Προσκλητήριο συστράτευσης απέναντι στον εθνικισμό, τη μισαλλοδοξία και την πατριδοκαπηλία απηύθυνε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας από το βήμα της αποψινής του ομιλίας στο Παλαί ντε Σπορ, στη Θεσσαλονίκη, με σύνθημα “Ναι στη Μακεδονία της Δημοκρατίας και της αλληλεγγύης, όχι στο μίσος και τον εθνικισμό” και κεντρικό μήνυμα ότι με οδηγό τον πατριωτισμό αλλάζουμε την Ελλάδα, δεν γυρίζουμε πίσω.
“Μαζί, εμείς, σήμερα γυρίζουμε σελίδα. Προχωράμε μπροστά, αλλάζουμε την Ελλάδα”, είπε ο πρωθυπουργός ολοκληρώνοντας την ομιλία του, ενώ λίγα λεπτά αργότερα, ανεβαίνοντας και πάλι στο βήμα, υπό τις επευφημίες όσων προσήλθαν στην εκδήλωση, τόνισε: “Επιτέλους, φτάνει πια η μισαλλοδοξία. Πολύ μίλησαν σ’ αυτή την πόλη οι κήρυκες του μίσους, ήρθε η ώρα να μιλήσει ο δημοκρατικός κόσμος της Θεσσαλονίκης· η δημοκρατική καρδιά της πόλης χτυπάει εδώ, σήμερα, στο Αλεξάνδρειο”.
Νωρίτερα ο πρωθυπουργός είχε κάνει πλήρη απολογισμό των πεπραγμένων της κυβέρνησης, επισήμανε ότι πέρα από την υλοποίηση των δεσμεύσεων της Διεθνούς Εκθέσεως Θεσσαλονίκης, η κυβέρνηση κάνει ακόμα περισσότερα, αναφέροντας ως χαρακτηριστικό παράδειγμα τη μη περικοπή των συντάξεων. Τόνισε δε ότι κάτι τέτοιο δεν ήταν αυτονόητο, ότι δηλαδή η κυβέρνηση θα πετύχαινε όσα πέτυχε και πως αν ήταν κάποια άλλη κυβέρνηση τα πράγματα θα ήταν εντελώς διαφορετικά.
“Δεν παραδοθήκαμε ούτε στους δανειστές, ούτε στα μεγάλα συμφέροντα. Παλέψαμε, ματώσαμε αλλά ανοίξαμε δρόμους”, σημείωσε ο κ. Τσίπρας. Είπε ακόμα ότι “καμία μάχη δεν πήγε χαμένη, εργαστήκαμε για να κάνουμε τα μνημόνια οριστικά παρελθόν για την πατρίδα μας” και σημείωσε πως “το δικό μας όραμα είναι ξεκάθαρο, θέλουμε να αλλάξουμε την Ελλάδα και την αλλάζουμε ήδη, σε όλα τα επίπεδα, με τις διαρκείς παρεμβάσεις υπέρ της κοινωνικής δικαιοσύνης, την ελάφρυνση των βαρών, την προστασία της εργασίας, την ενίσχυση της διαπραγματευτικής δύναμης των εργαζομένων”.
Αναφέρθηκε επίσης στον “εξορθολογισμό των σχέσεων Κράτους- Εκκλησίας”, τις “μεγάλες θεσμικές τομές”, τη Συνταγματική Αναθεώρηση, την απλή αναλογική, “τη διαρκή αναβάθμιση του ρόλου της Ελλάδας στο διεθνές στερέωμα αλλά και στη Συμφωνία των Πρεσπών, την οποία χαρακτήρισε ως επισφράγισμα της εξωτερικής πολιτικής. “Δε χωρά αμφιβολία ότι το επισφράγισμα όλης αυτής της μεγάλης προσπάθειάς μας στην εξωτερική πολιτική ήταν και είναι η επίλυση ενός μείζονος ζητήματος για την Ελλάδα και για ολόκληρη την περιοχή των Βαλκανίων”, είπε χαρακτηριστικά, αναφερόμενος στο Μακεδονικό.
Υπογράμμισε ότι “η Συμφωνία των Πρεσπών βάζει τέλος οριστικά στην παραχάραξη της ιστορίας μας”, “κλείνει οριστικά και αμετάκλητα την παραδοξολογία του αλυτρωτισμού από την ΠΓΔΜ, με τρόπο σαφή και ξεκάθαρο” αλλά κλείνει “και το παράθυρο που άνοιξε η ανεύθυνη στάση προηγούμενων κυβερνήσεων”. Τόνισε δε πως “εμείς είχαμε το θάρρος να προχωρήσουμε με προσοχή, ευθύνη και αποφασιστικότητα και με μόνο οδηγό τον πατριωτισμό”, σημειώνοντας πως “δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν έμπορο της πατρίδας να κουνάει το δάχτυλο στη δική μας παράταξη”.
Ο κ. Τσίπρας άσκησε πολύ έντονη κριτική στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κυριάκο Μητσοτάκη, και στη Νέα Δημοκρατία, λέγοντας πως είναι προφανές ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης “δεν βρίσκεται απλώς σε στρατηγικό αδιέξοδο, βρίσκεται σε στρατηγική παράκρουση”.
