Θεσσαλονίκη: Ιδρύεται Διεπαγγελματική Οργάνωση Πυρηνοκάρπων. Ξεκινά σήμερα στη Βέροια το 2ο Φεστιβάλ Ροδάκινου

Σε γραμμή εκκίνησης τίθεται η ίδρυση Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Πυρηνοκάρπων και όπως τόνισε μιλώντας στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο πρόεδρος της Κεντρικής Αγοράς Θεσσαλονίκης (ΚΑΘ), Δημήτρης Χαμπίδης, το σχετικό καταστατικό αναμένεται να υπογράψουν αρχικά, περισσότεροι από είκοσι ενδιαφερόμενοι, από περιοχές της Ημαθίας, Πέλλας και Θεσσαλίας.

     Στη διάρκεια ειδικής εκδήλωσης, που θα πραγματοποιηθεί στις 17/6 στην Βέροια, στις 19.00, παρουσία του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Βαγγέλη Αποστόλου, “θα μπει το νερό στο αυλάκι και θα προχωρήσει με ταχύτερο ρυθμό η προσπάθεια που κάνουμε τον τελευταίο ενάμιση χρόνο για την ίδρυση της συγκεκριμένης διεπαγγελματικής”, υπογράμμισε ο κ.Χαμπίδης.

       Έκανε γνωστό, ότι έδρα της Διεπαγγελματικής θα είναι η Βέροια, ενώ θα πλαισιώνεται κατά 50% από Οργανώσεις Παραγωγών και ισόποσα από μεμονωμένους συνεταιρισμούς και ιδιώτες, που έχουν ως κύριο προσανατολισμό, τις εξαγωγές. “Η κατάσταση είναι πιο ώριμη από ποτέ”, σημείωσε ο κ. Χαμπίδης, εκφράζοντας την αισιοδοξία του για την επιτυχία του εγχειρήματος.

      Απαντώντας σε ερώτηση για την πορεία της ΚΑΘ, ο κ. Χαμπίδης, επισήμανε ότι το 60% των προϊόντων της κατευθύνεται σε αγορές του εξωτερικού, ενώ τόνισε ότι την περίοδο 2015-2016 κινήθηκαν με θετικό ρυθμό 22% οι εξαγωγές φρούτων και λαχανικών. Η εξέλιξη αυτή, σε συνδυασμό με τη συρρίκνωση των εισαγωγών, σε γαλακτοκομικά και κρέας, οδήγησε σε μείωση του ελλείμματος του εμπορικού ισοζυγίου, που ενώ μέχρι και την προηγούμενη δεκαετία διαμορφωνόταν στα 2 δισ. ευρώ, το διάστημα 2015 – 2016 υποχώρησε στα 600 εκατ. ευρώ. “Φέτος, δεν αποκλείεται να ισοσκελιστεί το έλλειμμα αυτό ή ακόμη και να περάσουμε σε θετικό πρόσημο”, τόνισε ο κ. Χαμπίδης, επισημαίνοντας, ότι “άν λυθεί και το πρόβλημα με τα logistics, η έλλειψη των οποίων φρενάρει τις σημαντικές προσπάθειες που καταβάλλονται, τότε δεν αποκλείεται να καταγραφεί αλματώδης αύξηση”. Κατά τον κ. Χαμπίδη σύμφωνα με σχετικές μελέτες, μόλις το 11% των επισκεπτών στη χώρα μας καταναλώνουν ελληνικά προϊόντα, ενώ κυβερνητικός στόχος για φέτος, είναι αυτό να αυξηθεί στο 20%. “Οι τουρίστες δεν είναι ότι δεν θέλουν να καταναλώσουν ελληνικά προϊόντα. Απλώς,η απουσία του “ιμάντα” μεταφοράς των προϊόντων στα σημεία κατανάλωσης, εντός και εκτός ελληνικών συνόρων, δηλαδή η έλλειψη Logistics, μας κρατά χαμηλά στην λίστα, όχι της προτίμησης, αλλά της πρόσβασης”, τόνισε.

Την τιμητική του θα έχει το ροδάκινο στο 2o Φεστιβάλ Βέροιας (15-18/6)

    Με πλήθος εκδηλώσεων, τόσο ενημερωτικού όσο και ψυχαγωγικού χαρακτήρα, θα τιμηθεί και φέτος στην Ημαθία το…ροδάκινο, από την καλλιέργεια του οποίου οι κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής επί σειρά χρόνων συνεισφέρουν σημαντικά στον οικογενειακό προϋπολογισμό. Όλος ο “κόσμος”  του ροδάκινου συναντιέται και φέτος στη Βέροια, στο διάστημα 15- 18 Ιουνίου 2017, για το 2ο Φεστιβάλ Ροδάκινου που διοργανώνει ο Τουριστικός Όμιλος Βέροιας και η Κοινοπραξία Συνεταιρισμών Ομάδων Παραγωγών, υπό την αιγίδα του Επιμελητηρίου Ημαθίας.  Αξίζει να σημειωθεί ότι όλες οι δράσεις έχουν δωρεάν συμμετοχή για το κοινό.

