Σκοτεινές εικόνες, ζωγραφισμένες με μαύρο και γκρι χρώμα, θλίψη στα πρόσωπα… και από την άλλη, όλη η χρωματική παλέτα και πολλά χαμόγελα με χαρά που ξεχειλίζει.
Καπνιστές από τη μία πλευρά, μη καπνιστές από την άλλη.
Σ’ αυτό τον καμβά αποτύπωσαν τον τρόπο που αντιλαμβάνονται τις συνέπειες του καπνίσματος στη ζωή μας μαθητές απ’ όλη τη χώρα, που συμμετείχαν στον 9ο πανελλήνιο μαθητικό διαγωνισμό, με θέμα «Ζωή χωρίς εξαρτήσεις», η απονομή βραβείων του οποίου έγινε, σήμερα, στο συνεδριακό κέντρο «Ι. Βελλίδης» της ΔΕΘ.
Δεκαεννέα παιδιά από σχολεία τόσο της πρωτοβάθμιας όσο και της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, που αποτύπωσαν με τις μπογιές και τα πινέλα τους, σκέψεις, συναισθήματα και μηνύματα για το πώς το κάπνισμα επηρεάζει την καθημερινότητά μας, διακρίθηκαν στον διαγωνισμό και παρέλαβαν τα βραβεία τους στη σημερινή εκδήλωση.
«Η εκδήλωση είναι φτιαγμένη από παιδιά για τα παιδιά», εξήγησε ο Κώστας Βασιλείου, εκπαιδευτικός, υπεύθυνος ευρωπαϊκών προγραμμάτων της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Θεσσαλονίκης και υπεύθυνος για το smoke free στη Βόρεια Ελλάδα. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, μικροί και μεγαλύτεροι σε ηλικία μαθητές «μίλησαν» με τς μπογιές τους και κατάφεραν να μεταδώσουν το δικό τους μήνυμα για το κάπνισμα και τις συνέπειές του.
«Βραβεύονται διακριθέντες μαθητές από όλη την Ελλάδα σε θέματα σχετικά με την αποτροπή του καπνίσματος. Παιδιά που από διάφορα σχολεία της χώρας μας, με την καλλιτεχνική τους φύση λένε “όχι” στο κάπνισμα και συνάμα συμμετέχουν σε μια καμπάνια ενημέρωσης. Όλα γίνονται από τα ίδια τα παιδιά, με μουσική επένδυση δική τους και δρώμενα θεατρικά και άλλα», σημείωσε ο κ. Βασιλείου.
Από την πλευρά του, ο Παναγιώτης Mπεχράκης, πρόεδρος επιστημονικής επιτροπής της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας, σημείωσε ότι αυτές οι δράσεις στοχεύουν σε έναν κόσμο καλύτερο. «Πιστεύουμε ότι για να αλλάξουμε ακόμη πιο πολύ τη νοοτροπία της κοινωνίας μας, άλλα και ειδικότερα των παιδιών, πρέπει να δουλέψουμε στη σχολική ηλικία και αυτό κάνουμε επί σειρά ετών. Έχουμε πετύχει αρκετά αξιόλογα αποτελέσματα, για τα οποία βραβεύτηκαν και από την Ευρωπαϊκή Ένωση οι δράσεις μας ως οι καλύτερες δράσεις για τον καρκίνο στην Ευρώπη, τον προηγούμενο χρόνο. Η φιλοσοφία των εκδηλώσεων αυτών δεν είναι να κάνουμε μάθημα στα παιδιά, άλλα να βάλουμε τα παιδιά να υψώσουν τη φωνή τους για μια κοινωνία καλύτερη, που θα αναδείξει τον ρόλο των παιδιών και θα δυναμώσει τη φωνή τους», τόνισε ο κ. Μπεχράκης.
«Επί 65 χρόνια δίνουμε τον δικό μας αγώνα για την προάσπιση της υγείας των συμπολιτών μας και ιδίως της νέας γενιάς, με εξαιρετικά προγράμματα», σημείωσε, μιλώντας στην εκδήλωση, ο Ευάγγελος Φιλόπουλος, πρόεδρος της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας. «Στο πλαίσιο αυτό», πρόσθεσε, «τη συγκεκριμένη εκστρατεία, που αφορά στα νέα παιδιά, τη θεωρούμε ένα πολύ μεγάλο επίτευγμα και δεν μένουμε μόνο σε αυτό. Η υπόθεση της υγείας είναι υπόθεση όλων μας, όχι μόνο του κράτους, άρα όλοι μας πρέπει να συμβάλουμε και εθελοντικά σε αυτήν την προσπάθεια».
Στην εκδήλωση έδωσε το «παρών» και ο περιφερειακός διευθυντής Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας Θωμάς Μπαχαράκης, ο οποίος ανέφερε ότι με δεδομένο το μεγάλο ποσοστό εφήβων, που ξεκινούν το κάπνισμα σε μικρή ηλικία, είναι πολύ σημαντική η διεξαγωγή του διαγωνισμού και όλες οι σχετικές δράσεις. «Τα παιδιά πρέπει να υιοθετήσουν αντικαπνιστική στάση», είπε ο κ. Μπαχαράκης και συνεχάρη τόσο τα παιδιά που συμμετείχαν στον διαγωνισμό όσο και τους διοργανωτές.
Από την πλευρά της, η αντιπεριφερειάρχης Υγείας Μελίνα Δερμεντζοπούλου σημείωσε ότι ο μαθητικός διαγωνισμός που γίνεται τα τελευταία χρόνια είναι σπουδαίος για όλους και τα παιδιά δίνουν ένα φωτεινό παράδειγμα στους μεγαλύτερους. «Χαιρόμαστε που φιλοξενούμε τη διοργάνωση στη Θεσσαλονίκη και που ήρθαν όλα τα παιδιά από την περιφέρεια μας στην πόλη μας. Ανταποκριθήκαμε άμεσα ως Περιφέρεια και έχουμε την ευθύνη για την πρόληψη σε πολλούς τομείς. Για τον λόγο αυτό, οι ίδιοι μας πηγαίνουμε σε σχολεία και ενημερώνουμε για ό,τι έχει να κάνει με την πρόληψη», τόνισε
* Ο πίνακας με τα βραβεία του 9ου Πανελλήνιου Μαθητικού Διαγωνισμού «Ζωή Χωρίς Εξαρτήσεις»
Αναστασία Τελιανίδου / ΑΠΕ-ΜΠΕ