“Δεν ήρθε ούτε ο κόφτης, ούτε οι καταστροφές που προανήγγειλαν, ούτε το 4ο μνημόνιο, δεν ήρθε η περικοπή των συντάξεων, τους έχει απομείνει τελικά η ρητορική του διχασμού”, είπε χαρακτηριστικά και συνεχίζοντας σε υψηλούς τόνους κατηγόρησε τον κ. Μητσοτάκη ότι “αναπαράγει τις αισχρότητες διάφορων περιθωριακών ακροδεξιών, περί προδοσίας και συναλλαγής” και ξεπλένει τη νεοναζιστική Χρυσή Αυγή, υιοθετώντας τις δικές της θέσεις. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, “μια τέτοια γραμμή είναι που νομιμοποιεί στελέχη της ΝΔ, να συναγελάζονται με χρυσαυγίτες σε διάφορα εθνικιστικά συλλαλητήρια, που νομιμοποιεί συνδικαλιστές -εκπαιδευτικούς υποτίθεται- της ΝΔ να βγάζουν ανακοινώσεις που θυμίζουν Μεταξική φάλαγγα”.
“Δε θα επιτρέψουμε άλλο στους κληρονόμους, στους πολιτικούς γόνους και στους χορηγούμενους της Ζίμενς και της Νοβάρτις, να παριστάνουν τους υπερπατριώτες και να αποκαλούν την Αριστερά, τη δημοκρατική παράταξη των μεγάλων αγώνων, τους προοδευτικούς και δημοκρατικούς πολίτες προδότες και μειοδότες” επισήμανε, τονίζοντας ότι “έχουν γίνει πια σαφή στον λαό τα δύο σχέδια για τη χώρα” και ο λαός θα κληθεί να επιλέξει “ανάμεσα στο σχέδιο αυτών που έβγαλαν την Ελλάδα από τα μνημόνια και την αέναη ύφεση και το σχέδιο αυτών που χρεοκόπησαν τη χώρα και την έσυραν στη μνημονιακή περιπέτεια”.
Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε από βήματος και στους “αυτοδιοικητικούς αγώνες που έρχονται” λέγοντας πως “δεν θα αφήσουμε τη Θεσσαλονίκη να γυρίσει πίσω, ούτε τη Μακεδονία, ούτε τη Θεσσαλονίκη να ξαναπέσει στα χέρια των απόγονων του Παπαγεωγόπουλου και του Ψωμιάδη”.
Στρεφόμενος στην Κατερίνα Νοτοπούλου, τόνισε: “η Θεσσαλονίκη θα φύγει μπροστά με μια νέα γενιά στελεχών, με μια νέα γενιά στο τιμόνι της Πόλης. Θα συσπειρώσουμε δυνάμεις. Η Κατερίνα Νοτοπούλου εδώ στη Θεσσαλονίκη μπορεί να παίξει αυτόν τον ρόλο”.
Η προσέλευση του κόσμου στο Παλαί ντε Σπορ -μεταξύ αυτών υπουργοί της κυβέρνησης, βουλευτές της Α’ και Β’ Θεσσαλονίκης, τοπικά κομματικά στελέχη, πολλοί πολίτες της Θεσσαλονίκης κ.ά.- άρχισε από νωρίς, με τον πρωθυπουργό να γίνεται δεκτός με χειροκροτήματα και επιφωνήματα κατά την είσοδό του.
Δυναμικό “παρών” στην κερκίδα έδωσαν και μέλη της νεολαίας του ΣΥΡΙΖΑ, που κρατώντας πανό όπου αναγραφόταν η φράση “Όχι στο μίσος και στον εθνικισμό, ναι στη φιλία των λαών” έδιναν συχνά τον τόνο του συγκεντρωμένου πλήθους φωνάζοντας αρκετές φορές συνθήματα κατά τη διάρκεια της ομιλίας του πρωθυπουργού.
“Δεν θα ξεμπερδέψουν έτσι εύκολα με την Αριστερά και με τις ζωντανές κοινωνικές δυνάμεις αυτού του τόπου που αντιστέκεται και αγωνίζεται για μια καλύτερη Ελλάδα. Και δεν θα γυρίσουμε πίσω”, είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός πιάνοντας το νήμα ενός εκ των συνθημάτων.
Σε μια στιγμή της ομιλίας του πρωθυπουργού, ένας άνδρας από την κερκίδα σηκώθηκε όρθιος και φώναξε σύνθημα για την Μακεδονία, αποδοκιμαζόμενος έντονα από το υπόλοιπο πλήθος.”Αυτή είναι η απτή απόδειξη ότι μόνο σε μια δημοκρατική συγκέντρωση μιας δημοκρατικής δύναμης μπορούν να έχουν το θάρρος να έρθουν κάποιοι με διαφορετική άποψη […] Μπορούν να έρθουν επειδή ξέρουν ότι είμαστε δημοκράτες πολίτες με παράδοση στον δημοκρατικό διάλογο, την αντιπαράθεση των απόψεων, γνωρίζουν ότι εδώ χτυπάει η καρδιά της Δημοκρατίας, η καρδιά του ζωντανού και του ειλικρινούς διαλόγου”, σχολίασε από βήματος ο πρωθυπουργός.
ΑΠΕ-ΜΠΕ