Θεσσαλονίκη: Εμβόλια mRNA για την καταπολέμηση της Γρίπης των Πτηνών – Αλώβητη η χώρα μας

Αλώβητη έχει μείνει προς το παρόν η χώρα μας σε ό,τι αφορά την εκδήλωση κρουσμάτων της Γρίπης των Πτηνών, η οποία αν και τη διετία 2021-2022 αποδεκάτισε εκατομμύρια σμήνη σε όλη την ΕΕ και ανάγκασε τις κυβερνήσεις χωρών της Ευρώπης στην καταβολή δισεκατομμυρίων αποζημιώσεων, ωστόσο μέχρι σήμερα δεν έχει αποβεί μοιραία για άνθρωπο, αφού δεν έχει καταγραφεί κανένας θάνατος.

Επιβεβαιώνοντας δε το ρητό «ουδέν κακόν αμιγές καλού», για την αντιμετώπιση της Γρίπης των Πτηνών στα πουλερικά, αναπτύχθηκαν εμβόλια mRNA, στα πρότυπα ακριβώς αυτών που κατασκευάστηκαν για την καταπολέμηση της covid-19 και σήμερα αποτελούν ένα ισχυρό όπλο για τους εκτροφείς, που πλέον μπορούν να δράσουν προληπτικά με την άδεια και της ΕΕ, διασφαλίζοντας επάρκεια προϊόντων και την οικονομική τους βιωσιμότητα.

Αυτά επισήμανε ο διευθυντής κτηνιατρικών υπηρεσιών πουλερικών EU της CEVA Animal Health, Δρ. Κωνσταντίνος Κουτουλής μιλώνταςστο περιθώριο των εργασιών του διήμερου Διεθνούς Συμποσίου Πτηνοτροφίας που διοργανώνει από σήμερα στις εγκαταστάσεις της στη Θεσσαλονίκη, η Αμερικανική Γεωργική Σχολή (ΑΓΣ).  Ο ίδιος υπογράμμισε ότι η χώρα μας έχει μείνει αλώβητη, καθώς οι παραγωγικές μονάδες στην Ελλάδα δεν είναι τοποθετημένες σε περιοχές που αποτελούν περάσματα για τα άγρια αποδημητικά πτηνά. Επισημαίνεται ότι η CEVA Animal Helath είναι μια παγκόσμια εταιρεία κτηνιατρικής υγείας που επικεντρώνεται στην έρευνα, ανάπτυξη, παραγωγή και εμπορία φαρμακευτικών προϊόντων και εμβολίων για κατοικίδια ζώα, χοίρους και πουλερικά.

Εμβόλια mRNA για χήνες και πάπιες και μέσα στο 2025 για γαλοπούλες

 Η Γρίπη των Πτηνών, τη διετία 2021-2022, προκάλεσε το θάνατο 50 εκατομμυρίων πουλερικών στην Ευρώπη και μόνο η γαλλική κυβέρνηση κατέβαλε ως αποζημίωση στους εκτροφείς πάνω από 1,5 δισ. ευρώ , σύμφωνα με τον κ. Κουτουλή, ο οποίος πρόσθεσε ότι στον προαναφερθέν διάστημα εκδηλώθηκαν πάνω από 3.000 κρούσματα κυρίως στη Βόρεια Ευρώπη, γεγονός που ενέτεινε την ανησυχία της Κομισιόν και τελικά προέβη στην αλλαγή της νομοθεσίας που ουσιαστικά άνοιξε το δρόμο για τον προληπτικό εμβολιασμό. Αυτό κατέστη αναγκαίο, αφού σε περίπτωση εκδήλωσης κρούσματος της Γρίπης των Πτηνών σε κάποια μονάδα, θα πρέπει να θανατωθεί όλο το σμήνος και να ληφθούν και να τηρηθούν πολύ αυστηρά μέτρα επιτήρησης για ένα μήνα τουλάχιστον, μέτρα που ουσιαστικά πλήττουν τη βιωσιμότητα των ίδιων των εκτροφέων.

