Θεσσαλονίκη: Αύξηση της επιβίωσης ασθενών με καρκίνο χάρη σε νέες τεχνικές για τις οποίες εξειδικευμένοι επιστήμονες ανταλλάσσουν απόψεις στο  Ελληνοβρετανικό Χειρουργικό Forun

Αύξηση της επιβίωσης των ασθενών με καρκίνο επιτυγχάνεται χάρη στις νέες χειρουργικές τεχνικές και τα ογκολογικά πρωτόκολλα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα  αποτελεί  η αύξηση κατά 40% της πενταετούς επιβίωσης ασθενών με καρκίνο του παγκρέατος, κάτι που πριν 10-15 χρόνια ήταν αδύνατο. 

Τα παραπάνω επισήμανε ο καθηγητής χειρουργικής και διευθυντής της Ε΄ Χειρουργικής Κλινικής του Ιατρικού Διαβαλκανικού , Δημήτριος Γιακουστίδης, με αφορμή το ελληνοβρεταννικό χειρουργικό forum οι εργασίες του οποίου πραγματοποιούνται 29-30 Σεπτεμβρίου στη Θεσσαλονίκη . Στο πλαίσιο του forum, που διοργανώνεται υπό την αιγίδα της Ιατρικής Εταιρείας Θεσσαλονίκης και του Ομίλου Ιατρικού Αθηνών, οι Surgical Travelers του Ηνωμένου Βασιλείου, όπως ονομάζεται η ομάδα των χειρουργών διαφόρων ειδικοτήτων με  επικεφαλής τον διακεκριμένο χειρουργό Satya Bhattacharya, συζήτησαν για τις διάφορες χειρουργικές τεχνικές με τους Έλληνες συναδέλφους τους και αντάλλαξαν απόψεις.

«Είχαμε την ευκαιρία να ακούσουμε από τους εκλεκτούς προσκεκλημένους ομιλητές σημαντικά νέα σχετικά με την αύξηση της επιβίωσης των ασθενών με καρκίνο, με τις νέες χειρουργικές τεχνικές, επεμβατικές όπως είναι οι λαπαροσκοπικές οι ρομποτικές  αλλά και οι ανοιχτές κλασικές τεχνικές. Όλα αυτά  ωφελούν τους ασθενείς μας ,σε δύσκολες παθήσεις, αυξάνουν την επιβίωση σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια και δίνουν την ελπίδα ότι ένα καλύτερο μέλλον μπορεί να έρθει και σε αυτούς» ανέφερε ο κ. Δημήτριος Γιακουστίδης μιλώντας με την ιδιότητα του προέδρου της επιστημονικής επιτροπής τους Forum.

Παράλληλα επισήμανε  ότι  με τις νέες χειρουργικές τεχνικές αλλά και  τα ογκολογικά πρωτόκολλα , τις ακτινοβολίες και τα διαγνωστικά εργαλεία με τα οποία μπορούν να διαγνωστούν πρώιμα κάποιοι καρκίνοι επιτυγχάνεται καλύτερη αντιμετώπιση των ασθενών .

«Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ο καρκίνος του παγκρέατος, ο οποίος πριν 10-15 χρόνια θεωρούταν μια καταδίκη σε θάνατο. Έχουμε καταφέρει  να αυξήσουμε σημαντικά την επιβίωση  των ασθενών αυτών, να βελτιώσουμε την ποιότητα ζωής με καλύτερες και πιο επιθετικές χειρουργικές τεχνικές και σε συνδυασμό με ογκολογικά πρωτόκολλα. Έχουμε επιτύχει πενταετή επιβίωση στον καρκίνο του παγκρέατος περισσότερο από 40% όταν πριν 10-15 χρόνια  σχεδόν κανένας δεν επιβίωνε πέρα από τα τρία χρόνια” πρόσθεσε ο καθηγητής Δημήτρης Γιακουστίδης σημειώνοντας παράλληλα οι γονιδιακές θεραπείες θα έχουν στο μέλλον ένα σημαντικό μερίδιο στην αντιμετώπιση αυτών των παθήσεων.

 Ο πρόεδρος της  οργανωτικής επιτροπής του Forum, Αλέξανδρος Γιακουστίδης ανέφερε ότι κερδίζουν έδαφος η λαπαροσκοπική και η ρομποτική χειρουργική . Σημείωσε δε ότι τα πιο δύσκολα χειρουργεία αφορούν τις πιο δύσκολες παθήσεις όπως ο καρκίνος του παγκρέατος και του ήπατος είτε ως πρωτοπαθής είτε ως μεταστατικός.

«Στο Forum μιλάμε για νέες τεχνικές, λαπαροσκοπικές, ρομποτικές και κλασσική ανοικτή χειρουργική ήπατος παγκρέατος, παχέος εντέρου, ορθοπαιδική, κήλες, ουρολογία  και πάρα πολλά άλλα θέματα. Το ενδιαφέρον είναι ότι μιλάνε κορυφαίοι Έλληνες επιστήμονες και υπάρχει μία διάδραση με τους καλεσμένους μας Άγγλους επιστήμονες και αυτό μόνο ένα όφελος μπορεί να έχει για όλους μας, για την ανάπτυξη και την περαιτέρω γνώση για το καλύτερο των ασθενών. Ένα μήνυμα από το forum είναι η σημασία της διεπιστημονικής  συνεργασίας ογκολόγων, χειρουργών, ακτινολόγων, γαστρεντερολόγων  ώστε να επιτυγχάνεται όσο μεγαλύτερη επιβίωση γίνεται ειδικά  για τους  πιο επικίνδυνους καρκίνος όπως είναι ο καρκίνος του παγκρέατος ήπατος και πολλά άλλα» πρόσθεσε ο κ. Αλέξανδρος Γιακουστίδης.

O επικεφαλής  της ομάδας Surgical Travelers του Ηνωμένου Βασιλείου, Satya Bhattacharya ανέφερε ότι η ομάδα αυτή υπάρχει από το 1927 και αποτελείται από χειρουργούς διαφόρων ειδικοτήτων οι οποίοι μία φορά το χρόνο επισκέπτονται χειρουργικά τμήματα στο Ηνωμένο Βασίλειο και στο εξωτερικό. Ο κ. Bhattacharya χαρακτήρισε ως απίστευτα υψηλού επιπέδου τις παρουσιάσεις που έγιναν στο Forum και σημείωσε ότι στο πλαίσιο της διοργάνωσης αυτής  συνάντησε συναδέλφους του από τα χειρουργικά τμήματα του ΑΠΘ και του Ιατρικού Διαβαλκανικού οι οποίοι εργάστηκαν στο Ηνωμένο Βασίλειο και στη συνέχεια επέστρεψαν την Ελλάδα.

ΑΠΕ-ΜΠΕ
Προηγούμενο άρθροΙταλία-Covid-19: Αίρεται η υποχρέωση για χρήση μάσκας στα δημόσια μέσα μεταφοράς
Επόμενο άρθροΙνδία: 3.947 κρούσματα του νέου κορονοϊού, 18 θάνατοι εξαιτίας της COVID-19 σε 24 ώρες