Μια ηθοποιός που «ζωντανεύει» πίνακες ζωγραφικής, μια κοπέλα που φτιάχνει κούκλες, ένα νεαρός νηπιαγωγός που δουλεύει πάνω στην εξοικείωση των παιδιών με τα Νέα Μέσα και ο εμπνευστής του ιστορικού, Διεθνούς Φεστιβάλ Κουκλοθεάτρου και Παντομίμας Κιλκίς είναι μόνο ορισμένοι από όσες και όσους συγκεντρώθηκαν, το βράδυ της Δευτέρας, στον πρώτο όροφο του Μπενσουσάν Χαν.
Εκεί, που άρχισε να σχηματοποιείται το «Homo Bufus», ένα δεκαήμερο φεστιβάλ που φιλοδοξεί «να μας εμψυχώσει, να μας ενώσει και να μας βγάλει από τη σοβαροφάνεια», όπως τονίζουν οι διοργανωτές του, Ιωάννα Μαμακούκα, Στυλιανός Ντοκούζ, Ιωάννα Σεραφειμίδου και Στέλα Τενεκετζή.
Το «Homo Bufus», με υπότιτλο «Από το άψυχο στο έμψυχο» και κέντρο την κούκλα, απευθύνεται τόσο σε παιδιά όσο και σε ενήλικες που αναζητούν τρόπους να βγάλουν τον παιδικό και δημιουργικό εαυτό τους.
Από το Μπενσουσάν Χαν σε όλη την πόλη
Με αφετηρία το Μπενσουσάν Χαν -το παλαιότερο πανδοχείο της πόλης, που βρίσκεται στα Άνω Λαδάδικα, στην οδό Εδέσσης και επέζησε από πολλές κατεδαφίσεις αλλά και από τη μεγάλη πυρκαγιά του 1917- και σημεία δράσης όλη την οδό Εδέσσης, την παραλία και το λιμάνι, το δεκαήμερο φεστιβάλ αναμένεται να αρχίσει την 1η Απριλίου 2022 «σαν ψέμα», όπως σημειώνουν οι διοργανωτές του.
Σε συνεργασία με δημιουργικές μονάδες και ομάδες της Θεσσαλονίκης, αλλά και με το Τμήμα Θεάτρου του ΑΠΘ, το «Homo Bufus» δίνει «βήμα σε νέους να δείξουν τη δουλειά τους», όπως τόνισε στη συνάντηση ο Στέργιος Πρώιος, ο οποίος διδάσκει σκηνογραφία στο Τμήμα Θεάτρου.
«Είναι αναγκαίο αυτό που κάνετε. Δίνετε στον κόσμο τη δυνατότητα να συμμετέχει», συμπλήρωσε, με τη σειρά του, ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Κουκλοθεάτρου Κιλκίς Χουάν Χοσέ Κοράλες, καθώς ένας από τους πυλώνες της διοργάνωσης είναι η συμμετοχή των πολιτών.
Μέχρι τις αρχές Φεβρουαρίου, οι διοργανωτές συγκεντρώνουν προτάσεις για δράσεις, αλλά και για οικονομική και επικοινωνιακή στήριξη, με στόχο το μεγαλύτερο μέρος των δράσεων του φεστιβάλ να μπορέσει να είναι δωρεάν προς τους πολίτες.
Ο μπούφος και η πλάνη
Ο τίτλος του Φεστιβάλ αποτελεί ένα κάλεσμα να βγούμε από την πλάνη και την ακινησία, που σε μεγάλο βαθμό μας επέβαλε ο κορονοϊός. Ο μπούφος, που «δάνεισε» το όνομά του σε αυτό, είναι παρεξηγημένος ή καλύτερα μας έχει …πλανέψει. Πρόκειται για ένα έξυπνο πτηνό που κατορθώνει εύκολα να εξασφαλίζει την τροφή του και να αποφεύγει τους διώκτες του. Θεωρείται κουτός, επειδή την ημέρα μένει σχεδόν ακίνητος, είναι όμως υπερ-ενεργητικός τις νύχτες. Το «Homo Bufus» θα είναι χωρισμένο σε τρεις ζώνες (πρωί- μεσημέρι- βράδυ) και θα περιλαμβάνει παραστάσεις, εργαστήρια, ομιλίες και εκπαιδευτικά προγράμματα.
*Τις φωτογραφίες παραχώρησαν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ οι διοργανωτές
ΑΠΕ-ΜΠΕ / Δήμητρα Κεχαγιά