Ψωμί, ελιόψωμο και σταφιδόψωμο θα ζυμώνει, ψήνει και θα μοιράζει στους επισκέπτες της 82ης Διεθνούς Εκθεσης Θεσσαλονίκης ο… στρατός που συμμετέχει στη διοργάνωση και με ένα κινητό αρτοποιείο εκστρατείας.
Περίπου 1.000 ζεστά αρτοποιήματα θα μοιράζει καθημερινά, κατά τη διάρκεια της ΔΕΘ, ο στρατός μέσα από το αρτοποιείο του, όπου απασχολούνται οκτώ στρατιώτες, ανάμεσά τους και ένας με την ειδικότητα του αρτοποιού.
«Το κινητό αρτοποιείο, το οποίο λειτουργεί με γεννήτρια, μπορεί να αναπτυχθεί σε μία ώρα και έχει τη δυνατότητα παραγωγής 6.000 ψωμιών ανά 16ωρο. Χαρακτηριστικά, παρήγαγε κάθε μέρα ψωμί για την ελληνική αποστολή στο Κόσοβο από το 2000 έως το 2006» ανέφερε στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο εκπρόσωπος Τύπου του Γ’ Σώματος Στρατού, σμήναρχος ιπτάμενος Σταύρος Σιδηρόπουλος.
Η συμμετοχή των Ενόπλων Δυνάμεων περιλαμβάνει και το Κινητό Χειρουργικό Νοσοκομείο Εκστρατείας, το οποίο μπορεί να αναπτυχθεί μέσα σε μία ώρα, 4-8 χιλιόμετρα από τις γραμμές του μετώπου, καθώς και διάφορα στρατιωτικά οχήματα. Παράλληλα, υπάρχουν τοίχοι με ειδικά σχοινιά αναρρίχησης- καταρρίχησης, όπου γίνονται επιδείξεις από τους καταδρομείς, ενώ κατά τη διάρκεια των επίσημων εγκαινίων του περιπτέρου, την προσεχή Δευτέρα 11 Σεπτεμβρίου, τρεις καταδρομείς θα κάνουν καταρρίχηση από τον πύργο του ΟΤΕ, από ύψος περίπου 60 μέτρων.
Το περίπτερο των Ενόπλων Δυνάμεων περιλαμβάνει τις ακόλουθες τέσσερις θεματικές ενότητες:
-«Παρελθόν-Παρόν-Μέλλον», με αναφορά στη συνολική ιστορική διαδρομή των Ενόπλων Δυνάμεων μέχρι σήμερα.
-«Διάδραση με το Κοινό», όπου πραγματοποιούνται δράσεις, στις οποίες θα είναι δυνατή η συμμετοχή του κοινού, π.χ. τεχνική αναρρίχηση και εκμάθηση κόμβων. Επίσης, παρουσιάζονται δράσεις των Ειδικών Δυνάμεων και του Τάγματος Εξουδετέρωσης Ναρκών Ξηράς.
-«Διοικητική Μέριμνα σε δράση», όπου επιδεικνύεται η λειτουργία αναγκαίων υπηρεσιών υγειονομικής υποστήριξης και τροφοδοσίας, σε συνθήκες εκστρατείας.
-«Ισχυρές Ένοπλες Δυνάμεις», όπου εκτίθεται αντιπροσωπευτικό δείγμα των διατιθέμενων οπλικών συστημάτων.
Το Πολεμικό Μουσείο-Παράρτημα Θεσσαλονίκης συμμετέχει με έκθεση-προσομοίωση, που αναφέρεται στα 100 χρόνια από τη μεγάλη πυρκαγιά της Θεσσαλονίκης το 1917 και τη συνδρομή του προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων στην κατάσβεση της, με αναφορά και στις ξένες Ένοπλες Δυνάμεις που είχαν τότε τη διαχείριση του νερού.
Εντυπωσιακή στο περίπτερο των Ενόπλων Δυνάμεων είναι και η επίδειξη ιστοσελίδας, η οποία δείχνει σε πραγματικό χρόνο τις κυβερνοεπιθέσεις σε όλον τον κόσμο, με τα πρωτεία να κατέχουν η Κίνα, η Αμερική και η Ολλανδία, χώρες που διαθέτουν τις μεγαλύτερες και περισσότερες βάσεις διαχείρισης δεδομένων.
ΑΠΕ-ΜΠΕ