Θεσσαλονίκη: Αυξάνονται τα εστιατόρια που προσφέρουν χορτοφαγικά πιάτα

Ολοένα περισσότερα εστιατόρια στη Θεσσαλονίκη και την Ελλάδα σπεύδουν να προσθέσουν έστω ένα χορτοφαγικό κυρίως πιάτο στο μενού τους, ανταποκρινόμενα στην τάση αύξησης του αριθμού των χορτοφάγων (vegetarians), των αυστηρά χορτοφάγων (vegan) και των φίλων της ευέλικτης διατροφής (flexitarians), αλλά και στις επιταγές διεθνών οργανισμών όπως ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) για μείωση της κατανάλωσης του κρέατος.

Τα παραπάνω επισημαίνει, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η Σουζάνα Ισαακίδου, πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Χορτοφάγων «HellasVeg», υπενθυμίζοντας παράλληλα ότι βάσει έρευνας του 2022, που συγχρηματοδοτήθηκε από τον Σύλλογο Ελλήνων Χορτοφάγων (HellasVeg) και την αντίστοιχη ευρωπαϊκή ένωση (European Vegetarian Union- EVU), σχεδόν ένας στους δύο Έλληνες και Ελληνίδες (49%) επιθυμεί να μειώσει την κατανάλωση κρέατος, ενώ οι καταναλωτές εμφανίζονται επίσης ανοιχτοί στο ενδεχόμενο να δοκιμάσουν κρέας κυτταροκαλλιέργειας (σε ποσοστό 49%), αλλά και τρόφιμα που αξιοποιούν πρωτεΐνη από έντομα (ένας στους τέσσερις ή ποσοστό 26%).

«Τα περισσότερα εστιατόρια στην Ελλάδα έχουν κάποια χορτοφαγικά ορεκτικά παραμεσογειακής και μεσογειακής διατροφής. Κυρίως πιάτα όμως δεν υπάρχουν αρκετά κι αυτό είναι βασική έλλειψη, καθώς το κυρίως πιάτο σερβίρεται σε άλλο μέγεθος μερίδας και έχει άλλη πληρότητα θρεπτικών συστατικών. Αυτό έχει αρχίσει να αλλάζει, γιατί ο κόσμος αλλάζει. Οι χορτοφάγοι, οι vegans και οι flexitarians, που είναι πολύ δικτυωμένοι μεταξύ τους και θα προτείνουν σε άλλους ανθρώπους τα χορτοφαγικά εστιατόρια στα οποία έχουν απολαύσει το φαγητό τους, αυξάνονται και οι εστιατόρες έχουν αρχίσει να λαμβάνουν το μήνυμα. Επιπλέον, υπέρ της χορτοφαγίας λειτουργεί και η διεθνής τάση.

Οργανισμοί όπως ο ΠΟΥ και η ΕΕ βγάζουν συνέχεια συστάσεις για μείωση της κατανάλωσης του κρέατος, για λόγους τόσο υγείας, όσο και προστασίας του περιβάλλοντος στην περίοδο της κλιματικής αλλαγής. Η μαζική εκτροφή ζώων είναι μια πρακτική ζημιογόνος για το περιβάλλον, καθώς -μεταξύ άλλων- απαιτεί τεράστιες εκτάσεις με μονοκαλλιέργειες για την παραγωγή ζωοτροφών, ενώ επίσης είναι υπεύθυνη για υπέρογκη έκλυση αερίων του θερμοκηπίου. Επιπλέον, μεγάλο είναι το ποσοστό των ανθρώπων, που στρέφονται στην ευέλικτη χορτοφαγία για ηθικούς λόγους, έναντι των ανθρώπων που διαβιούν σε συνθήκες φτώχειας, αλλά και έναντι της εκμετάλλευσης των ζώων» σημειώνει η πρόεδρος του Συλλόγου.

