Θεσσαλονίκη: «Εχω κερατόκωνο, τώρα τι;», ένα βιβλίο για μια πάθηση του κερατοειδούς που διανέμεται δωρεάν στο πλαίσιο της διεθνούς καμπάνιας Violet June

«Έχω κερατόκωνο, τώρα… τι;» είναι ο τίτλος του βιβλίου του δρ. Renato Ambrósio από το Οφθλαμολογικό Ινστιτούτο του Ρίο ντε Τζανέρο (Instituto de Olhos, Rio de Janeiro), που κυκλοφορεί και στα ελληνικά  και διανέμεται δωρεάν στο πλαίσιο της διεθνοποίησης της της βραζιλιάνικης καμπάνιας ευαισθητοποίησης για τον κερατόκωνο «Violet June».

Πρόκειται για μια ιστορία μυθοπλασίας, με μικρές δόσεις πραγματικότητας, που έχει θέμα μια πάθηση του κερατοειδούς, τον κερατόκωνο. Στο βιβλίο επισημαίνεται ότι «η άγνοια μπορεί να βλάψει παραπάνω και από την ίδια την ασθένεια». Βασικός στόχος του είναι η συνειδητοποίηση της σοβαρότητας του κερατόκωνου και η ενημέρωση ώστε να μπορούν οι ασθενείς και οι οικογένειές τους να ζουν καλύτερα με την πάθηση και να λαμβάνουν συνειδητές αποφάσεις για τη διαχείρισή της.

Η Violet (Βιολέτα), που είναι η ηρωίδα του βιβλίου, περιγράφει την περιπέτειά της όπως αυτή την έζησε μέσα από τα παιδικά της μάτια, ταξιδεύοντας τους αναγνώστες στον κόσμο του κερατόκωνου μιας πάθησης, η οποία υπάρχει σε ένα σημαντικό μέρος του πληθυσμού. Αυτό που θα ήθελε η Violet είναι να καταλάβει ο αναγνώστης ότι το τρίψιμο των ματιών είναι σε θέση να επηρεάσει την όραση.

Τι είναι ο κερατόκωνος;

Ο κερατόκωνος είναι μια περίεργη πάθηση του κερατοειδή χιτώνα (το παράθυρο του οφθαλμού προς τον κόσμο), η οποία χαρακτηρίζεται από την παρουσία μιας προοδευτικής παραμόρφωσης της επιφάνειάς του. Ο κερατοειδής σταδιακά αποκτά μια «κωνική» μορφή (σαν προεξοχή), παραμορφώνοντας σημαντικά το είδωλο που σχηματίζεται στον βυθό του οφθαλμού. Ταυτόχρονα παρατηρείται προοδευτική κι επικίνδυνη λέπτυνση, ουλοποίηση και τελικά θολερότητα στην περιοχή που εντοπίζεται ο κώνος.

Εφόσον αφεθεί ανεξέλεγκτος είναι σε θέση να προκαλέσει ανεπανόρθωτες αλλοιώσεις στην όραση. Θεωρείται κληρονομική πάθηση αφού οφείλεται σε γενετικούς παράγοντες. Εμφανίζεται συνήθως στην εφηβεία, όπου κι εξελίσσεται σχετικά γρήγορα. Στη συνέχεια επιβραδύνεται και ο ρυθμός εξέλιξης σταματά περίπου στα 35 χρόνια της ζωής. Στην Ελλάδα παρατηρείται πως περίπου 1 στους 2000 ανθρώπους πάσχει από κερατόκωνο.

Οι ενδιαφερόμενοι έχουν τη δυνατότητα να προμηθευτούν το βιβλίο «Έχω Kερατόκωνο, τώρα… τι;» στις εγκαταστάσεις του Ινστιτούτου Ophthalmica (Κεντρική μονάδα: Βασ. Όλγας 196 & Πλούτωνος 27 γωνία, Παράρτημα κέντρου πόλης: Αγ. Σοφίας 40) και για τους επόμενους μήνες θα μπορούν να κάνουν download τμηματικά τα κεφάλαια του e-book (pdf format) στην επίσημη ιστοσελίδα www.ophthalmica.gr.

Να σημειωθεί ότι την επιμέλεια της ελληνικής έκδοσης του βιβλίου είχε η επιστημονική ομάδα του Ινστιτούτου Οφθαλμολογίας & Μικροχειρουργικής Ophthalmica.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Προηγούμενο άρθροΚΕΘΕΑ: Τα μέτρα και ο φόβος της πανδημίας μείωσαν κατά 12% τη ζήτηση θεραπείας
Επόμενο άρθροΚυρ. Πιερρακάκης: Αυτονόητο βήμα η ενημέρωση των μαθητών για τις πανελλαδικές εξετάσεις μέσω κινητού