   Οι εκδηλώσεις ξεκινούν σήμερα, με τη διοργάνωση του διήμερου 2ου Διεθνούς Συνεδρίου, το οποίο τελεί υπό την αιγίδα της Ελληνικής Εταιρείας Επιστήμης των Οπωροκηπευτικών και του Ινστιτούτου Γενετικής Βελτίωσης και Φυτογενετικών Πόρων του Τμήματος Φυλλοβόλων Οπωροφόρων Δένδρων Νάουσας. Στο συνέδριο θα συμμετέχουν καλεσμένοι ομιλητές από την Ελλάδα και το εξωτερικό, καλύπτοντας όλες τις εξελίξεις στη δενδροκομία της ροδακινιάς, αλλά και στα θέματα αγοράς, ποιότητας και φορολογίας. Ροδακινοχαρές για παιδιά, συναυλία, έκθεση φωτογραφίας και γιορτή γαστρονομίας.

     Εκατοντάδες παιδιά θα έχουν την ευκαιρία, το Σάββατο 17 Ιουνίου από τις 10:30 το πρωί, να συμμετέχουν σε εκπαιδευτικές δράσεις και δημιουργικά εργαστήρια, πάντα με επίκεντρο το ροδάκινο, που θα πραγματοποιηθούν στο νέο χώρο πολιτισμού, το “Εκκοκκιστήριο Ιδεών”. Το “μενού” περιλαμβάνει από κυνήγι θησαυρού, κατασκευές και γευσιγνωσία φρέσκου ροδάκινου και κομπόστας μαζί με διατροφολόγο, μέχρι τον ύμνο του …Ροδάκινου.

  Η φετινή διοργάνωση του Φεστιβάλ Ροδάκινου, ανοίγεται ακόμα περισσότερο στους ανθρώπους της πόλης, προσφέροντας μια μεγάλη συναυλία στο πάρκο της Εληάς, το Σάββατο 17 Ιουνίου στις 9 το βράδυ, υποδεχόμαστε στη σκηνή του πάρκου τους Gadjo Dilo και τους Balsam Blue, για ένα μουσικό ταξίδι στις μεγαλύτερες ρετρό επιτυχίες, με ένα άγγιγμα πιο swing!

 Ο διαγωνισμός φωτογραφίας του Τουριστικού Ομίλου Βέροιας, με θέμα τις Ανθισμένες Ροδακινιές, ξεπέρασε κάθε προσδοκία συμμετοχής με περισσότερους από 140 φωτογράφους και συνολικά 296 διαγωνιζόμενες φωτογραφίες. Τα βραβεία θα απονεμηθούν την Κυριακή 18 Ιουνίου (ώρα 12 μ.μ.) στο Δημαρχείο Βέροιας, όπου και θα εγκαινιαστεί η έκθεση φωτογραφίας – αφιέρωμα στο μοναδικό ροζ θέαμα των ανθισμένων ροδακινιών στον κάμπο της Βέροιας.

  Το Φεστιβάλ Ροδάκινου ολοκληρώνεται το απόγευμα της Κυριακής 18 Ιουνίου, με μια μεγάλη γιορτή γαστρονομίας στο πάρκο Εληάς. Από τις 7 το απόγευμα, επαγγελματίες της εστίασης, πολιτιστικοί σύλλογοι και διακεκριμένοι σεφ στήνουν ένα μεγάλο τραπέζι γευστικών απολαύσεων, που θα περιλαμβάνει τάρτα φούρνου, λουκούμια, χοιρινή τηγανιά, finger food, κέικ, γρανίτα και ένα σωρό λιχουδιές, μέχρι και ποντιακή κουζίνα, φυσικά με ροδάκινο.

ΑΠΕ-ΜΠΕ
Προηγούμενο άρθροΕπιστροφή φόρου εισοδήματος στους πρώτους 99.905 δικαιούχους
Επόμενο άρθροΘεσσαλονίκη: Αρωματοθεραπεία για την αποκατάσταση της χαμένης όσφρησης στο νοσοκομείο Παπαγεωργίου