσταση Οργανωτικής Επιτροπής, που θα συντονίσει και θα προετοιμάσει το πρόγραμμα των εκδηλώσεων για τα 100 χρόνια από την Γενοκτονία, ώστε να είναι πολύπλευρες και με απήχηση τόσο στις νέες γενιές των Ποντίων όσο και στην επιστημονική κοινότητα, αλλά και σε διεθνή φόρα και λόμπι.
“Οι εμπειρίες που έχουμε αποκτήσει ως Ομοσπονδία του εξωτερικού μπορούν να αποτελέσουν τα εργαλεία για έναν καλύτερο συντονισμό των εκδηλώσεων για τα 100χρονα, με ύψιστο στόχο την αναγνώριση της Γενοκτονίας. Επίκεντρο των εκδηλώσεων αυτών πρέπει να είναι ο πολιτισμός – χοροί, τραγούδια, γαστρονομία – και η ιστορία, μέσα από διεθνή επιστημονικά συνέδρια” είπε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ποντίων της Ευρώπης, Ανέστης Οσιπίδης.
Παράλληλα, μετέφερε την αγωνία του προέδρου της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλου, στην προ ημερών συνάντηση που είχε μαζί του αντιπροσωπεία της Ομοσπονδίας, προκειμένου τα 100χρονα να βρουν όλους τους Πόντιους ενωμένους. “Ας ενωθούμε για τα 100χρονα και μετά ας αναθεωρήσει ο καθένας τη θέση του, εάν αυτό επιθυμεί” είπε ο κ. Οσιπίδης.
“Το κύριο πρόβλημα μας είναι ότι δεν είμαστε ενωμένοι. Ο παγκόσμιος ελληνισμός Ποντίων θέλει την ένωση. Αυτή τη στιγμή ο θύτης (Τουρκία) καταβάλει μεγαλύτερη προσπάθεια για την μη αναγνώριση από ότι τα θύματα. Έχουμε χρέος προς τους προγόνους μας να συνεχίσουμε τον αγώνα μέχρι την αναγνώριση” επεσήμανε ο πρόεδρος της Παμποντιακής Ομοσπονδίας ΗΠΑ – Καναδά, Κώστας Τσιλφίδης, και έκανε λόγο για “τρικλοποδιές” από τον ελλαδικό χώρο, που εμποδίζουν την κοινή πορεία προς αυτό το στόχο. “Αυτό είναι ένα έγκλημα που μας βαραίνει” είπε. Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ποντίων της Αυστραλίας, Παναγιώτης Παπουνίδης, δήλωσε πως οι Έλληνες Πόντιοι του εξωτερικού θα συνεχίσουν τον αγώνα τους όπως έκαναν μέχρι σήμερα.
Ο εκπρόσωπος των εννέα παραιτηθέντων μελών του Δ.Σ. της ΠΟΕ, Θεοδόσης Κυριακίδης, διευκρίνισε ότι η σημερινή συνέντευξη Τύπου δεν αποτελεί νέα προσπάθεια διάσπασης, αλλά ένα κάλεσμα προς όλους τους εκπροσώπους των Ομοσπονδιών του εξωτερικού (Κύπρου, Ουκρανίας, Ρωσίας, Γεωργίας, Αρμενίας κ.α.) -ανεξάρτητα από το τι θα γίνει θεσμικά στον ελλαδικό χώρο– να υπάρξουν σημαντικά αποτελέσματα από τις εκδηλώσεις της συμπλήρωσης των 100 χρόνων της Γενοκτονίας των Ποντίων. “Να τεθούν οι βάσεις για συνεργασίες ώστε να αναγνωριστεί η Γενοκτονία από κράτη, να γίνουν δημοσιεύσεις σε μεγάλες εφημερίδες του εξωτερικού, να ενημερωθεί η επιστημονική κοινότητα” είπε χαρακτηριστικά.
Οι εννέα παραιτήθηκαν με επιστολή τους το Μάιο, καθώς δεν απέδωσε η προσπάθειά τους να υπάρξει κοινή εκδήλωση μνήμης για την Γενοκτονία (στις 19 Μαϊου) στη Θεσσαλονίκη από τις τρεις ποντιακές ομοσπονδίες της Ελλάδας (ΠΟΠΣ, ΠΟΣΕΠ και ΠΟΕ). Μία από τις προτάσεις που θα κατατεθούν στην Οργανωτική Επιτροπή που θα συντονίσει τις εκδηλώσεις μνήμης ανά τον κόσμο για τα 100χρονα είναι η διεξαγωγή εκδηλώσεων – ανά εβδομάδα σε διαφορετικό νομό της χώρας, αλλά και σε πόλεις του εξωτερικού – από την 1/1/2019 έως τις 31/12/2019.
Σημειώνεται ότι το Σαββατοκύριακο επίκειται η διεξαγωγή στη Θεσσαλονίκη του τακτικού συνεδρίου της Διεθνούς Συνομοσπονδίας Ποντίων Ελλήνων (ΔΙΣΥΠΕ), στο οποίο οι τρεις Ομοσπονδίες του εξωτερικού ανακοίνωσαν ότι δεν θα συμμετάσχουν, καθώς δεν συμφωνούν με τις οργανωτικές διαδικασίες.
ΑΠΕ-ΜΠΕ