Θεσσαλονίκη – Χ. Κασίμης: “Ποιότητα, ταυτότητα και οργανική γεωργία είναι το πρότυπο που προωθείται στην ελληνική γεωργία”

Ποιότητα, ταυτότητα και οργανική γεωργία είναι το πρότυπο που προωθείται στην ελληνική γεωργία, τόνισε ο γενικός γραμματέας Αγροτικής Πολιτικής και Διαχείρισης Κοινοτικών Πόρων, Χαράλαμπος Κασίμης, μιλώντας σε εκδήλωση, στη Θεσσαλονίκη, με θέμα: “Μαζί καινοτομούμε, για τη γεωργία, την κτηνοτροφία και το περιβάλλον”.

“Μέχρι το 2050, η ζήτηση σε αγροτικά προϊόντα θα εκτοξευτεί σε ποσοστά 100%, όπως λένε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών (FAO), παράλληλα θα εκτιναχθεί η ζήτηση για προϊόντα ταυτότητας και ποιότητας, στα οποία οι τιμές είναι πολύ υψηλότερες από τα συμβατικά αγροτικά προϊόντα. Νομίζω ότι είναι ορατός ο στόχος της ελληνικής γεωργίας και της ελληνικής αγροτικής ανάπτυξης. Εκεί στοχεύουμε και τα εργαλεία που θα έχουμε την ερχόμενη προγραμματική περίοδο στα χέρια μας θα είναι τέτοια που μπορεί μεν να μας δυσκολέψουν -εννοώ οι προτάσεις της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής- αλλά ταυτόχρονα θα αποτελούν τη μεγάλη πρόκληση για να πετύχουμε αυτό τον στρατηγικό στόχο” είπε χαρακτηριστικά ο κ. Κασίμης.

Αναφερόμενος στο μέτρο 16 του προγράμματος αγροτικής ανάπτυξης, τόνισε ότι κάνει τη διαφορά, χτίζει προσδοκίες και απαντά σε προκλήσεις της ελληνικής γεωργίας καθώς επιδιώκει να φέρει κοντά αγρότες και παραγωγούς με την ερευνητική κοινότητα. “Είναι λάθος να πιστεύουμε ότι οι αδυναμίες που εμφανίζει η ελληνική αγροτική οικονομία σε όρους καινοτομίας είναι διαρθρωτικού ή  πολιτισμικού χαρακτήρα, αδυναμίες στην αποδοχή της καινοτομίας ή του νέου. Είναι λάθος αυτό. Στη δεκαετία του ‘50 και του ‘60 όλες οι έρευνες έδειξαν ότι ο αγροτικός πληθυσμός είναι ανοιχτός στο καινούριο και στο νέο” είπε χαρακτηριστικά.

Πιο συγκεκριμένα ανέφερε ότι η εκδήλωση για το μέτρο 16 έρχεται σε μια περίοδο κορύφωσης της πορείας του προγράμματος αγροτικής ανάπτυξης, με την έννοια ότι το πρόγραμμα βρίσκεται στην πλήρη ανάπτυξή του. “Έχουμε αυτή τη στιγμή δεσμεύσει σε ανειλημμένες υποχρεώσεις και νέα μέτρα το 80% της δημόσιας δαπάνης του προγράμματος και σε ό,τι αφορά τα μέτρα του νέου προγράμματος έχουμε δεσμεύσει 3 δισ. από τα 4,7 δισ. του προγράμματος αγροτικής ανάπτυξης” επισήμανε ο κ. Κασίμης.

“Το πρόγραμμα έχει ήδη με όρους απορρόφησης πάνω από τρεις μονάδες πάνω από τον μέσο κοινοτικό όρο απορρόφησης, άρα είμαστε σε καλό δρόμο” σημείωσε, επισημαίνοντας πως η ζήτηση για τα μέτρα του προγράμματος είναι υψηλή και υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον για τον αγροδιατροφικό τομέα.

Από την πλευρά της, η προϊσταμένη στη μονάδα δικτύωσης και δημοσιότητας της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014 – 2020, Χριστίνα Μακρανδρέου, ανέφερε ότι το εθνικό αγροτικό δίκτυο δημιουργήθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος αγροτικής ανάπτυξης και εδώ και ένα χρόνο ξεκίνησε κύκλος ενημερωτικών συναντήσεων σε όλες τις περιφέρειες της χώρας για την υποστήριξη του μέτρου 16. Επισήμανε ότι με την εκδήλωση της Θεσσαλονίκης κλείνει ο κύκλος των μεγάλων εκδηλώσεων, χωρίς να αποκλείεται το ενδεχόμενο διοργάνωσης και άλλων εκδηλώσεων μικρότερης κλίμακας. Ανακοίνωσε δε ότι αιτήσεις στο μέτρο 16 θα υποβάλλονται μέχρι τις 3 Σεπτεμβρίου και γνωστοποίησε ότι γίνεται μια προσπάθεια για τη δημιουργία ενός δικτύου καινοτομίας σε εθνικό επίπεδο, στο οποίο θα συμμετέχουν όσοι συνέβαλαν για να δημιουργηθούν οι επιχειρησιακές ομάδες του μέτρου 16.

 

ΑΠΕ-ΜΠΕ
Προηγούμενο άρθροΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΕ ΒΙΝΤΕΟ: Μπραντ Πιτ: Πρώτα τα παιδιά μου και μετά η προσωπική ζωή
Επόμενο άρθροΑύξηση κατά 0,3% σημείωσε ο αριθμός των βοοειδών – Μείωση αιγοπροβάτων στη χώρα μας το 2016, σύμφωνα με την έρευνα ζωικού κεφαλαίου της ΕΛΣΤΑΤ