Θεσσαλονίκη: Δράσεις ευαισθητοποίησης για τον HIV, “έναν ιό που αφορά κάθε σεξουαλικά ενεργό άτομο”

Τέσσερις δεκαετίες μετά την πρώτη επίσημη διάγνωση του HIV, το στίγμα παραμένει για ένα ιό που αφορά κάθε σεξουαλικά ενεργό άτομο, τόνισαν οι διοργανωτές δράσης που πραγματοποιήθηκε στην πλατεία Αριστοτέλους, στο πλαίσιο της σημερινής, Παγκόσμιας Ημέρας για το AIDS.

 Τη διεξαγωγή rapid test για HIV, ηπατίτιδες Β και C και ψυχοκοινωνική υποστήριξη, όπως και διανομή ενημερωτικού υλικού και προφυλακτικών, περιλάμβαναν οι δράσεις που ξεκίνησαν από το πρωί στην πλατεία Αριστοτέλους από τη «Θετική Φωνή» – Σύλλογος Οροθετικών Ελλάδος και το Checkpoint – Κέντρο πρόληψης και εξέτασης για τον HIV, σε συνεργασία με την υπηρεσία Streetwork του ΟΚΑΝΑ, τους Γιατρούς του Κόσμου και το δήμο Θεσσαλονίκης.

Παράλληλα, εργαζόμενοι από τις νεοσύστατες δομές της Γονεϊκής Στήριξης και Προστασίας, της Έγκαιρης Παρέμβασης σε Εφήβους με Παραβατική Συμπεριφορά – Υπηρεσία ‘Αμεσης Κοινωνικής Παρέμβασης και από το Πρόγραμμα Κοινωνικής Ένταξης – Υπηρεσίες Νομικής Συμπαράστασης του ΟΚΑΝΑ ενημέρωναν τους διερχόμενους για τις προσφερόμενες υπηρεσίες τους. Επιπλέον, στο χώρο, μπροστά από το «Ολύμπιον» όπου είχε στηθεί εικαστική εγκατάσταση από τον εικαστικό Γιάννη Πρώιο, πραγματοποιήθηκε και δρώμενο δρόμου από τους Γιατρούς του Κόσμου για την ευαισθητοποίηση του κοινού για τον HIV.

“Σήμερα, 1η Δεκέμβρη- ημέρα μνήμης για τα 40 χρόνια από την πρώτη διάγνωση, είμαστε εδώ για να υπενθυμίσουμε στον κόσμο ότι δεν έχουμε τελειώσει ακόμη με τον HIV. Στόχος μας είναι να καταρρίψουμε το στίγμα και γι΄αυτό κάνουμε εδώ αλλά και στα Κέντρα Πρόληψης, δωρεάν, γρήγορες και ανώνυμες εξετάσεις για τον HIV και τις ηπατίτιδες» ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο  εργαζόμενος  στη «Θετική φωνή» και σύμβουλος σεξουαλικής υγείας στα Check point, Γιώργος Χριστοδούλου. Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι αρκετοί δεν γνωρίζουν ότι η νόσος είναι διαχειρίσιμη πλέον και με την αντιρετροϊκή αγωγή, ο ιός καταστέλλεται και κατ΄ επέκταση ο φορέας δεν είναι μεταδοτικός.

«Είναι σημαντικό να πούμε ότι ο ιός δεν αφορά συγκεκριμένους ανθρώπους και συγκεκριμένες σεξουαλικές προτιμήσεις αλλά κάθε σεξουαλικά ενεργό άτομο» υπογράμμισε.

Το ίδιο επανέλαβε και ο συντονιστής του πολυιατρείου των Γιατρών του Κόσμου στη Θεσσαλονίκη Θάνος Ρούσος Θάνος, ξεκαθαρίζοντας ότι «οι ιοί δεν κάνουν διακρίσεις, είμαστε όλοι το ίδιο εκτεθειμένοι και πρέπει όλοι να λαμβάνουμε τα ίδια μέτρα».

 «Λέμε «ναι» στην προφύλαξη, στην πρόληψη και στη γνώση» τόνισε από την πλευρά του ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας ο οποίος βρέθηκε στην εκδήλωση.

Το βράδυ, στον πεζόδρομο της Αγίας Σοφίας, θα γίνει αφή κεριών, σε σχήμα κορδέλας (red ribbon) του διεθνούς συμβόλου της επίγνωσης και της επαγρύπνησης για το AIDS, ως ελάχιστος φόρος τιμής στους αποβιώσαντες εξαιτίας της νόσου.

ΑΠΕ-ΜΠΕ / Νατάσα Καραθάνου

Προηγούμενο άρθροΛΟΤΤΟ: Κλήρωση & διαλογή της 1ης-12-2021
Επόμενο άρθροΠορτογαλία-Covid-19: Πρωταθλήτρια στους εμβολιασμούς, η Πορτογαλία ξεκινά και πάλι τη μάχη ενάντια στον χρόνο