Το εμβόλιο mRNA για τα πτηνά, εφαρμόστηκε πρώτη φορά στην Γαλλία τον Νοέμβριο του 2023 σε χήνες και πάπιες και σύμφωνα με τον κ. Κουτουλή, εντός του 2025 δεν αποκλείεται να δοθεί το πράσινο φως και για τη χρήση του σε όρνιθες και γαλοπούλες. «Το εμβόλιο mRNA για τα πτηνά έχει το μεγάλο πλεονέκτημα ότι μπορεί πολύ εύκολα και γρήγορα να μεταβληθεί η σύνθεσή του, ανάλογα με το στέλεχος του ιού που εμφανίζεται σε κάθε επιδημία», τόνισε ο ίδιος και πρόσθεσε ότι δυνητικά η δημιουργία του ανοίγει το δρόμο και για την ανάπτυξη και άλλων αντίστοιχου τύπου εμβολίων για την κτηνοτροφία γενικά. Σήμερα, η CEVA διαθέτει πάνω από 100 εκατ. δόσεις του εμβολίου mRNA για τα πτηνά, με το κόστος του βέβαια να είναι υψηλό, έως και τριπλάσιο έναντι κάποιου άλλου εμβολίου που υπολογίζεται σε 40 ευρώ ανά 1.000 νεοσσούς.

Τονίζεται ότι η Γρίπη των Πτηνών, μεταδίδεται ταχύτατα και τα πουλερικά που θα νοσήσουν, τελικά θα καταλήξουν. «Αν εκδηλωθούν κρούσματα σε μία φάρμα, μέσα σε τρεις μέρες θα καταλήξει το 90% των πτηνών», τόνισε ο κ. Κουτουλής. Τα εμβόλια τύπου Vector, που αναπτύχθηκαν προ 20ετίας, χρησιμοποιούνται σε διάφορες χώρες, κυρίως τις ασιατικές.

Το διήμερο Διεθνές Συμπόσιο Πτηνοτροφίας

Το διήμερο Διεθνές Συμπόσιο Πτηνοτροφίας από την Αμερικανική Γεωργική Σχολή, πραγματοποιείται με τη συμμετοχή κορυφαίων επιστημόνων από την Ελλάδα και το εξωτερικό, οι οποίοι θα συζητήσουν τις τελευταίες τάσεις και καινοτομίες στον τομέα της εκτροφής πουλερικών.

Διαπιστώνεται ότι πλέον η λεκάνη της Μεσογείου μετατρέπεται σε επίκεντρο κλιματικής και ανθρωπιστικής κρίσης και σημαντικό μέρος του αυξανόμενου πληθυσμού μεγάλων γειτονικών περιοχών μεταναστεύει προς την Ευρώπη, όπου στο μεταξύ η αγροκτηνοτροφική ενασχόληση εγκαταλείπεται. Η βιώσιμη και σταθερότερη παραγωγή θρεπτικών τροφών αναδεικνύεται σε ολοένα και πιο κρίσιμη πρόκληση, προκειμένου να προληφθεί και να αντιμετωπιστεί η εντεινόμενη κοινωνική και επισιτιστική κρίση. Η πτηνοτροφία συνιστά σθεναρό πυλώνα παραγωγής τροφίμων καθώς η παραγωγή κρέατος πουλερικών και αβγών μπορούν να συνεισφέρουν στην προσφορά ασφαλών τροφίμων υψηλής διατροφικής αξίας.

ΑΠΕ-ΜΠΕ
Προηγούμενο άρθροΚωστής Χατζηδάκης: Αυξημένες επιχορηγήσεις και φορολογικά κίνητρα για συγχωνεύσεις και καινοτομία
Επόμενο άρθροΠέλλα: Αθωώθηκε 72χρονος για επεισόδιο με τον γιο του, τον οποίο έχασε λίγο καιρό αργότερα σε θανατηφόρο εργατικό