Η θεραπεία των γυναικών με ορμόνες για την εμμηνόπαυση δεν αυξάνει τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου, δείχνουν δύο νέες κλινικές δοκιμές

Οι μεγαλύτερες και πιο μακρόχρονες, έως σήμερα, κλινικές δοκιμές σχετικά με τις πιθανές επιπτώσεις της ορμονικής θεραπείας στις γυναίκες με εμμηνόπαυση, κατέληξαν στην καθησυχαστική διαπίστωση ότι τα φάρμακα δεν αυξάνουν τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου.

Η μελέτη διαλύει έτσι τις σχετικές ανησυχίες ότι μια γυναίκα στη φάση της εμμηνόπαυσης κινδυνεύει να συντομεύσει τη ζωή της λόγω καρκίνου ή καρδιαγγειακού επεισοδίου, αν κάνει ορμονική θεραπεία για να απαλλαχθεί από τα ενοχλητικά συμπτώματα όπως οι εξάψεις.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τη δρα Τζόαν Μάνσον του Νοσοκομείου Brigham & Women της Βοστώνης, έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο αμερικανικό ιατρικό περιοδικό JAMA (Journal of American Medical Association), σύμφωνα με τους «Τάιμς της Νέας Υόρκης» και τη βρετανική «Γκάρντιαν».

Η μία τυχαιοποιημένη κλινική δοκιμή αφορούσε 16.608 γυναίκες που έπαιρναν είτε συνδυασμό ορμονών είτε ψευδοφάρμακο (πλασίμπο) επί έξι χρόνια κατά μέσο όρο. Η άλλη δοκιμή έγινε σε 10.739 γυναίκες που έκαναν το ίδιο (ορμονοθεραπεία ή πλασίμπο) επί επτά χρόνια κατά μέσο όρο.

Όλες οι γυναίκες ήσαν 50 έως 79 ετών και δεν διαπιστώθηκε κάποια αύξηση της θνησιμότητας μεταξύ των γυναικών που έκαναν την ορμονοθεραπεία. Οι γυναίκες αυτές είχαν τα ίδια ποσοστά θανάτου από καρκίνο, έμφραγμα ή εγκεφαλικό με τις γυναίκες που δεν έπαιρναν ορμόνες.

Όσο διήρκεσαν οι μελέτες, και στις δύο ομάδες (της ορμονοθεραπείας και του πλασίμπο) πέθαναν σχεδόν 7.500 γυναίκες ή ποσοστό περίπου 27%. Οι περισσότεροι θάνατοι συνέβησαν μετά τη διακοπή της ορμονοθεραπείας. Παρόμοια ήταν στις δύο ομάδες η θνησιμότητα από καρδιοπάθεια (περίπου 9%) και από καρκίνο (8%).

«Τα ευρήματα καθησυχάζουν τις γυναίκες αναφορικά με τη χρήση ορμονών για τα συμπτώματα ιδίως της πρώιμης εμμηνόπαυσης, τα οποία είναι πιο σοβαρά και διαταράσσουν την ποιότητα ζωής», δήλωσε η Μάνσον.

Σύνδεσμος για την επιστημονική δημοσίευση: http://jamanetwork.com/journals/jama/article-abstract/2653735

 

ΑΠΕ-ΜΠΕ
Προηγούμενο άρθροΔημιουργική απασχόληση των παιδιών μέσα από τον Προσκοπισμό
Επόμενο άρθροΑνακοίνωση του ΥΠΠΕΘ για το στεγαστικό φοιτητικό επίδομα 2015-2016