Θεσσαλονίκη: Επώνυμη έδρα στο ΑΠΘ για «Εξωπλανητικά Συστήματα και Αστροβιολογία»

Επώνυμη έδρα με τίτλο «Εξωπλανητικά Συστήματα και Αστροβιολογία» ιδρύεται στον Τομέα Αστροφυσικής, Αστρονομίας και Μηχανικής του Τμήματος Φυσικής του ΑΠΘ, μετά την υπογραφή μνημονίου συνεργασίας του Ιδρύματος, με την εταιρεία ROKS MARITIME INC, η οποία κάνει και τη σχετική δωρεά για την πλήρωση της έδρας με καθηγητή που διαθέτει την εξειδίκευση.

Το Μνημόνιο Συνεργασίας υπέγραψαν ο πρύτανης του ΑΠΘ, καθηγητής Χαράλαμπος Φείδας, και ο εκπρόσωπος της εταιρείας Κωνσταντίνος Κροντηράς, ενώ στην τελετή υπογραφής, που έγινε σήμερα στην πρυτανεία, συμμετείχαν οι καθηγητές του Τμήματος Φυσικής Νικόλαος Στεργιούλας, Κλεομένης Τσιγάνης και Παντελής Παπαδόπουλος.
Το γνωστικό αντικείμενο «Εξωπλανητικά Συστήματα και Αστροβιολογία» συνδέεται με πλήθος διαστημικών αποστολών του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA) και της NASA. Πρόκειται για ένα νέο αντικείμενο υψηλού επιστημονικού ενδιαφέροντος και αντίκτυπου, που δεν υπάρχει αυτήν την στιγμή ως αυτόνομο αντικείμενο στον ελληνικό ακαδημαϊκό χώρο, ενώ εντάσσεται στο γενικότερο αντικείμενο «Πλανητικά Συστήματα», το οποίο πρόσφατα συστάθηκε στον Τομέα Αστροφυσικής, Αστρονομίας και Μηχανικής του Τμήματος Φυσικής του ΑΠΘ.
Η δωρεά θα διατεθεί, μεταξύ άλλων, για την πρόσληψη ενός επισκέπτη καθηγητή/τριας με εξειδίκευση στο γνωστικό αντικείμενο της επώνυμης έδρας, με διεθνή εμπειρία, που θα επιλεγεί κατόπιν εισήγησης στη Γενική Συνέλευση του Τμήματος Φυσικής. Επίσης, ένα μέρος της δωρεάς θα διατεθεί για την αναβάθμιση του εξοπλισμού και των υποδομών του Εργαστηρίου Αστρονομίας, στο οποίο θα φιλοξενηθεί η έδρα.
Η λειτουργία της έδρας θα συμβάλει αποφασιστικά στην ανάπτυξη των ερευνητικών δραστηριοτήτων της Σχολής Θετικών Επιστημών του ΑΠΘ, καθώς το ερευνητικό αντικείμενο είναι διεπιστημονικό, με αναφορά, εκτός από την Αστροφυσική, στις επιστήμες της Χημείας, της Βιολογίας και της Γεωλογίας, ενώ το τεχνικό μέρος του εξοπλισμού των παρατηρήσεων αφορά και σε αντικείμενα που θεραπεύονται στην Πολυτεχνική Σχολή του ΑΠΘ. Επιπρόσθετα, προβλέπεται η δημιουργία διεπιστημονικής φοιτητικής ομάδας που θα δραστηριοποιείται στο ερευνητικό αντικείμενο της επώνυμης έδρας και θα συμμετέχει σε δραστηριότητες και διαγωνισμούς της ESA.
«Με την ίδρυση της επώνυμης έδρας, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο πρωτοπορεί, για ακόμα μία φορά, καθώς αποκτά ξεχωριστή θέση στο ερευνητικό αντικείμενο των Εξωπλανητικών Συστημάτων και της Αστροβιολογίας, ανάμεσα στα πανεπιστήμια και τα ερευνητικά κέντρα της χώρας μας αλλά και στο διεθνές ακαδημαϊκό περιβάλλον» δήλωσε ο πρύτανης του ΑΠΘ.
Σημειώνεται ότι στον Τομέα Αστροφυσικής, Αστρονομίας και Μηχανικής έχει ήδη συσταθεί επιστημονική ομάδα, με συμμετοχή και πολλών φοιτητών, η οποία συμμετέχει σε νέες παρατηρήσεις εξωπλανητών, αξιοποιώντας τις υπάρχουσες υποδομές, όπως είναι τα τηλεσκόπια στο Αστεροσκοπείο του ΑΠΘ και στους αστρονομικούς σταθμούς του ΑΠΘ στο ΝΟΗΣΙΣ και στην Κύπρο, ενώ σύντομα θα λειτουργήσει και μεγαλύτερη υποδομή στον αστρονομικό σταθμό του ΑΠΘ στον Χολομώντα. Οι παρατηρήσεις αυτές συμβάλλουν ενεργά στην προετοιμασία της διαστημικής αποστολής ARIEL (Atmospheric Remote-sensing Infrared Exoplanet Large-survey) της ESA.

*Πηγή φωτογραφίας: ΑΠΘ

ΑΠΕ-ΜΠΕ
Προηγούμενο άρθροΒασίλης Σπανάκης: Οφείλουμε να ενισχύσουμε την κουλτούρα της εξωδικαστικής επίλυσης των διαφορών ιδίως στον χώρο της εργασίας
Επόμενο άρθροΈλεγχοι της ΑΑΔΕ σε όλες τις επιχειρήσεις για τη διασύνδεση POS – ταμειακών μηχανών