Θεσσαλονίκη: Άσκηση με συνταγή γιατρού, όπως το φάρμακο, ωφελεί ασθενείς

Η άσκηση με συνταγή γιατρού, σε συνδυασμό με φαρμακευτική αγωγή είτε μόνη της, ωφελεί ασθενείς με στεφανιαία νόσο, καρδιακή ανεπάρκεια, διαταραχές του καρδιακού ρυθμού, αρτηριακή υπέρταση, πολλαπλή σκλήρυνση, βρογχικό άσθμα, νεφρική ανεπάρκεια, σακχαρώδη διαβήτη, μεταβολικό σύνδρομο, δυσλιπιδαιμία, αλλά και άλλες παθήσεις.

Σήμερα υπάρχουν διάφορα προγράμματα άσκησης που συνταγογραφούνται ανάλογα με την πάθηση ορίζοντας το είδος της άσκησης, την έντασή της, τη διάρκεια, καθώς και το πόσες φορές την εβδομάδα θα πρέπει να γίνεται.  Πχ ένα πρόγραμμα συνταγογραφούμενης άσκησης για τους ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια  περιλαμβάνει ασκήσεις αντοχής , ενδυνάμωσης και συνδυασμό άσκησης αναπνευστικών μυών (χαλαρό τρέξιμο, σκανδιναβικό περπάτημα, ποδηλασία, αεροβική, σκι αντοχής)χαμηλής έντασης και διάρκειας 15-60 λεπτλων με ενδιάμεσες παύσεις 3-5 φορές την εβδομάδα.

Η συντατογράφηση της άσκησης με σκοπό την πρόληψη των ασθενειών θα αποτελέσει το αντικείμενο  της διάλεξης που θα δώσει  ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Αθλητιατρικής Συνομοσπονδίας (FIMS)καθηγητής του Πανεπιστημίου της Ρώμης Fabio Pigozzi,  στο πλαίσιο του Συνεδρίου της Αθλητιατρικής Εταιρείας Ελλάδος, που θα πραγματοποιηθεί από τις 16 έως και τις 18 Μαρτίου  στη Θεσσαλονίκη, υπό την αιγίδα της Κοσμητείας της Σχολής Επιστημών Υγείας και του Τμήματος Ιατρικής του ΑΠΘ.

“Η συνταγογράφηση της άσκησης είναι ένα κίνημα το οποίο ξεκινήσαμε με την European Federation of Sports Medicine Associations (EFSMA), με το οποίο δίνουμε ένα πρόγραμμα άσκησης σε έναν ασθενή ή υγιή. Υπάρχουν προγράμματα για όλες τις παθήσεις, πχ για το διαβήτη, για το βρογχικό άσθμα κλπ. Αυτό το έχουμε ανεβάσει στην ιστοσελίδα της EFSMA  και θα το προχωρήσουμε κιόλας. Στην Ελλάδα αρχίζουμε και ενημερώνουμε όλους τους γιατρούς γι΄αυτό το θέμα. Αυτή την εφαρμογή τώρα θα την πραγματοποιήσουμε ξεκινώντας από το  Ιατρικό Διαβαλκανικό  το οποίο είναι από τα 22 σε όλο τον κόσμο συνεργαζόμενα κέντρα με τη FIMS. Σε αυτό το κέντρο θα εφαρμόσουμε και τη συνταγογράφηση, δηλαδή το τι άσκηση θα κάνει ο ασθενής ή ο υγιής, ο οποίος  θα πηγαίνει εκεί και θα εφαρμόζονται αυτά που έχουν συνταγογραφηθεί. Εκεί υπάρχουν τα μηχανήματα και οι υποδομές για να κάνει την συνταγογραφημένη άσκηση”, ανέφερε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής του συνεδρίου, αντιπρόεδρος της EFSMA  και μέλος του ΔΣ της  FIMS, διευθυντής Εργαστηρίου Ανατομίας & Χειρουργικής Ανατομίας του ΑΠΘ, καθηγητής, Kωνσταντίνος Νάτσης.

Ο κ. Νάτσης, τόνισε, ακόμη, ότι υπάρχει ένας γενικός κανόνας για την συνταγογραφούμενη άσκηση, αλλά υπάρχει και εξατομίκευση στο πρόγραμμα ανάλογα με την πάθηση και το περιστατικό. “Ξέρουμε ότι  μπορούμε να θεραπεύσουμε  και με φάρμακα και με άσκηση και μάλιστα  πολλές φορές τα ποσοστά της άσκησης είναι καλύτερα από τα φάρμακα. Αυτό που προτείνουμε είναι να υπάρξει, αν είναι δυνατόν, μόνο η άσκηση ή να μπορέσουμε να κάνουμε και τα δύο. Να έχει δηλαδή ο ασθενής το όφελος  από τα φάρμακα και από την άσκηση. Δηλαδή μπορούμε να θεραπεύσουμε κάποιες παθήσεις, όπως πχ ο διαβήτης σε συνδυασμό άσκησης και φαρμάκων, αλλά εμείς κοιτάζουμε μήπως μπορούμε μόνο με την άθληση. Όταν έχει κανείς διαβήτη  σίγουρα η πρόληψη είναι το πρώτο. Η αθλητιατρική ενδιαφέρεται πρωτίστως για την πρόληψη και την αποκατάσταση, αλλά κυρίως για την πρόληψη. Μπορούμε να εφαρμόσουμε και άσκηση αν μπορεί κάποιος μόνο με την άσκηση  να βελτιωθεί. Αν όμως δεν βελτιωθεί θα παίρνει σαφώς πολύ πιο λίγα φάρμακα”,  πρόσθεσε ο κ Νάτσης.

ΑΠΕ-ΜΠΕ
Προηγούμενο άρθροΑσφαλιστική ικανότητα αποκτούν πλέον οι μη μισθωτοί, εφόσον έχουν καταβάλει στον ΕΦΚΑ τις ελάχιστες εισφορές από την 1η Ιανουαρίου 2017
Επόμενο άρθροΕπέκταση τις ρύθμισης των 120 δόσεων και για επαγγελματίες με οφειλές προς το δημόσιο άνω των 50.000 ευρώ, προανήγγειλε η Κατερίνα Παπανάτσιου