 Πόσα είναι τα εστιατόρια που εντάχθηκαν στον χάρτη της «HellasVeg» με τα σημεία εστίασης που έχουν στο μενού τους από μία έως τρεις χορτοφαγικές συνταγές; Στη Θεσσαλονίκη είναι σήμερα 67, στην Καβάλα οκτώ, στην Αλεξανδρούπολη 13, στη Λάρισα 17, στον Βόλο 18 και στα Ιωάννινα 22. Νοτιότερα, στην Αθήνα, στον χάρτη έχουν μπει 38 εστιατόρια, στην Πάτρα 36, στο Ηράκλειο 24 και στην Καλαμάτα 17, όπως λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η Σουζάνα Ισαακίδου.

Στο σκηνικό αυτό, ο Σύλλογος Ελλήνων Χορτοφάγων HellasVeg, διοργανώνει τον διαγωνισμό «Veg.contest Thessaloniki 2024 – Η Γαστρονομία της πόλης αλλάζει» για την ανάδειξη των καλύτερων χορτοφαγικών συνταγών (vegan και vegetarian) στη Θεσσαλονίκη. Τα εστιατόρια που επιθυμούν να συμμετέχουν, θα δηλώσουν συμμετοχή με χορτοφαγικές ή αυστηρά χορτοφαγικές συνταγές, οι οποίες θα διαγωνιστούν υπό όρους γευσιγνωσίας και διατροφικής αξίας. «Στόχος του διαγωνισμού είναι πρωτίστως η ανάδειξη στο κοινό της πόλης αλλά και στους επισκέπτες της χώρας μας των χορτοφαγικών συνταγών που υπάρχουν ήδη στο μενού πολλών εστιατορίων γενικής εστίασης, καθώς και η δημιουργία νέων, ευφάνταστων και ολοκληρωμένων διατροφικά συνταγών από τους σεφ, που θα σερβίρονται ως κυρίως πιάτα.

Ένας ακόμα στόχος είναι η προβολή και επιβράβευση των συγκεκριμένων εστιατορίων για την συμπερίληψη και τον εμπλουτισμό του μενού τους με χορτοφαγικά γεύματα» επισημαίνει η κα Ισαακίδου και προσθέτει πως μέσα από την καμπάνια προβολής που θα διενεργήσει ο Σύλλογος, πριν, κατά τη διάρκεια και μετά το πέρας του διαγωνισμού, θα δοθεί η δυνατότητα στα εστιατόρια που συμμετέχουν και να θέσουν τις χορτοφαγικές δημιουργίες τους στην κρίση του κοινού.

Ο διαγωνισμός θα αρχίσει στα μέσα Μαρτίου του 2024, ενώ τα πιάτα που θα συμμετάσχουν θα «διαγωνίζονται» για δύο περίπου μήνες. Η λήξη του διαγωνισμού αναμένεται με την ανακοίνωση και δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων στα μέσα Ιουνίου 2024. Το κοινό θα μπορεί να παραγγείλει και να δοκιμάσει τα διαγωνιζόμενα πιάτα από το μενού του εστιατορίου και να τα αξιολογήσει σε πραγματικό χρόνο ως προς τη γεύση, την οσμή, την εμφάνιση και το αίσθημα κορεσμού, ενώ σε δεύτερο χρόνο, ειδικοί της κριτικής επιτροπής θα αξιολογήσουν τα διατροφικά χαρακτηριστικά των πιάτων.

Η τελική κατάταξη θα προκύψει από τον συνυπολογισμό των δύο αξιολογήσεων. Κατά την κα Ισαακίδου, 24 από τις επιχειρήσεις του χάρτη έχουν εκδηλώσει θετικό ενδιαφέρον συμμετοχής στον διαγωνισμό, αριθμός που αναμένεται να αυξηθεί, καθώς η δράση ξεκινάει τον Μάρτιο. Η δράση θα συνεχιστεί και σε άλλες πόλεις. Μάλιστα, το καλοκαίρι θα γίνει και επικέντρωση σε περισσότερο τουριστικές περιοχές για τη χαρτογράφηση._

ΑΠΕ-ΜΠΕ
Προηγούμενο άρθροΟι Influencers της φοροδιαφυγής – Γράφει ο Χρήστος Παγώνης
Επόμενο άρθροΑλεξάνδρεια : Στις 7 Απριλίου η μέρα διεξαγωγής των δημοτικών εκλογών