Θεσσαλία – Πράσινη Περιφέρεια: Επίκαιρη Επερώτηση για την αντισεισμική θωράκιση και την πυροπροστασία από τον Α. Ακρίβο

Μία ακόμη σημαντική παρέμβαση πραγματοποίησε η παράταξη «Θεσσαλία Πράσινη Περιφέρεια» και ο επικεφαλής της, κ. Αθανάσιος Ακρίβος, καθώς επιδεικνύοντας εξαιρετικά αντανακλαστικά έθεσε Επίκαιρη Επερώτηση προς το Περιφερειακό Συμβούλιο για την αντισεισμική θωράκιση και την πυροπροστασία της Θεσσαλίας. Η Επερώτηση που αναμένεται να τεθεί προς συζήτηση στην προσεχή συνεδρίαση  του Σώματος έχει ως εξής:

ΕΠΕΡΩΤΗΣΗ της παράταξης ”Θεσσαλία Πράσινη Περιφέρεια” για την αντισεισμική θωράκιση και την πυροπροστασία της Θεσσαλίας
ΑΠΟ: Θεσσαλία Πράσινη Περιφέρεια
ΠΡΟΣ: Πρόεδρο Περιφερειακού Συμβουλίου Θεσσαλίας
Κοιν.: Περιφερειάρχη, επικεφαλής περιφερειακών παρατάξεων, περιφερειακούς συμβούλου

ΠΥΡΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑ

Η Θεσσαλία Πράσινη Περιφέρεια κρούει των κώδωνα του κινδύνου, για την έλλειψη πολιτικής της κυβέρνησης στον τομέα της πυροπροστασίας. Διότι ενώ έχουμε μπει στην Άνοιξη, οι συναρμόδιοι Υπουργοί, Χαρδαλιάς, Βορίδης και Σκρέκας δεν έχουν κάνει τίποτα στον σχεδιασμό όσον αφορά την πρόληψη της αντιπυρικής περιόδου.

Σε όλες τις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης, οι κυβερνήσεις έχουν ήδη προσλάβει δασολόγους, δασοπόνους, ειδικούς δασικής προστασίας, υλοτόμους και δασεργάτες και έχουν ξεκινήσει τις απαραίτητες εργασίες για την προστασία των δασικών οικοσυστημάτων. Στην Ελλάδα, ακόμα δεν υπάρχει καν σχεδιασμός στον τομέα της πρόληψης, την ώρα που ήδη έχουν ξεκινήσει οι πυρκαγιές…

Αξίζει να αναφέρουμε ότι το 2020 με την αστεία δικαιολογία της πανδημίας, πάλι δεν είχε γίνει κάποια ενέργεια στον τομέα της πρόληψης και δεν προσελήφθη το εξειδικευμένο προσωπικό που χρειαζόταν. Το αποτέλεσμα ήταν, το 2020 όπου δεν υπήρχε η Πυροπροστασία Δασών, να χαρακτηρίζεται σαν η πιο δαπανηρή περίοδος των τελευταίων χρόνων.

Τα χρήματα που δαπανήθηκαν για την καταστολή των πυρκαγιών ήταν πολλαπλάσια από τα προηγούμενα χρόνια αφού δεν είχε γίνει καμία προληπτική εργασία.
Σε αυτό το πλαίσιο η παράταξή μας ζητά από την Περιφερειακή Αρχή να προχωρήσει σε ενημέρωση του Σώματος σχετικά με την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση των προβλημάτων σε επίπεδο πρόληψης και πυρόσβεσης.

Παράλληλα, η παράταξή μας θέτει προς συζήτηση τις παρακάτω προτάσεις:
– Τη χρηματοδότηση από την Περιφέρεια Θεσσαλίας των κατά προτεραιότητα αναγκαίων έργων των δασαρχείων
– Τη διενέργεια προσλήψεων έκτακτου εποχικού προσωπικού από την Πολιτική Προστασία της Περιφέρειας Θεσσαλίας, για τη διενέργεια περιπολιών,
– Την χρηματοδότηση από την Περιφέρεια ενοικίασης ελικοπτέρων για τη διενέργεια εναέριων πτήσεων (προληπτικού και πυροσβεστικού χαρακτήρα) τις ημέρες υψηλού κινδύνου, εάν το κράτος δεν μπορεί να διαθέσει χρήματα,
– Την ενεργοποίηση των διατάξεων του ν. 4249/2014 για την πλήρη επιχειρησιακή αξιοποίηση χιλιάδων εθελοντών δασοπυροσβεστών,
– Την απλούστευση των διαδικασιών αντιμετώπισης πυρκαγιών καθώς παρατηρείται πολυδιάσπαση αρμοδιοτήτων σε διαφορετικά επίπεδα διοίκησης που δυσχεραίνουν τον συντονισμό και την επιχειρησιακή δράση.

ΑΝΤΙΣΕΙΣΜΙΚΗ ΘΩΡΑΚΙΣΗ

Επίσης, ο πρόσφατος ισχυρός και καταστροφικός σεισμός στην Περιφέρειά μας, μας υποχρεώνει να ρωτήσουμε ποια μέτρα έχουν παρθεί ή προγραμματίζονται για άμεση λήψη για την αντισεισμική θωράκιση γενικά των κτιρίων της Περιφέρειας και κατά προτεραιότητα των σχολείων, των κτιρίων που εξυπηρετούν τα Πανεπιστήμια, τα νοσοκομεία, των κτιρίων που στεγάζουν τις υπηρεσίες και αυτών όπου συχνάζει μαζικά οι πολίτες.

Με εκτίμηση
Για την Θεσσαλία Πράσινη Περιφέρεια
Αθανάσιος Ακρίβος, Περιφερειακός Σύμβουλος, επικεφαλής παράταξης

Προηγούμενο άρθροΣύλλογος Καππαδοκών Πλατέος “Ο Βαρασός”: Συλλογή ειδών για σεισμοπαθείς Ελασσόνας
Επόμενο άρθροΔημήτριος Μιχαηλίδης: Σεμινάριο “Κοινωνική Οικονομία στην ανάκαμψη”